Paskelbta sensacija, kas visiškai slaptai nuo Rusijos išgelbėjo Kyjivą: būtų sprogęs grandiozinis skandalas  (2)

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba patvirtino, kad Bulgarijos premjero Kirilo Petkovo vyriausybė uždegė žalią šviesą ginklų ir degalų eksportui per tarpininkus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skaičiuojama, kad jų indėlis į amunicijos tiekimą siekė 30 % ir iki 40 % degalų. Visa tai įvyko laikantis oficialios pozicijos - Kyjivui nieko netiekti.

Pirmaisiais Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą mėnesiais Bulgarija slapta tiekė Ukrainai kurą, amuniciją ir ginklų komponentus. Apie tai praneša „Welt“.

Sofija aktyviai rėmė Kyjivą, nepaisant jos oficialios pozicijos netiekti Ukrainai ginklų. Balandžio 28 d. tuometinis ministras pirmininkas Kirilas Petkovas atvyko į Kyjivą, kad užtikrintų palaikantis prezidentą Zelenskį, bet ne ginklais. Bent jau oficialiai. Tyrimo metu „Welt“ pavyko išsiaiškinti, kad Bulgarijos vyriausybė balandžio 28-osios susitikimo metu jau buvo parengusi visapusės karinės pagalbos Ukrainai tvarką.

Siekiant išvengti oficialaus ginklų tiekimo, amunicija ir ginklai į Ukrainą atkeliavo netiesiogiai. Kartais nuo 2022 m. balandžio iki rugpjūčio Bulgarija padengdavo trečdalį Ukrainos kariuomenės ginklų poreikių ir iki 40 % kariuomenės degalų poreikio. Istorija Bulgarijai buvo sprogstama, nes šalis perdirba žalią naftą iš Rusijos, o gyventojai palaikė idėją atsisakyti suteikti Ukrainai karinę pagalbą.

„Kirillas Petkovas parodė savo sąžiningumą, ir aš visada būsiu jam dėkingas už tai, kad panaudojo visus savo politinius įgūdžius ieškant sprendimo“, – sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba.

Kirilas Petkovas kartu su tuometiniu finansų ministru Assenu Vasilevu darė viską, kad padėtų sunkiai besiverčiančiai Ukrainai. Dabar šie politikai yra priešingose politinėse pusėse, bet pirmaisiais karo mėnesiais dirbo kartu. Pasak žurnalistų, Bulgarijos premjeras dėjo daug pastangų, kad ES atjungtų Rusijos Federaciją nuo SWIFT sistemos ir įšaldytų Europos obligacijas nuo Rusijos centrinio banko. Teigiama, kad tai buvo pavadinta „bulgarų pasiūlymu“.

 

Balandžio 19 d., prieš pat Petkovo kelionę į Kyjivą, Ukrainos užsienio reikalų ministras Kuleba lankėsi sostinėje Sofijoje. Ukraina iš RF ginkluotųjų pajėgų atkovojo šiaurę, tačiau jai reikėjo skubiai papildyti amuniciją.

„Žinojome, kad Bulgarijos sandėliuose yra daug reikalingos amunicijos, todėl prezidentas Zelenskis atsiuntė mane panaudoti diplomatinius įgūdžius ir įsigyti reikalingų medžiagų“, – sako Kuleba.

Per derybas už uždarų durų Kuleba savo kolegoms bulgarams leido suprasti, kad tai „gyvybės ir mirties“ klausimas. Jei Bulgarija nepadės, tai rusai užims vis daugiau kaimų ir miestų. Bulgarijos ministras pirmininkas atsakė, kad vidaus politinė situacija yra sunki, bet jis padarys viską, kas nuo jo priklauso.

Petkovas uždegė žalią šviesą ginklų eksportui į Ukrainą per tarpininkus užsienyje.

 

„Mūsų privati ​​karinė pramonė veikė visu pajėgumu. Mūsų skaičiavimais, apie trečdalį Ukrainos kariuomenei reikalingos amunicijos ankstyvuoju karo etapu atkeliavo iš Bulgarijos“, – sako ekspremjeras.

Už siuntas į Ukrainą mokėjo Didžioji Britanija ir JAV. Situacija tik komplikavosi birželį, kai valstybinės eksporto įmonės „Kintex“ vadovas Aleksandras Michailovas po politinio ginčo buvo priverstas atsistatydinti ir paviešino duomenis – nuo ​​viso karo pradžios Bulgarija eksportavo ginklu už 2 milijardų eurų.

Kuro tiekimas taip pat buvo rizikingas verslas. Rusijos Federacija kontroliavo vienintelę naftos perdirbimo gamyklą, priklausomybė nuo Rusijos naftos buvo 100 proc. Nepaisant viso to, Petkovas sugebėjo tiekti kurą Ukrainai, taip pat išvesti šalį iš priklausomybės. Rusija nežinojo apie degalų tiekimą. Dėl to vasarą žlugo Petkovo vyriausybė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(210)
(6)
(204)

Komentarai (2)