Mokslininkas skelbia apie didelį interneto gedimą: „Zuckerbergas tą jau žino - internetas tiesiog išnyks“  (10)

„Tikiu, kad žmonės pradės vengti technologijų ir matau tam prielaidas", – sako profesorius Geertas Lovinkas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amsterdamo taikomųjų mokslų universiteto profesorius Geertas Lovinkas mano, kad anksčiau ar vėliau internetas, kaip platforma, taps netinkamas keistis nuomonėmis. Būtent dėl ​​to žmonės nustos taip dažnai ir tiek daug juo naudotis, rašo „techxplore.com".

G. Lovinkas mano, jog žiniatinklyje yra daug trūkumų, ypač kai reikia dalytis nuomonėmis. Priežastis taip pat ta, kad produktai, suteikiantys mums prieigą prie turinio ar komunikacijos, nėra decentralizuoti, nes jie yra susitelkę „BigTech" įmonių rankose, o joms savo ruožtu nerūpi žmonių teisės, net jei mato, jog jų produktai sukelia priklausomybę.

Profesorius daug metų tyrinėjo Vikipediją, paieškos sistemas, socialinius tinklus ir kriptovaliutas, taip pat internetinius modelius kaip pasipelnyti, ir priėjo prie išvados, kad internetas „yra sugedęs", tačiau jį galima ir reikia „pataisyti".

Tačiau pastaraisiais mėnesiais G. Lovinkas pradėjo keisti savo nuomonę. Dabar jis sako, kad „gali ateiti taškas, kai „sutvarkyti" žiniatinklį taps neįmanoma, o neigiamų padarinių nebegalima bus kontroliuoti. Internetas praranda populiarumą, o „BigTech" tikriausiai tai jau žino. Markas Zuckerbergas pasitraukė iš savo socialinių tinklų ir paleido META, lyg ir viskas gerai ir galime pradėti iš naujo, bet žiniatinklis akivaizdžiai jau „sugedęs".

Geerdas Lovinkas teigia, kad vartotojai yra pernelyg priklausomi nuo socialinių tinklų ir programų. Jaunimas vis dažniau serga nerimo sutrikimu, menkai vertina save, nustoja kritiškai mąstyti, blogėja trumpalaikė atmintis, jo dėmesys išsibarsto ir fragmentuojasi. Dėl šios priežasties žiniatinklis tampa mažiau populiarus kaip bendravimo įrankis. „Vadinamoji saviraiškos laisvė iš tikrųjų nebeegzistuoja", – sako G.  Lovinkas. „Jau dabar matau ženklų, jog žmonės vis rečiau skelbia savo nuomonę internete".

 

Vartotojus spaudžia ne tik įmonės, bet ir valstybės, kurios naudoja technologijas stebėti savo piliečiams ir viską apie juos žinoti.

„Kinijoje negalite įsėsti į traukinį, jei turite „neteisingą" nuomonę. JAV, jei norite prašyti vizos, turite dalytis visais savo profiliais socialiniuose tinkluose. Vakarų Europoje nėra taip blogai, tačiau jūsų veiklą internete dabar taip lengva sekti, kad tam tikru momentu žmonės nebegalės keliauti, gauti būsto paskolos ar draudimo", – rašo jis.

Ir būtent ši „sudėtinga kontrolė" taps tokia plačiai paplitusi, kad žmonės ilgainiui nusisuks nuo interneto, sakė G. Lovinkas. „Manau, žmonės pradės vengti technologijų".

 

Mokslininkas siūlo keletą įvykių raidos scenarijų, tarp kurių yra ir toks pavadinimas „Išnykimo internetas". Jis numato ateitį kada kai kurios paslaugos nebebus pasiekiamos – taip pat ir atsižvelgiant į geopolitinę situaciją bei klimato krizę – ir tai lems ribotą prieigą prie interneto arba atjungimą nuo jo.

Idėja prarasti interneto ryšį gali atrodyti neįsivaizduojama, ypač jaunimui, tačiau būtina kritiškai pažvelgti į ateitį. „Prieš metus buvo neįsivaizduojama galimybė likti be dujų, o dabar tai realybė, atsižvelgiant į situaciją su Rusija. Taip pat dėl klimato problemų gali sugesti elektros infrastruktūra ir žiniatinklis tiesiog išnyks. Kadangi nuo to priklauso visi gyventojai, tokie žmonės, kaip Elonas Muskas, tikrai pasiūlys labai brangų ir išskirtinį palydovinį ryšį".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(29)
(8)
(21)

Komentarai (10)