Atliekų deginimo problematika: daugiau naudos ar žalos?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2010-02-11 16:36
Geriausia rūšiuoti atliekas, taip ir ekologiškiau ir sukuriama daugiau darbo vietų, tad tokiai kaip mūsų šaliai, tai vienas iš būdų kaip sutalpinti vis dar norinčiuosius dirbti.
pilimotas 2010-02-11 18:45
reikia šiukšles deginti! dabar mums ypač reikia elektros energijos, o savartynai nemanau, kad teršia mažiau nei deginimo gamykla. deginant tokiose kenksmingu medžiagų į aplinką patenka minimalus kiekis... žmonės žiurėdami televizorių nuodijasi labiau.
SarasLT 2010-02-11 19:16
Kai buvau Austrijoje, pačioje Vienoje stovi gan didelis bokštas. Gidė klausė kas tai yra, bet niekas taip ir neatspėjo. pasirodo, tai šiukšlių deginimo fabrikas. Bent kaip mum sakė, tai kad gyventojai yra labai patenkinti tuo. Asmeniškai aš irgi už šiukšlių deginimą - jau geriau elektros energija, negu kalnas šiukšlių su pulku žuvėdrų.
Nerkashis 2010-02-11 20:05
Geriau išrūšiuotos atliekos, kurios panaudojamos vėl ir vėl. Geras būdas būtų mažinti nepagrįstai intensyvią gamybą. Gal būt mažėtų ir nepagrįstai per didelis vartojimas. Be abejo ir naujos darbo vietos. Neteisingai sakoma pirma nuomonė, kad nedeginant metanas nuodiją aplinką. Jau ne vienas yra sąvartynas kur tos dujos surenkamos ir panaudojamos http://lt.wikipedia.org/wiki/S%C4%85vartyn%C5%B3_dujos Aišku lengviausia brukštelt degtuką ir viską sukūrent. Taip greičiau, pigiau (viskas už mokesčių mokėtojų pinigus) ir rankos švarios.
Jobke 2010-02-11 20:26
Dabar pataisykite mane, nes galbut nezinau. Juk niekas neisrusiuos atlieku, kaip tik mes, taip ? Ar yra tokios darbo istaigos, kurios is visu atlieku isrusiuotu jas atskirai(su kokiomis technologijom)? Jei nera, tai misriasias atliekas reiktu deginti, o isrusiuotas gyventoju atliekas perdirbti antram panaudojimui. Miestuose dabar yra rusiavimo konteineriai.
Nerkashis 2010-02-11 20:42
Kad berods yra kas rūšiuoja. Bent jau teko matyt popieriaus rūšiuotojus. Eina legendos, kad spalvotų konteinerių turinį supila kartu su buitinėm. Tada tai jau tikrai krenta noras rūšiuot.
rwc 2010-02-12 05:58
Vieni priešinasi sąvartynams, kiti deginimui, treti skleidžia gandus apie išrūšiuotų atliekų sumaišymą - visiems neįtiksi. Taip galima bet kokią iniciatyvą sužlugdyti - o reali problema - šiukšlių kalnai - visiems prieš akis. Kol išmoksim tvarkingai rūšiuoti, dar dvidešimt metų praeis. Retas namie turi 3-4 šiukšliadėžes ir paprasčiausiai tingi nusukinėti stiklainių dangtelius, vežti sulūžusią kėdę ar sugedusį televizorių utilizatoriams. Laikinas, kad ir neoptimalus sprendimas neišrūšiuojamas atliekas deginti - vis geriau nei nieko. Juoba, tai netrukdo vystytis kitiems būdams, viena gamykla visos Lietuvos neaptarnaus.
iusegun 2010-02-12 09:00
del rusiuotu atlieku sumaisymo su buitinemis. tai ne legenda. tiesiog paziurekit kai atvaziuja siuksleveze ir pila buitines atliekas, o paskui privaziuoja prie spec konteineriu (stiklas, popierius, plastikas) ir ju turini supila i bendra kruva t.y. kartu su buitinemis. iskarta kyla klausimas - tai kam as tada rusuoju? ju atsakymas - mums taip pigiau, nereikia skirtingo transporto samdyti ir pan. tai va taip ir gyvenam lietuvoje... taip pat bus ir su deginimu - kazkas praplaus, uzsidirbs sau kelis mln., o paprasti zmones kentes, sirgs....valstybe juos tures gydyti ir t.t. ir pan. uzburtas ratas lietuva... man juokingi ju argumentai, kai jie pradeda vardinti, kad turi tas ir anas, o mes pyst ir neturime. ne, taip nebus reikia ir mums tureti (net nesistengia isigilinti i objekto prasme, o kam gilintis kai kazkas gerai suteps tau kisenes), kaip cia visi turi, o as neturiu (kazkoks vaikiskas poziuris). panasus pvz su mokesciais: sako musu mokesciai vieni maziausiu europoje, o kad maziausios algos europoje tai irgi niekam neidomu...tai va taip ir gyvenam...o kam dabar lengva? ...o kaip tu gyveni?
