[Žinios trumpai] „Jei ne Minskas, viskas būtų žlugę“, - Merkel skelbia, kas išgelbėjo Ukrainą  (4)

Buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel gynė Minsko susitarimus – jos nuomone, jie suteikė Ukrainai „brangaus laiko“ pasiruošti plataus masto karui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai ji sakė duodama interviu laikraščiui „Corriere della Serra“.

A. Merkel mano, kad pateikti Ukrainai ir Gruzijai veiksmų planą dėl narystės NATO 2008 m. būtų neteisinga.

„Nebuvo nuodugniai apsvarstyta, kokias pasekmes toks sprendimas turėtų tiek Rusijos reakcijos, tiek NATO ir jos pagalbos taisyklių atžvilgiu. O 2014 m. Minsko susitarimai buvo bandymas suteikti Ukrainai laiko. Ukraina pasinaudojo šiuo laikotarpiu, kad sustiprėtų, kaip matome šiandien“, – sakė A. Merkel.

Ji pabrėžė, kad šiandieninė Ukraina labai skiriasi nuo 2014-2015 m. Ukrainos.

„Ir abejoju, ar NATO galėtų tiek daug padėti Ukrainai, kiek daro šiandien. Visi žinojome, kad tai įšaldytas konfliktas, kad problema neišspręsta, tačiau būtent tai suteikė Ukrainai brangaus laiko“, – sakė A. Merkel.

 

2008 m. Bukarešte vykusiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime buvo sutarta, kad Ukraina ir Gruzija taps Aljanso narėmis pagal narystės veiksmų planą. Tačiau Kyjivas ir Tbilisis Prancūzijos ir Vokietijos iniciatyva negavo nei paties veiksmų plano, nei jokių garantijų dėl jo teikimo laiko.

2022 m. vasario 22 d. V. Putinas pareiškė, kad Minsko susitarimai nebeegzistuoja ir Rusija neketina jų įgyvendinti. Po dviejų dienų Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(39)
(-35)

Komentarai (4)