Inga Kuliavienė. Skaitmeninis komunizmas ar skaitmeninė revoliucija?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Vytax 2010-02-16 20:42
Jo, kai straipsnis rašytas vienos iš „Prior grupės“ (įmonė LANVA narė) vadovių, tai galima tikėtis, kad visas straipsnis bus tik į vienus vartus.
Redakcija 2010-02-16 20:48
Nuomonių įvairovė nekenkia - skaitytojų komentarai irgi paprastai būna į vienus vartus
Nerijux 2010-02-16 21:35
O aš už piratus. Iš esmės ta muzika, ar meno kūriniai nėra skirti kompiuteriams- per internetą jie platinami pažintiniais tikslais. Bent jau tokie dalykai kaip muzikiniai CD seniai atgyveno ir visiškai neatitinka savo kokybės. Jų pakaitalas yra MP3, kuris yra taip pat tokios pat kokybės. Jei klausytis muzika su malonumu, tai tik analoginiu būdu (vinilai ar dar geriau koncertai). Net muzikos industrijoje pripažinta, kad pagrindinis muzikantų uždarbis būna būtent koncertuojant. O jei kas išleidžia keletą singlų ir tingi koncertuot, tai tegul nesitiki uždarbio, o piratiniai įrašai yra jiems vienintelė galimybė išpopuliarėt. Apie dailininkus aš išvis tyliu- kaip jie gali gyvus kūrinius prilyginti internetiniams paveiksliukams? Tai ką, Mona liza pas mane kompiuteryje yra tokios pat vertės kaip ir paveikslų galerijoje? O aktoriai? Tiesa pasakius, jei išties geras filmas (kas šiais laikais retai būna), tai peržiūrėjes neitin gerą piratinį įrašą aš tikrai norių nueiti pasižiūrėti į jį plačiajame ekrane. Tačiau vertinant reklamas ir bendrą filmo turinį... Gal tik 10% reklamuojamų filmų man iš tikrųjų patiko. Tad kam man eitį į kinoteatrą ar pirkti DvD, kai filmas būna visiškas ŠŠŠ ? PINIGŲ MELŽIMAS UŽ NIEKĄ.
lape 2010-02-16 22:03
Atrodo, kad susimokėti už visą internete nelegaliai platinamą turinį nepakaktu visų žemėje esančių pinigų. O kita vertus ir šiaip žmonės išleidžia visus pinigus pasilinksminimams. Taigi ko kūrėjai nori? Atimti pinigus patys iš savęs? Ar iš alkoholio ir narkotikų pramonės? Taip išeina...
gedas 2010-02-16 22:18
aha straipsnis tai kaip reikiant užstūmė ant vartotojų. autorės požiūris, kad visi vos ne vagys. ką žinau. tikrai ne tokia situacija, kaip aprašyta.
Alchi 2010-02-16 22:22
Kas jau kas, bet filmų ir kompiuterinių žaidimų kūrėjai turėtų patylėti. Paskutiniais metais, kai jų "produkciją negailestingai naikino piktadariai piratai", kažkodėl filmų gamintojai gavo rekordinį pelną kelis metus iš eilės. Su žaidimais irgi tas pats, žaidimų pardavimai stabiliai augo. Čia papraščiausias kapitalistų godumas, ir atleiskite, kitaip to niekaip nepavadinsi. Kai didžiulės filmų korporacijos CEO (kuris, beje net nežiūri filmų, kuriuos pats parduoda) pamato statistiką kiek pavogė iš jo filmų, jis susiima už galvos. Vaje, vaje, bet niekaip jis nesugeba suvokti, kad panaikinus piratavimą jo pardavimai nė kiek nepadidėdų.