carlos 2010-02-12 11:25
vat per tokius ir gimsta urbant myths, tu supranti, kad anyway jusu surusiuotas siukles dar karta perrusiuoja nes nieks gi negarantuoja kad jus ten prie plastmases metalo neprmesit ar ten prie popieriaus putoplasto kokio... „Europoje popieriaus ir mišrių plastiko bei metalo pakuočių antrinis rūšiavimas vyksta atskirai, nes naudojamos skirtingos technologijos. Lietuvoje, kol pigiausia naudoti antrinį rūšiavimą rankomis, šių skirtingų atliekų srautų rūšiavimui naudojama ta pati linija, todėl nėra bėdos, jeigu sumaišomas plastikas ir popierius“
Nerijux 2010-02-12 12:27
Tiesa pasakius antrasis straipsnio komentaras neprieštarauja, kad atliekas deginti taip pat išeitis. Paprasčiausiai turima omeny, kad pas mus viskas daroma korumpuotai ir neatsižvelgiant į žmones. Sutinku su pirmąją puse, kuri teigia, kad atliekas deginti gera išeitis. Sutinku ir su antrąją puse, kuri teigia, kad tokia gamykla pas mus labai terš, nes bus nesilaikoma technologijos, higieninių reikalavimu, kad ta gamykla bus eilinis pinigų plovimas ir žmonių išdurinėjimas. Bet!! Aš manau, kad ir koks atliekų utilizavimo būdas bus pasirinktas, dėka mūsų "grietinėlės" žmonės vis tiek kažkiek nukentės, o pinigai bus išplauti... O dėl perdirbimo, ar deginimo... Deginant gaunama energija, kurią galima panaudoti, bet išskiriama tarša. Perdirbant sunaudojama energija, kurią norint pagaminti bus išskiriama tarša...
Edmundas 2010-02-12 13:30
Aš visada maniau, kad atliekas galima perdirbti...
iusegun 2010-02-12 14:55
o tu supranti kad is surusiuotu siuksliu lengviau isrinkti nei is buitiniu atlieku, kuriose gali pasitaikyti visko, nuo bulviu lupenu iki kito s...
ural55 2010-02-13 11:12
Dabar daug mokytų, po europas pavažinėjusių, konferencijas aplankiusių, knygeles paskaitinėjusių.Tik tie mokyti dažniausiai nesupranta, kad be namų darbų, kuriuos turi padaryt savivaldybė joks padorus investuotojas neateis. Nes taip ir neaišku kiek bus ir ar išvis bus duodama europinių pinigų. Todėl norint kad Projektas kurtų pridėtinę vertę būtina atlikti pilną kiekybinę ir kokybinę Vilniaus regiono atliekų analizę, ištirti degimo produktus ir jų utilizacijos iki nekenksmingų junginių būdus, parinkti statybai vietą, kur nebus Gedimino Gemskio su plakatu, nes užsieniečiai jautriai reaguoja į tokius reiškinius. Ir tik tada kai savivaldybė supras kokios gamyklos ir kokių Investuotojo garantijų jai reikia galima skelbti tarptautinį konkursą ir gauti padorų pasiūlymą. Toks Projektas reikalauja nestandartinio mąstymo, nes jį sudėtinga struktūrizuoti ir parengti modelį kur ekologija, ekonomika ir viešieji ryšiai dirbtų bendram tikslui. Reikia skaičiuoti kiekvieną centą. Vakarai nuo savo sotaus gyvenimo nesusimąsto ką galim išpešt iš atliekų. Jie išsprendžia sanitarijos problemą ir kaip taisyklė dotuoja tokį verslą. Mes gi alkani basi ir pasiilgę inovacijų norim iš atliekų paimt maksimumą. Plačiai noris užsimoti, pamokyt tuos savim patenkintus danus ar suomius. Jei, žinoma, Projektas nerengiamas Rubikonui.
