Naujas molekulinis Microsoft kontroleris DNR įrašymą paspartina 1000 kartų  ()

Pats tas zetabaitų erai!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Microsoft Research sukūrė naują metodą, kurį naudojant, DNR formato informaciją galima įrašyti ir nuskaityti daug sparčiau, rašoma kompiuterijos giganto naujienlaiškyje.

Informacijos saugojimas DNR formatu pastaraisiais metais susilaukia vis daugiau dėmesio, nes tokia sistema po kelių dešimtmečių nepasens, kaip lankstieji diskeliai ir CD — kiekvienas iš mūsų esame gyvi DNR duomenų talpos ir skaičiavimo potencialo liudininkai.

Be to, tai padės kompiuterijos pramonei patenkinti vis didėjantį žmonijos duomenų saugojimo troškimą.

Būkite pasveikinti zetabaitų eroje

DNR duomenų tankis yra neįtikėtinas – 16 ㎤ telpa 1 eksabaitas informacijos, tad 9 zetabaitai (vienas zetabaitas yra trilijonas gigabaitų) galėtų būti saugomi nedidelio šaldytuvo užimamoje erdvėje. Pasak Microsoft, informacijos saugojimas tokia forma turėtų ir mažesnį anglies pėdsaką, nei įprastinės laikmenos.

Lig šio informaciją saugoti DNR formatu kliudė tai, kad mokslininkai galėdavo sintetinti po nedaug DNR, ir įrašymas buvo lėtas — nors Šiaurės Vakarų universiteto mokslininkai neseniai paskelbė sukūrę naują metodą, kuriuo informacijos įrašymo laikas matuojamas valandomis, o ne paromis.

Dabar Bichlien Nguyen ir Karin Strauss iš Microsoft Research pateikė detales apie naujos koncepcijos molekulinį kontrolerį, arba „mažą DNR įrašymo mechanizmą luste.“ Eksperimentuose kontroleris sėkmingai „supakavo DNR sintezės taškus trimis skaičiaus dydžio eilėmis tankiau,“ tai yra, jis tūkstantį kartų spartesnis už ankstesnius pavyzdžius, paaiškino tyrėjai.

Nežemiškų DNR saugojimo kaštų mažinimas

 

 

Naują metodą Microsoft komanda kūrė kartu su Vašingtono universiteto molekulinės informacijos laboratorija (MISL). Jis aprašytas Science Advances žurnale. Mokslininkai sako, kad naujasis jų metodas padidina įrašymo pralaidumą, kas, savo ruožtu, smarkiai atpigins sintetinio DNR kodo rašymą. O tai esminis dalykas, nes dabartiniu vertinimu, 1 megabaito informacijos sintezavimas gali atsieiti 3 500$.

 

 

Pasak mokslininkų komandos, naujasis metodas ateityje galėtų pradėti komercinį duomenų saugojimą DNR, kas padėtų patenkinti vis augančius duomenų saugojimo poreikius. Bendram supratimui – International Data Corporation naujame pranešime nurodoma, kad duomenų saugojimo poreikis augs po 20,4% kasmet, ir pasaulio mastu 2024-aisis pasieks beveik 9 zetabaitus.

Tačiau laukiant plataus informacijos saugojimo DNR panaudojimo, sulaikyti kvėpavimo dar neverta – kelelis tolimas ir kliūčių jame netrūksta. Tiesą sakant, nėra jokių garantijų, kad iš viso kada nors išvysime komercinį DNR duomenų saugojimą. Todėl Microsoft vysto ir holografinį duomenų saugojimo projektą Silica, kuris irgi žada palengvinti mūsų visų kelią zetabaitų eron.

Chris Young
interestingengineering.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()