Demotion 2010-02-16 22:42
As ka galiu pasakyti cia gali kovoti kiek nori.Plyginimui tas pats kas amerika su teroristais kovoja taip piratai suo atveju su autoriais.Paziurekit internete kiek visokio slamsto pilna? ir as ieskodams bandydams atrasti kuri progrma,kuri daina ,kuris filmas yra geresnis turiu uz viska moketi??? nu ne dekuj vienas is didziausiu interneto teikiamu malonumu ir yra siustis viska nemokamai!o jie bando sulauzyti sita taisykle.O įmone LANVA reiketu likviduoti kaip daugeli nereikalnigu mes jas turime islaikyti tam kad jos mums kenktu. Deka LANVA įmones vasara Palangoj bus maziau koncertiniu renginiu,dekuj kad skatini musu visuomene neatsilikti saugodama tuos nubomzejusius autorius
MarkizasBarabasas 2010-02-16 22:47
Internetinis piratavimas duomenų atžvilgiu yra pati geriausia reklama. Viena iš technologijų straipsnių buvo rašyta, kad piratinę muziką besisiunčiantys žmonės perka daugiau legalio muzikos. Ir aš tam pilnai pritariu. Štai pvz žinau, kad Šeduikytė išleido naują albumą ir parsisiunčiau iš torrentų. Patiko - nusipirkau, nes suprantu, kad ji iš to duoną valgo ir jei aš nepirksiu - ji badaus, o badaudama nekurs ir liksiu aš be jos muzikos. Tas pats su visais atlikėjais. Kitavertus, kino pramonė, turbūt patiria nuostolius ir net labai didelius, nes pasižiūrėjęs filmą per pc suvoki, kad, kaip kažkas jau minėjo, 1/10 filmų tėra geras ir jį nueini pasižiūrėti į kino teatrą. Tad 9 filmų tau jau nepardavė - SAD. O blogiausią padėtį turį rašytojai... Jų darbai reklamuoja juos, bet jie juk nekoncertuoja ir filmų negamina ir MultyPlayerio nesukūrę, kad kas pirktų jų straipsnius... Dėl jų pritariu - juos reikia kaip nors gelbėti, bet muzikantai ir kino pramonė tegul nesiskundžia.
punktyras 2010-02-17 02:30
Dauguma supranta, kad gyvi koncertai, kaip ir įrašų (tiek CD tiek ir DVD) prekyba nebeužtikrina kūrėjams galimybės pragyventi iš savo kūrybos. Taip ir matau Miką Džagerį prašinėjantį centų duonai...
rwc 2010-02-17 03:57
Gerbiami autoriai, sveikinu sugalvojus nuostabų verslo planą. Linkiu nemažinti apsukų, ir sekančiu žingsniu nupjaustyti gerbėjams ausis, kad nemokamai neklausytų radijo, išbadyti akis, kad nepamatyti jūsų celiulito per teliką, ištraukyti liežuvius, kad neniūniuotų viešajame transporte. Ir nukapokite pirštus, kad youtubėj nesusirastų naujų talentų, neatidirbinėjančių agentūroms. Tik tokiu būdu pasieksite, kad nė vienas potencialiai uždirbtas centas nebus iššvaistytas, kad gausite maksimalų įmanomą pelną - baronkos skylę. Su šešiais nuliais.
Mopsiasnukis 2010-02-17 08:53
Turiu labai daug DVD, ir visada kazkaip juo pirkdavau, nes man labiau patinka kokybe ir t.t. Bet dabar, kai tas visas vajus su taip piratavimais, tai pastebejau, kad beveik neperku nie vieno filmo ir net neziuriu. Kazkaip sucks, kad visus laiko potiancialiais vagim.
