BBC skelbia 5 garsiausių ekspertų scenarijus, kaip karas tęsis 2023 m.  ()

Ekspertai įvardijo 5 scenarijus, kaip karas tarp Ukrainos ir Rusijos tęsis 2023 metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertai įsitikinę, kad Ukrainai pavyks laimėti karą prieš Rusiją, tačiau laikas priklauso nuo to, kaip greitai NATO ją aprūpins puolamaisiais ginklais.

Rusijos ir Ukrainos karo trukmė artėja prie vienerių metų ribos. BBC žurnalistai palygino įvairių ekspertų versijas, kaip vyks kovos.

Didžiosios Britanijos Strateginių studijų instituto direktoriaus pavaduotojas Michaelas Clarkas yra tikras, kad 2023 metais Rusijos pavasario puolimo likimas taps pagrindiniu veiksniu. Eksperto teigimu, karo tęsimo scenarijų nėra, kol nebus nugalėta mobilizuotų rusų kariuomenė, kuri dabar ruošiama puolimui.

„Putinas leido suprasti, kad nesustos. Ir Ukraina leido suprasti, kad kovos už savo gyvybę“, – sakė Clarkas.

Vašingtone dirbantis karo analitikas A. Piontkovskis įsitikinęs, kad Ukraina turi galimybę 2023 metais atkurti savo teritorinį vientisumą. Tačiau tam turėtų pasitarnauti ir ukrainiečių ryžtas, ir Vakarų noras aprūpinti Ukrainą ginklais, ir pribaigti Rusijos Federaciją sankcijomis.

„Tikslų neišvengiamos Ukrainos pergalės laiką lems greitis, kuriuo NATO galės pristatyti naują revoliucinį puolamųjų ginklų paketą“, – sakė ekspertas.

Londono Karališkojo koledžo Karo studijų katedros analitikė Barbara Zanchetta teigė, kad derybų perspektyvos yra niūrios. Norint pasiekti galimą taikos susitarimą, bent vienos pusės pagrindiniai reikalavimai turi pasikeisti.

Ji mano, kad raktas į karo pabaigą gali slypėti Rusijoje, nes vadinamosios „pergalės“ kaina Rusijos elitui yra per didelė.

 

„Deja, tai ir toliau bus užsitęsęs politinio, ekonominio ir karinio ryžto mūšis. Ir iki 2023 metų pabaigos greičiausiai tai tęsis“, – sakė analitikė.

Buvęs JAV armijos Europoje vadas Benas Hodgesas mano, kad kol kas visas impulsas yra Ukrainos pusėje. Ji galės laimėti karą 2023 m.

„Iki sausio Ukraina gali pradėti paskutinį Krymo išvadavimo kampanijos etapą“, – sakė Hodgesas.

Jo nuomone, iki metų pabaigos Ukraina visiškai išvaduos Krymą.

Tel Avive gyvenantis karo ekspertas Davidas Gendelmanas mano, kad dėmesys turėtų būti sutelktas į tai, ko nori kiekviena kariaujanti pusė. Anot jo, Rusijos Federacija nori visiškai užimti Donecko sritį. Tai ji padarys mobilizuotųjų sąskaita.

 

Gendelmanas mano, kad Ukraina mėgins atkovoti Melitopolį, siekdama atkirsti Rusijos Federacijos sausumos koridorių į 2014 metais okupuotą Krymą.

„Kitas variantas Ukrainai yra Svatovas – ten sėkmė keltų grėsmę visam Rusijos fronto linijos šiauriniam flangui“, – mano ekspertas.

Anksčiau „Focus“ rašė, kad britų generolas teigė, jog Vakarai dar ilgai turės karinėmis priemonėmis sulaikyti Rusijos Federaciją. Aukšto rango britų kariškis įsitikinęs, kad net ir po Ukrainos pergalės kare režimas Rusijos Federacijoje gali nepasikeisti. Todėl Vakarai turės padaryti viską, kad užkirstų kelią naujam karui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()