Pirmoji pagalba kelyje – ar mokame ją suteikti? (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Tadas Cern 2010-02-20 12:11
Visi kas esame išsilaikę vairavimo teises turi būti praėję pirmos pagalbos kursus bet vargu kuris juos gerai prisimena. Aš taip pat. Tad pasikartoti to nepakenks žinant kad gal kažkam išgelbėsi gyvybe, o gal kas pasirūpins tavąja
immortallt 2010-02-20 12:58
Tadas Cern per pirmos pagalbos kuris reikejo ka nors bandyt daryti ? Deja man ne... Bandyt teko per rescue diver kursus, ten siek tiek pasibandziau. Dirbtini kvepavima darant 100 kartu per minute sirdies nepaspausi. Po minutes tau paciam reikes greitosios visu pirma, visu antra, tiesiog nespetum! Mus moke (pagal vadoveli, kuris populiarus ir jis parengtas pagal tikrai patikima info) 60k/min ir patartina daryti dviese (net ir zaidziant po 2min vienam darant nudusdavom). Jei darai dviese pirmas iputimas 2 kartus, tada 5k sirdies masazavimas, tada iputimas, tada 5k sirdziai ir t.t. Sitaip zymiai lengviau. Jei nutari apsikeisti vietomis, iputi 2 kartus keitiesi vietomis, jei pertrauka buvo trumpesne nei 10-15s iputi viena karta ir tesi masazavima. Kas dar is detaliu... Jei yra daugiau nei vienas nukentejusysis ir jie kraujuoja, kiekvienam naudokit skirtingas pirstines, buvo toks atvejis, kad pateko i avarija 2 masinos 3 zmones kraujavo, pravaziuojancioj masinos vairuotojas padejo visiem 3 ir isgelbejo jiems gyvybes (kazkiek siejos jis su medicina). Veliau ji padave i teisma, nes vienas is suzeistuju sirgo ZIV ir pernese liga kitiem dviem, nes nesikeite pirstiniu. Beje padejes zmogus buvo pripazintas kaltu, del bausmess nepamenu. Beje, svarbiausia nekiskit galvos i kilpa patys niekur. Pirma isitikinkite, kad nesukelsite pavojaus ir savo gyvybei/sveikatai, nes jei kas nors ir jums atsitiks, padidinsite pavoju ir suzeistiesiem bei apsunkinsit darba gelbetojams.
manciukaz 2010-02-20 14:19
immortallt geras komentaras, net nebuciau pagalvojes apie kitas pirstines, reiks isimest i masina,
Zigzaueris 2010-02-20 15:16
Paziurekit video.Ten sako-paduoti i teisma LIETUVOJE negali uz tai,kad padejai.O jaigu pabloginai padeti,vertinama individualiai ir kaip netycinis veiksmas ,plius -priklauso ar padariai siekdamas isvengti dar didesniu pasekmiu.Kaip bebutu,pagalba suzeistiems yra kiekvieno pareiga ir jaigu yra ziniu ,manau,privalu padet....
immortallt 2010-02-20 17:33
Zigzaugeris, ne vienas kuris neva baige pirmosios pagalbos kursus laikantis teises neturi ne menkiausio supratimo! O kiek zinau (ne is video) Lietuvoje "gerojo samariecio" istatymo nera, tai jei pabloginsi situacija - busi apkaltintas kaip minimum sveikatos sutrikdymu (teisinis terminas gal ir kitoks). O tai padaryti paprasta, kad ir darant sirdies masaza, tikrai sulauzysi bent viena sonkauli (tai yra normalu darant sirdies masaza), bet jei darysi ji blogu kampu - pradursi plauti, o tada jau zmogus vargei ar isgyvens, tada jau netycinis nuzudymas.
Tadas Cern 2010-02-21 13:19
Su tokia teisine sistema lieka tik rinkti numeri 112 ir žiopsoti. Žmogaus mentalitetas aiškus: jei žmogus be pagalbos numirs tai kaltins kad net nebandei išgelbėti gyvybės. Jei gelbėsi ir išgelbėsi bet to pasekoje kažkaip kitaip sužalosi tai pūsi cypėje ir nesvarbu kad jei ne tu tai tas žmogus galbūt išvis būtų negyvas.
Nerkashis 2010-02-21 16:14
Na man šiuo atveju "pasisekė". Darbe bent kartą į metus išklausom pirmos pagalbos kursus ir dar priedo "Onutę" paminkom (dirbtinis kvėpavimas). immortallt, pagal senas taisykles buvo jei vienas 2 įpūtimai - 15 paspaudimų, jei dviese 1 įpūtimas - 5 paspaudimai. Praeitais metais mum aiškino, kad nesvarbu keliese - 2 įpūtimai 15 paspaudimų. Svarbu cikliškumas ir nenutraukiamas širdies masažas ir plaučių ventiliacija. Kaip realiai geriau nzn. Bet kokiu atveju stresinėj situacijoj visas mokslas dingsta, bent jau man.