Starr 2010-02-17 09:30
Visi nori, kad iš jų nevogtų ir niekas nenori į tai investuot. Gudručiai. Čia tas pats, kas kreiptis į policiją, kad nuolat pavagia mano dviratį, kurį aš laikau prie laiptinės neprirakintą. Tegul sukiša po pora milijardų, užkoduoja mp3, savo CD, filmus, o ne maldauja Obamos, kad tas sugriežtintų įstatiminę bazę. Aš įsivaizduoju, kad kai sukurto produkto nesiseka apmokestint, kad tęst biznį reikia galvot kažkokį naują sprendimą, o jei tai neapsimoka nustot bizniaut arba daryt tai nemokamai. Neišsilaikot - ne problema, atsiras, kas išsilaikys iš koncertų, reklamos. Man labai patiko, kai radiohead savo albumą "rainbow" išplatino patys internete. Siunties - kiek nori tiek ir mokėk. Ir žmonės siuntės - mokėjo. Labai šauniai buvo aplenkta milijonai tarpininkų (leidybinių kompanijų, didmeninių - mažmeninių platintojų maržų, tų pačių LANVŲ).
Neptunas 2010-02-17 10:15
Man pavyzdziui puikiai esancia padeti parodo "Avatar" filmas aplenkes visu laiku pelningiausia filma "Titanic". Manau tuo metu piratavimas tikrai neklestejo, taip kaip dabar, bet dabar piratavimui klestint zmones irodo, kad GERI filmai gali surinkt daug pinigu nepriklausomai nuo piratavimo mastu. Ka tai parodo? parodo kad skundziasi tik tie kurie sukuria sudinus filmus ir po to verkia, kad ju filmai pirataujami. Atleiskit, bet man tie visi rekimai ir verkimai ir skundimaisi del piratavimo ir kad del jo kurejai nebeturi pinigu tai yra juokinga. Tikiuosi piratai laimes ;D (Sorry del LT raidziu... Rasau is telefono)
bICEQ 2010-02-17 12:45
Labai geras palyginimas !
c_ulrich 2010-02-17 13:24
teisingas pastebėjimas, panašiai padarė Sony kompanija su PS3 žaidimais. Turėtu apsaugoti produkcija fiziškai neleisti kopijuoti ar encrypt`inti, o ne teisiškai šalinti pasekmes.
nerimas 2010-02-17 13:34
Jau baigia nusibosti ta tema... Kodėl pirataujama aš jūsų klausiu? ne todėl, kad nesinori š pirkti, ar iš vis nesinori mokėti. mintis yra ta, kad BRANGU. Aš sutinku sumokėti tarkim 2-5 Lt už albumą/filmą/knygą, (net už š), parsisiųstą iš kokio servako, bet ne 20-50 Lt, už plastmasę, kurios man nė nereikia. Gerb. Kūrėjai: naudokitės kazino patirtimi: pagrindinį pelną ten atneša ne milijoniniai statymai prie rulečių ar pokerio stalų, o uždarbis iš žaidimo aparatų. . Už tokią kainą, aš sutikčiau ir online filmus žiūrėti pvz... visa problema, kad tada koks 80% kino ir audio pramonės atrofuotųs kaip nereikalingi. va todėl jie ir šika į batą.