Nerkashis 2010-02-13 21:41
Gamykla statoma Vilniuje, tai man gali būti giliai p****. Bet kai ligonių kasos bankrutuos dėl padidėjusio sergamumo ar kokios alergijos epidemijos, tadum ir man atsirūgs. Ne, jau geriau brangiau rūšiuot, nei labai brangiai sirgt.
immortallt 2010-02-14 01:59
Nerkashis, pagalvok ka kalbi... Nedegins pramoniu atlieku, akumuliatoriu ir pan. Visos organines siuksles, plastikas ir panasus dalykai gerai dega (plastikas tai perdirbta nafta). Keliat panika lygioj vietoj, kaimuose zmones siuksles lauzeliuose degindami daugiau zalos daro, senieji savartynai tersia gruntinius vandenis ir daro realia zala. O del rusiavimo ir perdirbimo, zinot kad tetrapacku pakuotes netinka i popieriu ? Daug niuansu rusiavimui yra, zmones ju nezino, deja nelabai kas ir stengias sviesti, tik va banke dirdbamas biski informacijos gavau (daugiau nei seip kas nors teikia). O rusiavimas dabar skirtas kad zmones igautu samoningumo, supaprastinti darba rusiuotojams ir po truputi mokinti zmones kaip rusiuoti (paskutiniam etapui truksta info pateikimo).
kionig 2010-02-14 23:00
Aisku nebus vienos stebuklingos gamyklos kuri perdirbtu viska, bet tai vienintele iseitis kaip kad deginimas. Abejoju ar dabar su juo butu imanoma taip lengvai praslysti pro ivairius leidimus teikiancias institucijas tokiai veiklai, kai dabar ypac inirtingai ES kovoja su klimato atsilimu, kur ir Lietuva jau prisidejo. Zadama net apmokestinti tuos, kurie turi savo namuose zidinius, aisku tai liecia daugiausiai kaimo gyventojus. Norint kazka tai daryti reiktu jau viso komplekso. Is pradziu rusiavimo konvejeriai, toliau jau plastikui galima pritaikyti sitoki buda http://www.technologijos.lt/n/mokslas/c ... s-9153&l=2 kitas atliekas kaip popieriu, metala perdirbti, o grynai buitines atliekas deginti. Bet, zinoma, tai idealizmas, nes viskas atsiremia i pinigus bei politika. Tokiu budu galima sukurti nemazai darbo vietu, bet kam tai rupi...
immortallt 2010-02-15 01:29
Kionig, tai ne taip ir nuostolinga kaip gali atrodyti. Metalai brangsta, popieriu kai gamina, jiems reikia naudoto popieriaus, nes taip gauna pigiau ir paprasciau nauja popieriu (atrodo kaip neperdirbtas, nes tik kazkur iki 10% rodos deda). Plastikiniai buteliai gali buti paprastai surinkti (sedziu osle, rusiavimas cia gan pazenges, pvz plastikiniai buteliai ir skarbankes yra su depozito mokesciu, kaip alaus bonkes pas mus, priklausomai nuo dydzio depozitas .40-1.20 lietuvisku centu, kiekvienoj parduotuvej automatas). Organines atliekos butu nemokamas kuras elektrinei. Rusiavimas pas mus butu pigus, minimumas krizes metu ir darbuotoju atsirastu, tik va LT nerasi ploto, kur neatsiras koks kaimietis kuris prades saukti, kad jam 5min per diena seseli mes kaminas ir jam galva nusprogs nuo to.
kionig 2010-02-15 02:05
Manyciau su tuo plotu nera dideles problemos, nesvarbu, kad koks tai runkelis rekauja, bet per laida "Gamtos patruliai" parodydavo dazniausiai tu gamyklu atsainuma, kurios visiskai nesirupindavo aplinkosauga. O siaip tai kol ismoksime rusiuoti, tai kai tik prazilsime Arba daugeli priverstu rusiuoti zenkliai padidejus siuksliu isvezimo kainai Nors ES gali taikyti tam tikras sankcijas uz nerusiavima, kas atsilieps valstybei per kisene, zinoma ir patiem gyventojam P.S. Kada su motina snekejau ta tema apie siuksliu rusiavima, tai sako tu dar neprisimeni, kai tarybiniais laikais atvaziuodavo vienas siuksliavezis ir visi masiskai, kad kuo daugiau prikisus siuksliu eidavo su kibirais, tai va tas iprotis dar pas daugeli likes senojoje kartoje
salkis 2010-02-16 12:26
Frankfurte prie Maino jau seniai egzistuoja atlieku deginimo imone, kuri is sudegintu atlieku gauta energija perduoda i univeristeta jam apsildyti. Beja imone stovi paciame miemieste o ne uz jo. Cia galite pazeti kaip tai atrodo: http://www.mural.de/referenzen/img/indu ... gn/02.html
carlos 2010-02-18 09:51
tai nieks ir nemaiso su buitinem atliekom, buvo atvejau kai buvo sumaisytas palstiaks ir popierius...o dle lengvumo tai kaip sakant ne jusu problemos..