„Rusijai neturi likti jokių iliuzijų“: Suomija nori perduoti Ukrainai kai ką įspūdingo  ()

Suomija yra gerai ginkluota šalis - juk Rusija yra jos kaimynė. Be to, kadangi didžiausia grėsmė Suomijai visada buvo Rusijos įsiveržimas sausuma, šalis turi daug daugiau tankų nei galėtumėte pamanyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina turėtų gauti vokiškus tankus „Leopard 2“ iš Suomijos. Iniciatyvos Ukrainai perduoti vokiškus šarvus ėmėsi Suomijos parlamentarai  Andersas Adlercreutzas ir Atte Harjanne.

Suomijos politikai akcentavo, kad jų kariuomenės gretose yra 239 tankai „Leopard 2“. Palyginimui, Vokietija pati turi 266 tankus (vos daugiau nei šimtas yra aktyviai naudojami). Suomija turi daugiau tankų nei Jungtinė Karalystė.

Vokietija vilkina „Leopard 2“ perdavimą Ukrainai. Tankai Ukrainai nežadami ir kitais metais, nes Vokietija baiminasi, kad tokios triuškinančios ginkluotės perdavimas gali sukelti tiesioginę Rusijos ir NATO konfrontaciją. Tai reikia pabrėžti - bijoma ne „Leopard 2“ patekimo į rusų rankas (Rusija šiuos tankus ir taip yra gerai ištyrinėjusi), o konfrontacijos. O kas jei tankus perduotų ne Vokietija, o drąsesnė šalis? „Leopard 2“ tankai tarnauja Nyderlanduose, Švedijoje, Danijoje, Ispanijoje, Norvegijoje ir Lenkijoje.

„Rusija neturėtų turėti iliuzijos, kad laimės“, – pabrėžė Adlercreutzas ir Harjanne. Suomijos parlamentarai pridūrė, kad pokalbis apie „Leopard 2“ tankus Ukrainoje turėtų prasidėti dabar.

 

Jei tankus Ukrainai tieks kita šalis, Vokietija neteks tiesioginės konfrontacijos argumento. Tačiau jos leidimo vis tiek reikės. Ispanija anksčiau kėlė klausimą dėl „Leopard 2“ perdavimo Ukrainai, bet Vokietija apie tai kalbėtis tuomet nenorėjo. Be to, neaišku, kuo baigsis šios diskusijos, nes Suomija pati turi rūpintis savo gynyba ir atsisakyti dalies tankų nebus lengva.

(204)
(4)
(200)

Komentarai ()