Galinga žinia: Lietuvoje bus tikras energetikos sprogimas – skelbiama, kas nutiks per artimiausius 4-5 metus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2022-12-20 20:29
Cool. O kodėl reikia išjunvti vėjo jėgainių parkus, tai gana kvaila, nes visą pertsklinę energiją galima parduoti, jei vistik ir to perdaug, tada vali absorbuoti Kruonio HAE, o jei vistiek perdaug tada visų miestų katilinės gali laikinai pleškinti visą perteklinę elektrą nes ji bus pigi biržoje pigesnė nei dujos, ar biokuras. Ir vėj9jėgainės kaip tik daugiau gamina rudenį, žiemą ir pavasarį, net ir vasarą katilinės tiekia karštą termofikatą rjošti daugiabučiuose karštą vandenį.
gytis13 2022-12-20 20:40
Viskas aišku, galingumą ribos, tai Lietuva pasieks kokia 40 procentų atsinaujinančios o toliau teks kaminus kūrenti. Nieks hidroakumuliacijos neplės, pasiūlys verslui statyti akumuliatorius kurių jie aišku nestatys nes brangu. Bent gerai kad aiškiai pasakė. O dėl pardavinėjimo tai matyt nėra taip paprasta pardavinėti galią kuri tai yra tai nėra.O dėl pigios energijos tai stebuklo nebus, jei vėjo energija bus pigi niekas elektrinių naujų nestatys kad jos stovėtų išjungtos. Kažkaip visi tikisi kad kažkas elektrines statys be saiko o elektra pigs be saiko ir galų gale gausis už dyką. Džiaukitės kad nepradėtų jūsų namų saulės jėgainių apriboti, tada elektros žiemai neužteks. Kažkada kai dirbo Ignalinos AE, politikai paeiškė idėją kad reikia gyventojams papigiai tiekti elektrą kad jie namus šildytų, o ne papigiai pardavinėti užsieniui. Pakalbėjo ir nustojo, viskas liko po senovei.O kaip ją pigiai pardavinėsi, vistiek yra perdavimo mokestis kurį visi pamiršta.
mixed 2022-12-21 12:00
Pasigendu tik kainos. negi gamis birzos kaina? nes kai prasidejo pirmieji parkai tai valstybe kompensuodamo berods 1,44lt uz kwh kur ikainavo 0,04lt.
immortallt 2022-12-21 12:40
Perteklinė ir bus ta, kurios negalėsi eksportuoti, kitaip suvartoti. Miesto katilinėse ne viskas taip paprasta. Biokuro katilinę jei užkūrei, pilnai užgesinti trunka parą. Toks užgesinimas nėra pageidautinas dėl neigiamo povekio pačiai įrangai. Iš esmės, elektrą per šalčius gali naudoti pakeisti dujinius katilus, arba, reikia didelių akumuliacinių talpų, kurias tikslinga diegti ir dėl kitų priežasčių. Perteklinė elektra gali susidaryti ir dėl vietinio tinklo apribojimų, t.y. visoje Lietuvoje gali būti trūkumas elektros ir importuosi, bet vienoje pastotėje susidarys perteklius ir ribosi. Tada panaudoti yra labai sudėtinga. Net su galios apribojimais, be didelių investicijų į elektros tinklą, galime pasigaminti apie 200% elektros poreikio iš AEI. Tiesiog eksportuosi perteklių. Didžiųjų vėjo jėgainių gamyba yra pakankamai stabili ir nereikia jokių hydro, kad užtikrinti 100% poreikių tenkinimą. Tiems retiems (kokiems 2%) atvejų naudosi arba dujas (gamtines, sintetines, biometaną, vandenilį), arba kažkokį kitą pikinį pajėgumą. Su ta pačia atomine, pikiniams poreikiams tenkinti irgi turi turėti pajėgumus bei rezervus, kad atjungus visas atomines, turėsi pakankamai gamybos ne tik pakeisti atomines, bet ir joms gaminti energiją vėsinti, kas reikštų apie dar 10-15% daugiau elektros, nei kad jos tiekė į rinką. Paskutinis įvykęs vėjo jėgainių aukcionas prieš berods 3 metus įvyko su 0€ kainos priedu ir pajėgumų pasiūlyta 2x daugiau nei buvo "perkama". Tad taip, vėjo jėgaines stato rinkos kaina, prisiima visus rezervavimo ir balansavimo kaštus, net prijungimo kaštus. Su saule jau irgi panašiai, utility scale. 1,44 lito buvo tik saulės elektrinėms, namuose, prieš jau daug metų, kai įranga dar buvo labai brangi, ir staiga atpigo ~40% per metus. P.S. jau dabar išduoti leidimai statyti (nebėra biurokratinių kliūčių) yra 2 GW vėjo, kas pagamins apie 8 TWh elektros, arba ~60-70% elektros metinio poreikio. Pridėt prie esamų daugmaž 2 TWh, ir jau turime ~80% elektros vien iš vėjo. Iš saulės turėtų per porą metų įrengti kokius 3 GW pajėgumų, kas būtų bent 3 TWh elektros. Bent, nes utility scale eis su tracker'iais, kurie iš 1 kW spaudžia 1,4-1,6 MWh per metus. Taigi, visą elektrą pasigaminti turėtume galėti iki 2024 metų. Anksčiau prognozavau iki 2027 metų, o AAA durnino, kad taip nebus niekada.