DiretxEB 2010-02-17 15:03
Aš paskysiu taip: 1. Tegu autoriai toms kompanijos kurios išleidžia įrašus, sumoka normalias bapkes, kad įdetu apsugą nuo piratavimo**, o ne už kokias parbangias suknes, trali vali balius. 2. Tegu sukuria internetine parduotuve, man patinka pirktis po 1 dainą(su galimybe bent paklausyti, ar atsisiųsti 30 s fragmentą), o ne visa albumą, kuriame bent 70%nepatinkantis šlamštas ir brangiai atsiena. 3. Tegu tokios kaip institucijos kaip LANVA, turi ne GAZDINTI interneto vartotojus, o tiesiog informuoti vartotojus, kad toks tinklapis įtrauktas į sąrašus. O esant galimybei priėjimą prie tinklapio blokuoti, nesvarbu kad tinklapis transliuojamas iš/už Lietuvos ribų (nes LANVA mėgsta girtis LR Įstatymai aukščiau už visko). O tokį pavyzdį galėtų pasiimti iš Olandijos, kuri blokuodama tinklapius pvz. kaip mininova, nebuvo prieinamą NL karalystes gyventojams. 4. Mažiau bet kokios pasaulio žvaigždutės reklamuoja SAVO KŪRYBĄ o, ne savo skandalus, nusišnekėjimus ir nusipeizinimus, nes reklamuojamą prekę geriau įgrūsti vartotojui, o ne jo suš***us skandalus. **Dėl apsaugų pvz yra DDR (nors ne visuose PC OS veikia, bet imkime PVZ: aš kaskart sutikčiau mokėti už parsisiųsta dainą keliasdešimt centų, už jos parsiųstas kopijas panaudojant nuo 3 iki 5 kartų, o ne, kelias dešimt litų albumą kuriame yra šlamšto ir suteikiamos NERIBOTOS TEISĖS kopijuoti......) Šiuo metu yra XXI a, yra šitiek technologijų prigalvota, o nuo šiol naudojamasi pasenusia TEISĖSAUGOS sistema.
modis 2010-02-17 15:22
Ir taip viena diena nebegalėsi interneto puslapio atsiverst nemokamai, iškart nukapsės centai už "menišką" saito turinį ir tegyvuoja kapitalizmas!!! Jei manot, kad šneku nesamones pažiūrėkit į kur žengia televizija.
Shilis 2010-02-17 15:45
kas nori lažintis, kad patys LANVA nariai, arba bent jau jų vaikai (jei bobikes nemoka naudotis internetu) nemokamai/nelegaliai siuntėsi dainas, muziką, filmus, knygas, paveiksliukus. Kas nori lažintis, kad tie patys autoriai, kuriuos bandoma apginti, patys piratauja ir nelegaliai siunčiasi, kitų autorių dainas, filmus ir kt. Taigi dabar jei imti bausti, tai visus, todėl tai nėra išeitis. Tačiau, kad reikia apmokestinti, ar bent jau suteikti galimybę sumokėti autoriams sukūrusiems gerą produkciją tai faktas. Argumentas, kad daugelis produkcijos prasta, netinka, nes ją apmokestinus tik geriau vartotojui būtų. Sutaupytumėt laiko, nes nereiktų žiūrėti/klausyti šlamšto (gaila pinigų būtų). Taip pat nelabai tinka faktas, kad kine dabar mušami rekordai. Kine gali uždirbti tik spec. efektais paremtas filmas (kaip Avatar), o ne geras scenarijus ar vaidyba. Pvz. aš ir gerą filmą (su geru scenarijumi), mieliau žiūriu jaukiai įsitaisęs namie, su arbatos puodeliu fotelyje ar atsigulęs lovoje - ir tokio paprastai nemokamo žiūrėjimo kokybė yra didesnė, nei mokamai kine, nors ir dideliame ekrane. Tuo tarpu spec. efektų prigrūstus filmus, kaip Avatar, kur scenarijus tik vidutiniškas (atkartotas Walt Disney Pokahontas, ir pavogta pora idėjų iš Final Fantasy) namie žiūrėti tikrai neverta, nes tik kine didelis ekranas ir geras garsas atkuria tuos spec. efektus. Taigi autorių teises reikia ginti ir reikia suteikti galimybę uždirbti iš internete platinamos produkcijos, tačiau ne baudžiant ir ne verkiant, kad milijonus vartantys pop muzikos dievaičiai, ar milijardines apyvartas turinčios filmų industrijos įmonės prastai gyvena... Įdomu, kaip porno industrija verčiasi.. Dalis skundžiasi, kad sunku, tačiau sprendžiant iš internetinių puslapių gausos (girdėjai, kad tokio turinio pls yra daugiausiai internete), ne taip jau ir prastai verčiasi. Ir uždirbti sugeba iš interneto.
SaliamonXP 2010-02-18 00:02