Charkive sukūrė „nematomą“ droną „Elf“ – Rusijos radarai jį supainiojo su paukščiu (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

P69 2022-12-13 23:12
... Tai, kad nereikia būti inžinieriu, kad sukurti nematomą radarams droną tokio dydžio... Praktiškai bet kuris gali sukonstruoti tokį pasirinkus tinkamas medžiagas kėbului (kurios neatspindėtu radijo bangas). Bet čia kai kalbame apie radarus tai kalba eina apie tuos kurie kurti lėktuvams nustatinėti, tačiau maži specializuoti dronų radarai gali aptikti ir paukštį, ir betkurį droną (kad ir šį). Ir tokius radarus apeiti yra vienintelė galimybė, viršyti greitį jog nebenustatinėtų. O tai yra virš 200km/h. Na, arba neįskristį į tų radarų veikimo plotą. Ukraina tokių radarų iš Turkijos yra gavusi, ar Rusija naudoja, niekas nežino. Kaip atpažinti pagal tokį dronų radarą, ar skrenda paukštis ar dronas? Tam yra radijo ieškikliai specializuoti dronams, gali užfiksuoti tiksliai net pagal koordinates, o juos tie patys kinai gamina (ir alibabaj pardavinėja). O tai apeiti galima tik būnant radio silent mode (išjungus valdymą, video perdavimą ir tuo metu skrendant pagal nustatytą GPS trajektorija), vėliau sugrįžtant į valdymą, tačiau dar turi žinoti kur maždaug gali būti priešai, o tos sistemos labai kompaktiškos, GPS ieškiklis talkie walkie dydžio, dronų radarą galima rankoje neštis, ant tripodo susimontuoja.
kestutisz 2022-12-14 13:32
Arba panaudoti tai kam ir skirti dronai - pigiai masinei atakai, swarm'u, kad bet koks radaras negalėtų visų suvirškinti. Na net kaip dar azerai su kukurūznikais darė - specialiai paėmė didelę skraidančią dėžę, kad radaras būtinai pamatytų.
HardAxe 2022-12-14 13:53
Tu gali valdyti droną (aklai), jokių problemų. Tik dronas negali siųsti vaizdo/telemetrijos atgal.
kestutisz 2022-12-14 14:31
O kaip čia taip? Jei blokuoja tai blokuoja viską ką gali, ne vieną dažnį.
HardAxe 2022-12-14 15:23
kaip supratau P69 kalbėjo apie radio tylą, kad klausant imtuvu neužpalenguotų drono. Kaip pavzidys būtų - gana lengva trianguliuoti kur yra GerasFM siųstuvas, bet pagal radio dažnį neįmanoma aptikti kas ją klauso. Aišku tas one-way valdymas labai ribotas, be tiesioginio matomumo ir telemetrijos nematysi kur skrendi. Dėl trikdžių, praktiškai neįmanoma efektyviai blokuoti visą dažnių juostą. Nebent pastatyti didelę babyną ir skelsi 10m ilgio kibirkštis. Dabartiniai dronų nutupdymo ginklai trikdo tik pagrindinius valdymo dažnius, gali pažiūrėti paveiksliuke: t.y. 2.4GHz, 433MHz, 5.8 GHz (dažniausiai video kanalas) ir 868/915MHz. Karinė įranga turbūt gali trikdyti beleką, bet kol jie nežino tavo dažnio - neatspės. Aišku viską pamatys nutupdę vieną droną, ar užpalenguoti per kažkiek laiko, bet jei jis gali kaitalioti dažnį ekstremaliam diapazone - jo neįmanoma užglušinti. Buitinis pavizdys būtų imti seną 27MHz valdymą (off-shelf įranga), dėl atstumo pajungti CB stiprintuvą (off-shelf), dėti 1.3GHz kamerą atgaliniam ryšiui (off-shelf) Ir toks dronas bus atsparus off-shelf dronų naikinimo ginklams Reikės arba rimtos karinės įrangos, arba rasti greitą sprendimą. + užtruks suprasti kodėl šautuvas neveikia.
