Ukraina turi įspūdingą technologiją, lyginamą su branduoliniu ginklu – kas tai yra „Palantir“ ir kaip ji triuškina rusus  ()

Ukrainos kariuomenė savo arsenale turi technologiją, leidžiančią pašalinti „karo rūką“ ir sekti visus Rusijos karių judėjimus bei apšaudymą naudojant dirbtinį intelektą ir palydovines nuotraukas, rašo „The Washington Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikiečių technologijų kompanija „Palantir“ išdavė Ukrainai savo technologijas, kurios suteikia didžiulį pranašumą kovos lauko informuotume. Apie tai praneša „The Washington Post“.

Ukrainos armija gavo programinę įrangą, galinčią realiu laiku parodyti situaciją mūšio lauke. Bachmuto apylinkėse žurnalistui buvo parodyta dalis „Palantir“ sistemos veikimo. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kvotojas kompiuteryje turi žemėlapį, kuriame rodomi artilerijos ugnies šiluminiai pėdsakai, rusų tankų, pažymėtų raidėmis „Z“, buvimo vieta.

Jei tai nebūtų demonstracija, karys galėtų naudoti programą norėdami pasirinkti konkrečius ginklus, nesvarbu, ar tai būtų UAV, artilerija ar raketos, atakuoti Rusijos pozicijas. Tada dronas pakils į dangų, kad patvirtintų smūgį, o sistema į žemėlapį įtrauks žalos įvertinimą.

„Atkaklumas, valia ir naujausių technologijų naudojimas suteikia ukrainiečiams lemiamą pranašumą. Mes matome, kaip ateinančiais metais bus kovojama karai“, – sakė JAV Jungtinio štabo viršininkų tarybos pirmininkas generolas Markas Milley.

„Palantir“ generalinis direktorius Alexas Karpas teigia, kad pažangių algoritminių kovos sistemų galia yra tokia didelė, kad prilygsta taktiniams branduoliniams ginklams. WP žurnalistei buvo leista pademonstruoti technologijų galimybes bendrovės Kijeve biure ir fronto linijoje.

„Palantir“ dažnai buvo kritikuojama dėl programų, leidžiančių CŽA kovoti su terorizmu pažeidžiant žmogaus privatumą, kūrimą. Programinė įranga leido stebėti dokumentų neturinčių migrantų judėjimą jiems nežinant. Tačiau viskas pasikeitė, kai Rusijos Federacija įsiveržė į Ukrainą. Dabar įmonė tapo vienu iš Ukrainos sėkmės raktų.

Algoritminis karas – kaip Palantiras padėjo Ukrainai pradėti kontrpuolimą

 

Plėtros dėka Ukrainos kariuomenė atsikrato „karo rūko“, kai nežinoma, kas vyksta mūšio lauke. Dirbtinis intelektas duomenų analizei leidžia NATO žvalgybai greitai išsiųsti Ukrainai atsakymus į klausimus:

  • kur yra sąjungininkų pajėgos?
  • kur priešas?
  • koks ginklas bus veiksmingiausias prieš priešą?

Ši informacija greitai perduodama vietoje esantiems Ukrainos kariams. Sistema nuolat atnaujinama ir įvertina priimtų sprendimų efektyvumą. Autorius teigia, kad Ukrainos kontrpuolimas Chersono, Charkivo ir Kijevo regionuose buvo įvykdytas „Palantir“ technologijų dėka.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karininkai gavo informaciją apie Rusijos pozicijas, kurios leido atlikti tikslius smūgius prieš priešą, ypač per kontrpuolimą Chersono srityje. Be to, kariškiai turėjo duomenų, kur judėjo rusų užpuolikai. Dėl šios priežasties Ukrainos kariuomenė galėjo efektyviai žengti į priekį ir greitai prisitaikyti prie RF ginkluotųjų pajėgų manevrų ir kontratakų. Kovotojai taip pat greitai gavo informaciją apie Rusijos tiekimo sandėlius ir vadavietes, siekdami juos likviduoti.

 

Skaitmeninės transformacijos ministras Michailas Fiodorovas patvirtino, kad plėtra buvo ypač naudinga Ukrainos kontrpuolimo operacijose Kijevo, Charkivo ir Chersono regionuose. Tuo pat metu kai kurios technologijos buvo sukurtos Ukrainoje.

Kaip veikia „Palantir“ algoritmai?

Vienas iš pagrindinių „Palantir“ privalumų yra „MetaConstellation“ įrankis. Ši technologija renka palydovines vietas iš komercinių pardavėjų – „Maxa“r, „Airbus“, ICEYE, „Capella“ – visi jie teikia optinius ir sintetinius palydovinius vaizdus. Priemonė juos surenka ir sudaro vietovės žemėlapį.

 

Paprastais žodžiais tariant, „MetaConstellation“ analizuoja, kad per dieną virš Chersono regiono skris 40 palydovų. Algoritmas atrenka iki 10 iš jų, kad panaudotų juos skaitmeniniam teritorijos žemėlapiui su priešo pozicijomis sukurti. Ukrainos pareigūnai, turėdami specialias planšetes, gali prašyti išanalizuoti konkrečią sritį. Ryšį šiuo atveju užtikrina „Starlink“ terminalai, leidžiantys Ukrainos kariams greitai priimti ir perduoti visą reikiamą informaciją.

„X faktorius šiame kare yra Ukrainos aukštųjų technologijų pranašumas ir pajėgų gebėjimas greitai prisitaikyti. Tai technologiškai pažangiausias karas žmonijos istorijoje. Tai labai skiriasi nuo visų mūsų turimų karų, vykusių anksčiau“, – sakė ministras Fiodorovas.

Rusija taip pat norėjo sukurti savo tokios sistemos analogą, tačiau jie nesugebėjo koordinuoti visos sistemos tarp padalinių. Rusai pirko palydovines nuotraukas iš Kinijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(97)
(0)
(97)

Komentarai ()