Tai tiesiog žiauru: žvėriškas Rusijos naftos kritimas - biudžete trilijonų rublių dydžio „skylė“  ()

Rusijos Uralo naftos kainos nukrito iki 37,8 dolerių už barelį, o tai yra daugiau nei perpus mažiau nei pasaulinė „Brent“ kaina (78,6 doleriai).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos nafta parduodama už pusę pasaulinės kainos, gerokai žemiau ribos, kurią G-7 nustatė sankcijomis, kuriomis siekiama sumažinti Kremliaus pajamas iš naftos. Apie tai praneša „Bloomberg“.

Remiantis „Argus Media“ pateiktais duomenimis, pagrindinė Rusijos „Ural“ nafta eksporto rinkose kainuoja 37,80 dolerių už barelį. Tą pačią dieną „Brent“ nusistovėjo ties 78,57 dolerių.

Rusijos Federacijos 2023 m. biudžete numatyta naftos kaina yra 70 dolerių, todėl dabartinė kaina palieka 3 trilijonų rublių „skylę“. „Alfa-Bank“ skaičiavimais, kad visos pajamos padengtų išlaidas, reikia daugiau nei 100 dolerių vertės barelio.

„Sunku įsivaizduoti, kaip Rusija gali reaguoti į tokią žemą kainą. Viena vertus, jai reikia visų pajamų, kurias ji gali gauti, kad galėtų finansuoti karą Ukrainoje. Tačiau per didelis nuosmukis gali paskatinti Maskvą reaguoti mažinant gamybą“ – sako žurnalistai.

Rusija iš pradžių teigė, kad naftos kainos lubos neveikia, o dabar kaina nukrito gerokai žemiau nustatytos 60 dolerių už barelį ribos. Taip nutiko, nes Rusija netenka rinkų Vakaruose ir dabar priklauso nuo pirkėjų Indijoje ir Kinijoje. Kadangi tanklaiviai turi nukeliauti tūkstančius kilometrų, kad šiems pirkėjams pristatytų krovinius iš Rusijos vakarinių uostų, gabenimo kaštai išaugo. Tai verčia naftą parduoti su didžiule nuolaida, kad būtų galima konkuruoti su atsargomis iš Artimųjų Rytų. Be to, Indija bei Kinija suvokia, kokia yra Rusijos padėtis, todėl gali reikalauti itin žemų kainų - Rusija sutiks, nes kitaip neturės, kur parduoti žaliavų.

 

 

(145)
(1)
(144)

Komentarai ()