P69 2022-12-14 17:14
Bet su 27Mhz atstumo gero nepasieksi, kitaip reikia milžiniškos antenos, o dar tas vėlavimas... Ne šiaip sau niekas nenaudoja 27Mhz. 1.3 Ghz video bus blokuojamas su GPS L2 jamminimo moduliu. Dėl radio tylos, nėra prasmės valdyti drono pačiam kai video nematai, jeigu ten jis skrenda už 20-50km, o su GPS skris pagal nustatytą trajektoriją. O šiaip geriausiai būtų 433Mhz su directional antena, sunku su nešiojamu jammeriu būtų paimti, o rimtesni jammeriai šitame dažnyje retai naudojami, nes patys rusai naudoja jį dėl kitaicų radijų. Ir apskirtai ne valdymo jammimimas problema, o video. Nes digital video labai lengva nujamminti, todėl tampa bevertis dronas be vaizdo. Nei artilerija koreguoti gali, nieko...
kestutisz 2022-12-14 18:33
Ne bevertis. Taip žiūrint ir koks SR-71 buvo bevertis, nes onlainu nieko netrasliavo. Bent jau mano mintis būtų turėti daug tokių kurie vos ne karusėle skraido - nuskrenda, pafotografuoja, suka ratą, kitas vėl random trajektorijom. Paveiksliukas bus su užlaikymu, bet na tankai jie ir nėra tie greitieji vėžliukai kurie tik fit fit ir išsibėgioja. Vistiek yra pozicijos kur svarbu žinoti ar priešas pajudėjo ar ne. Net ir jaminimo užfiksavimas yra aiškus signalas, kad ten jau kažkas įdomaus vyksta. Kompaso berods negali sufeikinti? Ir tai iš bėdos galima vos ne pagal Saulę orientuotis grį[imui į saugią zoną.
P69 2022-12-14 19:36
Artilerijos koregavimui naudoja tiesioginį vaizdą, jeigu atstumas 40km , apie 30 min skrydžio laikas (jeigu fixed wingas). Per tiek laiko pasikeis tavo tankučių lokacija, o niekas į orą nešaudys, nes po šūvių reikės keisti artilerijos pozicija (panašiai kaip snaiperiai daro), jeigu nenori sulaukti šūvių atgal. O be to niekam nuotraukytės netinka, jeigu užtektų tik jų tai su analoginiu vaizdo siuntimu būtų galimą tiesiogiai pridaryti jų. Tokiems dalykams ką pasakei gali su analoginiu daryt ir niekaip jammeris jų nepaims, net ant 5.8Ghz ruožo, nes signalas vienakryptis, kuomet digital dvikryptis ir turi pareit atgal į droną, ir jeigu jammeris užlauž 5.8Ghz, nematysi vaizdo. Sugrįžimui galima naudoti įvairius sensorius + GPS (kuomet jau nebėra jamminimo zonoje). Sensoriai gali būti barometras, kompasas, magnetometras, accelerometer / gyroscope, čia net paprastuose flight controleriuose kurie iš kinų atkeliauja (off shelf kaip sakant) turi, o rimtesnės inercinės sistemos su sensoriais (kur atskirai nuo flight controlerio ir GPS modulio jungias) ten iš viso kitame lygyje (juos galima jau iš Kinijos, Turkijos gamintojų gauti, bet tam reik jau būti ne fizinis, o juridinis asmuo). Šito tiesiogiai negali nei Rusija, nei Iranas gaut, bet turint noro galima per kitas registruotas įmones kitose šalyse gaut.
HardAxe 2022-12-15 09:22
O kas čia per įranga? Inertinė navigacija ar kažkas rimčiau?
immortallt 2022-12-15 12:16
Tai nuskrendi pagal koordinates radio silence, persiunti video/foto atskridęs į vietą trumpu impulsu. Kol spės susigaudyti kas įvyko, jau ir salvę būsi paleidęs. Arba atskrendi pagal koordinates į vietą, persiunti foto/video, patikslini taikinį ir varo. Panaudojimo būdų daug.
