Visiškai naujas lygis – „Bayraktar Akinci“ bus vieninteliai dronai pasaulyje su monstriška AESA technologija (Video)  ()

„Defence Industries“ sukūrė Turkijos aktyvaus elektroninio skenavimo matricos radarą dronui „Akinci“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkijos dronas „Akinci“ gali būti pirmasis pasaulyje dronas su aktyviu elektroniniu skenavimo radaru. Tai socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė inžinierius ir karinis stebėtojas Ogužanas Uigūnas.

Pasak jo, „Baykar Makina“ dronas „Bayraktar Akinci“ gaus aktyvaus elektroninio skenavimo (AESA) masyvo radarą ir „oras-oras“ raketas, skirtas atakuoti objektus, esančius už regėjimo linijos. „Eurasian Times“ teigimu, bepilotis orlaivis, aprūpintas AESA radaru, žymiai sustiprins Turkijos elektroninio karo pajėgumus. 2022 m. lapkritį „Defense Industries“, vadovaujama Ismailo Demiro, pristatė naują radarą „Aselsan AESA“, kuris skirtas „Akinci“ dronui ir būsimam eksperimentiniam naikintuvui TF-X.

AESA yra kompiuteriu valdoma antenų matrica. Technologija leidžia nukreipti radijo spindulius įvairiomis kryptimis, nejudinant pačios antenos. AESA radarai vienu metu gali skleisti kelis radijo pluoštus skirtingais dažniais plačiame diapazone, sukurdami foninį triukšmą, dėl kurio sunku aptikti šaltinį. Palyginti su įprastais radarais, AESA siūlo ilgesnius aptikimo ir grėsmės aptikimo atstumus, greitesnį taikinį ir didelį sekimo tikslumą, ypač mažiems objektams.

Turkija tapo viena iš nedaugelio šalių, gaminančių AESA radarus. Analitikai mano, kad tokios įrangos įrengimas bus svarbus UAV eksporto pranašumas. Be to, jos pačios plėtra, pagrįsta AESA, leis Turkijai užpildyti kritinę gynybos pajėgumų spragą, kuri susidarė po to, kai šalis buvo pašalinta iš JAV naikintuvų F-35 „Lightning II“ programos.

 

UAV „Bayraktar Akinci“ charakteristikos:

  • Ilgis - 12,2 m;
  • Aukštis - 4,1 m;
  • Sparnų plotis - 20 m;
  • Maksimalus aukštis - 13,7 km;
  • Kilimo svoris - 5500 kg;
  • Naudingoji apkrova - iki 1350 kg.

„Akinci“ yra didelis atakos dronas, skirtas atakuoti antžeminius taikinius raketomis ir valdomomis bombomis. Be to, tai gali tapti platforma „Alpagu“ kamikazių dronų spiečiui paleisti.

 

Gruodį „Akinci“ išlaikė ugnies bandymus, kurių metu paleido pirmąją Turkijos „oras-žemė“ raketą TRG-230 ir pataikė į taikinį daugiau nei 100 km atstumu. Tai tapo pirmuoju dronu, paleidusiu viršgarsinę balistinę raketą iš oro į žemę.

Po kelių dienų kūrėjai atliko naujus bandymus su naujos kartos „Gökçe“ orientaciniu rinkiniu. Dronas dideliu tikslumu į taikinį numetė 455 kilogramų MK-83 bombą. „Akinci“ taip pat turėjo laiko išbandyti „Aselsan“ lazerinio valdymo rinkinį, pataikydamas į taikinį MK-82 bomba.

Gruodį pirmą kartą po modernizavimo buvo parodytas dronas „Bayraktar Akinci“. Šaltinių teigimu, 4 šalys jau pasiruošusios pirkti droną, o gamintojas dar derasi su 22 šalimis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(2)
(20)

Komentarai ()