Ukraina vėl atakavo aerodromą Rusijos gilumoje: nuo smūgio Engelse žuvo kariai  ()

Ukraina vėl atakavo netoli Saratovo srities Engelso miesto esantį aerodromą, nuo sienos nutolusį maždaug 750 km.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos federacijos gynybos ministerija (RFGM) pranešė apie mažame aukštyje numuštą ukrainietišką droną, nuo kurio nuolaužų žuvo trys rusų kariai.

Informacija apie incidentą pasirodė gruodžio 26 d., šeštą valandą ryto. Vietiniai gyventojai kalbėjo apie naujus sprogimus aerodromo apylinkėse, kurį UGP atakavo jau gruodžio pradžioje. Miestiečiai pranešė ir apie oro pavojaus sirenas. Baza Telelgram kanalas pirmasis paskelbė, kad atakos prieš Engelso aerodromą metu trys žmonės žuvo, ketvirtas – sužeistas. Gaisro plotas buvo apie 120 m². RFGM tvirtina, kad aviacinė technika šį kartą nenukentėjo.

Regiono gubernatorius Romanas Busarginas pareiškė, kad jėgos struktūros, „silovikai“ jau „tikrina informaciją apie incidentą kariniame objekte“.

„Socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje plinta informacija apie šią naktį Engelse įvykusį incidentą. Gyvenamuosiuose miesto kvartaluose jokių incidentų nebuvo. Absoliučiai jokios grėsmės gyventojams nėra. Visos istorijos apie miesto evakuaciją — toli už šalies ribų sukurtas įžūlus melas. Civilinės infrastruktūros objektai nenukentėjo“, — sakė jis.

Priminsime, gruodžio 5 dienos rytą buvo atakuotos dvi Rusijos Riazanės ir Saratovo srities aviacijos bazės, kuriose bazuojasi strateginė aviacija. Prie Riazanės esančiame „Diagilevo“ aerodrome (~170 km nuo Maskvos ir ~600 km nuo RF–Ukrainos sienos) sprogo benzinvežis. Per incidentą žuvo trys žmonės, dar bent keturi nukentėjo. Stipriai nukentėjo strateginis bombonešis Tu-22M3. Jį po atakos parodė Ukrainos OSINT projektas Weapons Tracker ir karo analitikas Robas Lee. Jis pažymėjo, kad pažeista lėktuvo galinė dalis.

Tą pačią dieną Saratovo srityje dronas sprogo netoli Engelso miesto esančiame aerodrome. Iš pradžių buvo pranešama, kad pažeisti du bombonešiai raketnešiai Tu-95 ir buvo sužesiti du kariškiai. RFGM pareiškė, kad buvo „nežymiai“ pažeisti dviejų variklių korpusai, nepatikslindamas, kokioje bazėje. Internete netrukus pasirodė aviabazės „Engels“ palydovinė nuotrauka, kur ant pakilimo tako matomas didžiulis užrašas „Mirtis nacistams“. Tikėtina, jis sudėliotas iš padangų.

 

 

Pagal RF GM versiją, rusų aviabazės buvo atakuotos sovietų reaktyviniais bepiločiais skraidančiais aparatais, kurie skrido mažame aukštyje. Karo korespondentai ir ekspertai išreiškė nuomonę, kad tai tai Tu-141 „Striž“ („Čiurlys“). Ukrainiečiai modernizavo „Čiurlius“, tačiau dar visai neseniai jie būdavo daugiausiai numušami RF pasienio regionuose.

 

 

Rusijos televizijos kanaluose po UGP atakų prieš aviacijos bazes Rusijos centrinėje dalyje iš karto prašneko apie galimus smūgius Urale ir Sibire. Tokių kalbų pretekstu tapo Ukrainos vyriausybės karinio patarėjo komentaras, kai Financial Times jis pareiškė: „Šias atakas galima pakartoti. Mūsų neriboja atstumas, ir netrukus galėsime pasiekti visus taikinius Rusijoje, taip pat ir Sibire. Rusijoje greitai nebus saugių zonų“.

Karo analitikai primena, kad aerodrome Saratovo srityje bazuojasi Rusijos tolimojo nuotolio aviacija, kuria, be viso kito, į Ukrainą leidžiamos sparnuotosios raketos. Jų nuomone, atakos čia žymi tolesnio karo etapo lūžio momentą, nes paaiškėjo, kad Ukraina dabar galai atakuoti karinius objektus, tarp kurių ir strateginės tolimojo nuotolio aviacijos bazės, esančios už 1 tūkstančio kilometrų, tai yra, atakos zonon patenka Maskva ir kiti tolimi stambūs Rusijos miestai.

 

 

Netrukus po pranešimų apie atakas prieš aerodromus Saratovo ir Riazanės srityse, Didžiosios Britanijos GM href="https://twitter.com/DefenceHQ/status/1600022089104334850" target="_blank">pranešė, kad Rusijai teks perkelti lėktuvus iš šių aerodromų į kitus, esančius saugesnėse vietose. Žinyba taip pat spėjo, kad už bepiločių aparatų atakų atrėmimą atsakantys rusų karininkai tikriausiai bus griežtai nubausti.


republic.ru




(9)
(1)
(8)

Komentarai ()