P69 2022-12-15 12:36
Tai aš ir sakau, nuskrendi pagal koordinates radio silence, vietoj įsijungi po to, viską apskrendi, užfiksuoji, pakoreguoti artileriją ir siunti atgal. Net jeigu užjammins GPS, ant sensorių tiesiai skris namo, po to kai išskris iš zonos pasikoreguos savo trajektorija.
kestutisz 2022-12-15 12:40
ČIa jau nuo užduoties priklauso. Jei judantis tankas - tai jis dar ir nuvažiuos per tą laiką kol atskris artilerijos sviedinys. Labai neblogas yra Terra Unit kanals jutubėj, kur kaip tik parodo labai daug kasdienybės. Taip, jie labiausiai džiaugiėsi kokiu DJI Matrice monstru (kol turėjo), bet live transliacija yra labiausiai naudojama būtent aktyviem veiksmam, iš kažkur netoli kur aktyviai sekami veiksmai - tiek priešo, tiek savų. O aš labiau apie diversinį (pvz Aerorazvidkos) karą, kur naikina (net ir iš pačių dronų) būtent labiau stovinčius, renka informaciją aukštesniam štabui kuris jau gali planuoti kur labiau verta tą artileriją atsiųsti. Pagal Ždanovo pasakojimą yra dvi artilerijos rūšys - viena lauko lygio, būtent to dalinio kuris kažkuriame ruože ginasi, gan smulki. Ir kita, aušktesnio štabo - kur atvažiuoja jau pagal planą/iškvietimą, įsūdo ir išvažiuoja į kitą tašką. Tai pastarosios veiksmų planavimui net labai gerai turėti nors ir vėluojantį paveiksliuką, bet pastovų, kad ir iš pigiausių dronų, bet gerą (ir saugų, kad priešas neprieitų daryti savo analizės) informacijos apdorojimą. Nes na tankų batalionas tiesiog negali iš niekur nieko staiga šokti į priekį, tam reikia begalės pasiruošimo.
P69 2022-12-15 12:56
Digital dvikryptis, analogas vienakryptis. Analogo vaizdas iškraipytas todėl jis tinka tik vizualiam fiksavimui. Šiaip galima naudoti kamikadzėms, naktį (dėl jautrumo į šviesą), cargo dronams ir pnš, bet artilerijos koregavimui tik digital tinka. 433Mhz ir 5.8Ghz antenos tokio pačio jautrumo stipriai skiriasi didžiu, apie 27Mhz net nekalbu. Todėl tam, kad kompensuoti, reikia galingo siųstuvo. Šiaip geriau gamintis tuomet 150-250Mhz dažnyje, aliexpresse radio siųstuvus/receiverius galima gauti. Dėl dronų su radio reflektorių, aš taip pat pagalvojau. Tiesiog pagamini iš putplasčio didelius dronus, aliumo folija padengi, o GPS siųstuvą ant viršaus uždedi (kas ryšio neslopintu). Veiktų tik ant GPS. Užstatai kordinates, ir išmeti. Paleidi ne swarmu, o tiesiog plius minus į maždaug žinomas lokacijas, kad eikvotu oro gynybos raketas. Gi galima užstatyt specialiai, kad į aukštį didelį pakiltų.
immortallt 2022-12-15 13:42
Tankai daugiau laiko stovi, nei važiuoja. Bet kokiu atveju atsižvelgti į greiti ir judėjimą reikia. Kiek šūvis skris irgi žinai. Jei šauni koreguojamą sviedinį, dar kartą gali duomenų pulsą duoti.
HardAxe 2022-12-16 00:25
kazkur lyg zinute nusimete... o sharkBite/HDzero tikrai dvikryptis? aš kiek supratau ten vienpusis rišys. geriau ne lektuva folija dengti, bet vidun įdėti radio atšvaitą. toks realiai net ant helio baliono puikiai veiktų, tik greičio neturės. bet su heliu galima nors ir 100 papigiai paleisti... 27MHz lėktuvam nesu mėginęs. bet HAM dažniuose tikrai traukia daugiau negu baterija atstumo laikys. aišku siauras dažnis, mažas duomenų greitis ir t.t. kaip sakai geriau šokinėti belekur tarp 100-800mhz
P69 2022-12-16 21:16
Pasitikslinsiu, vis dėl to ne visi digital dvikrypčiai, kai kurie ir vienakrypčiai. Dėl sharkBite ir HDZero nesu tikras, reikia daugiau pasidomėti. Dėl folijos tai tiesiog pigiausias variantas, esmė, kad atspindėtų radijo ryšį iš lauko, ty. radaras užfiksuotų jį, kad kuo didesnį plotą atspindėtų. Dėl helio baliono tai juos būtų sudėtinga valdyti, trajektorijas kur nori, realiai veiktų tik būnant fronto linijoj.