Ukrainiečiai tampa „antžmogiais“: kulka sudraskė smegenis, bet kareivis gyvas ir sveikas (Video)  ()

Neurochirurgas Dmytrijus Kubryakas, neturėdamas neurochirurginių instrumentų ir apšaudymo metu, atliko Pavelui Samburui atvirą smegenų operaciją Mariupolyje, Iljičiaus gamyklos bunkeryje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir tada abu pateko į nelaisvę, vėliau buvo paleisti. Jie ieškojo vienas kito, kad galėtų susitikti. Dmytrijus norėtų sužinoti apie vyro būklę, Pavelas – padėkoti už jo gyvybės išgelbėjimą, praneša „TSN".

Dmytrijus Kubryakas buvo vienas iš nedaugelio Dniepro karo ligoninės gydytojų, kurie karo pradžioje sutiko vykti savanoriais į apsuptą Mariupolį.

Jis pateko į Iljičiaus gamyklą. Bunkeryje buvo improvizuota ligoninė ir 300 sužeistų karių. Per jo rankas praėjo šimtas sužeistųjų. Baisiausia šios patirties dalis, sako Dmytrijus, jog jam teko rūšiuoti sužeistuosius. Dėl specialistų trūkumo gydytojai rinkosi, ką gelbėti pirmiausia. Vieną dieną į bunkerį buvo atvežti 6 sunkiai sužeistieji. Tarp jų buvo ir beviltiškas jūrų pėstininkas su atvira galvos žaizda, kuris iš karto paniro į komą.

Pagal visus požymius medikai jam nebegalėjo padėti. Tačiau kai visi pirmos eilės sunkiai sužeistieji buvo operuoti ir gydytojai padarė pauzę, jis ir jo kolega anesteziologas Jurijus Mykičanas nusprendė pabandyti jam padėti. Jūrų pėstininkas beveik neturėjo galimybių išgyventi.

Bunkerio sąlygomis, vykstant sprogimams, oro antskrydžiams, be specialių neurochirurginių instrumentų ir kraują stabdančių vaistų, Dmytrijus ir jo kolegos išdrįso atlikti atvirą smegenų operaciją. Praėjus trims dienoms po operacijos, pacientas išėjo iš gilios komos būklės. Jis pradėjo reaguoti į skausmą, po kelių dienų atsimerkė. Po savaitės jis pasakė savo vardą – Pavelas. Ir pagaliau atsistojo ant kojų.

 

Rusai teiravosi gydytojų, kuris iš belaisvių sunkiausios būklės, nes buvo pasiruošę 4 karius nuvežti į Donecko ligoninę. Išgirdę, kad bunkeryje buvo atlikta neurochirurginė operacija, netikėjo. Taigi Dmitrijus ir jo paciento keliai išsiskyrė. Ir net nesitikėjo, kad jį vėl pamatys, nes uždegiminių komplikacijų rizika buvo itin didelė.

Po mėnesio sunkiai sužeistieji iš Donecko ligoninės buvo grąžinti į koloniją. Dmitrijus tarp jų matė gyvą Pavelą. Po nelaisvės jis buvo Dniepro ligoninėje, vėliau buvo perkeltas į gydymo įstaigą Lvive, o dabar yra viename iš reabilitacijos centrų Truskavece. Dabar jis vaikšto, kalba. Tačiau sužalojimo ir išgelbėjimo aplinkybių neprisimena.

 

Pavelas neprisimenė Dmitrijaus, bet labai norėjo su juo susitikti. Akimirkos bunkeryje, operacija jam ištrintos iš atminties. Tik retkarčiais prisimena akimirkas Donecke.

Nė vienas iš gydytojų negali paaiškinti, kaip per visas smegenis praskriejusi kulka nepataikė į svarbius nervų centrus. Kaip ir praradus trečdalį dešiniojo pusrutulio, išsaugotos gyvybinės funkcijos. Pavelas turi problemų tik su koordinacija ir judesių greičiu.

Dmytrijus džiaugėsi susitikęs su Pavelu. Jis beveik atsigavo po nelaisvės laikotarpio ir yra pasirengęs grįžti prie operacinio stalo. Jei apsispręs būti fronte, nedvejos. Ir nors atvejis su Pavelu jam nepaaiškinamas medicininiu požiūriu, jis tikrai žino, kad tai dar vienas patvirtinimas, jog kritinėje situacijoje mobilizuojami visi organizmo resursai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(76)
(0)
(76)

Komentarai ()