Skelbiama, kas atsitiko vieninteliam Ukrainos povandeniniam laivui: ar jis pakeistų karo eigą?  ()

Ukraina gavo daugybę karinės technikos iš sąjungininkų visame pasaulyje per karą su Rusija, kuri pernai vasario 24 d. pradėjo invaziją, tačiau vienas dalykas, kurio ji neturi, yra povandeninis laivas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija Ukrainai suteikė „Foxtrot“ klasės povandeninį laivą 1997 m., tačiau jį užgrobė, kai 2014 m. aneksavo Krymą.

JAV Gynybos prioritetų programos Didžiosios strategijos direktorius Rajanas Menonas, sako, kad povandeninis laivas iš pradžių tarnavo Sovietų Sąjungos šiauriniame laivyne.

„Sovietų Sąjungos laikų pabaigoje jis buvo perduotas Juodosios jūros laivynui“, – sakė Menonas. „Ir 1997 m. jis buvo atiduotas Ukrainos kariniam jūrų laivynui. Jie pavadino jį Zaporože pagal sritį ir miestą Pietų Ukrainoje“.

Prieš aneksiją Ukraina turėjo problemų dėl povandeninio laivo, kuris vėl buvo pradėtas eksploatuoti maždaug 2006 ar 2007 m., sakė Menonas.

 

„Kai rusai užgrobė Krymą, jie užgrobė* ir tą povandeninį laivą“, – sakė Menonas. „Taigi ukrainiečiai neturi povandeninių laivų“.

Nors Ukraina dabartiniame kare neturėjo povandeninių laivų, Menonas sakė nemanantis, kad tai svarbu, sakydamas, kad tai yra „sausumos karas“.

„Ukraina turi bepiločius orlaivius, turi raketas „Neptūnas“ ir „Harpūnas“, todėl nežinau, ar povandeninį laivą turėti būtų labai svarbu“, – sakė Menonas.

 

Tačiau Markas Cancianas iš Strateginių ir tarptautinių studijų centro sakė, kad Ukrainos povandeninis laivas „turės didžiulį poveikį Juodojoje jūroje“, pažymėdamas, kad pagrindinė problema bus „laiko juosta“.

„Prireiktų bent metų ar dvejų, kad paruoštumėte povandeninį laivą ir parengtumėte įgulą“, – sakė Cancianas. „Tai ilgas procesas ir, žinoma, povandeniniai laivai yra palyginti reti ir labai, labai brangūs“.

Tačiau Cancianas sakė, kad „nenustebtų“ jei Ukraina po karo siektų turėti povandeninį laivą. Kita vertus, Menonas teigia, kad Ukraina greičiausiai turės kitų problemų, pavyzdžiui, „ekonominės rekonstrukcijos“, kuriai gali būti teikiama pirmenybė, o ne povandeninio laivyno kūrimas.

 

*2014 m. kovo 22 d. (per 2014 m. Krymo krizę) povandeninis laivas „Zaporožė“ Rusijos pajėgų paimtas į nelaisvę, pusė Ukrainos personalo, tarp jų ir povandeninio laivo kapitonas, išvyko, o kiti išdavė Ukrainą ir nusprendė pradėti tarnybą Rusijos Juodosios jūros laivyne.

Šiuo metu laivas nebeplaukioja ir yra prišvartuotas Sevastpolyje, Kryme.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(21)
(-15)

Komentarai ()