NYT skelbia netikėtą BM-21 „Grad“ raketų istoriją: ką padarė prie sienos prispaustas Liuksemburgas  ()

Kartais gerą rezultatą gali parodyti net ir dviejų žmonių komanda, jei tik jie yra pakankamai užsispyrę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„New York Times“ pranešė, kaip Liuksemburgas bandė Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms įsigyti raketų „Grad“ sistemoms ir kitus sovietinės ginkluotės pavyzdžius, kurių labai reikia Ukrainos kariuomenei. Tokių bandymų rezultatas pasirodė aiškiai geresnis nei buvo galima tikėtis, net jei kiekybiniai rodikliai iš pirmo žvilgsnio nėra įspūdingi.

Šie skaičiai rodo, kokia maža šalis yra Liuksemburgas. Šioje valstybėje, kurioje gyvena 645 000 žmonių, yra tik 1000 karių kariuomenė, kurios žinioje yra tik mažiau nei 200 šarvuočių HMMWV, iki 10 modernių šarvuočių „Dingo“ ir nė vieno sunkiosios ginkluotės pavyzdžio. O prasidėjus plataus masto invazijai 2022 metų vasarį, didžiausi rezervai, kuriuos Liuksemburgo armija galėjo skirti, 102 NLAW prieštankinės sistemos ir 20 000 šovinių kulkosvaidžiams.

Viena vertus, Liuksemburgas buvo tarp NATO valstybių narių, kurios nuolat pažeidinėjo biudžeto išlaidų gynybai normą ir tam skyrė mažiau nei 1 % BVP, nors turėtų būti ne mažiau kaip 2 %. Liuksemburgo vyriausybė taip pat sulaukė sąžiningos kritikos iš savo partnerių Prancūzijoje ir Vokietijoje, kad 25 milijonų dolerių humanitarinė pagalba kariaujančiai Ukrainai yra per maža. Galiausiai Liuksemburgas nusprendė prisiminti Antrojo pasaulinio karo laikus, kai Hitleris tiesiog okupavo jų šalį ir prijungė ją prie nacistinės Vokietijos. Todėl mažiausia NATO valstybė narė nusprendė ryžtingiau padėti Ukrainai ginklu.

 

Pirmiausia Liuksemburgas iš karto rado 94 milijonus dolerių ginkluotosioms pajėgoms būtiniems daiktams įsigyti. Tačiau šalis sugebėjo paskirti tik du pareigūnus, kurie prisiėmė „brokerių“ vaidmenį perkant ginklus Ukrainai.

Kad bent ką nors rastų, šie du Liuksemburgo pareigūnai naudojo visas įmanomas priemones – oficialius komunikacijos kanalus ir neoficialią komunikaciją, net ieškojo atviruose šaltiniuose per „Google“. Vieno galimo pasiūlymo apdorojimas gali užtrukti iki 2 savaičių. Ir šiame paieškos formate buvo rastas labai įdomus ir pelningas pasiūlymas ginkluotosioms pajėgoms – viena iš Čekijos gamyklų paskelbė, kad salvinei raketų sistemai BM-21 „Grad“ galės pagaminti 6 000 vnt. 122 mm kalibro raketų.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad čekų rangovas nepajėgs pagaminti žadėto kiekio „Grad“ raketų. Mat iki 2022 metų vasario ši įmonė naudojo Rusijos Federacijos komponentus, kurių tiekimas buvo blokuotas prasidėjus invazijai. Todėl vietoj 6 000 raketų išėjo tik 600.

 

Tačiau liuksemburgiečiai rado išeitį iš padėties. Už atleikamus pinigus jie nupirko dar 12 500 naujų šovinių granatsvaidžiui RPG-7, kurio gamintojas ir tiekėjas neatskleidžiamas.

Liuksemburgas pareiškė, kad neieško sovietų ginklų Ukrainai Afrikoje ir Azijoje, Lotynų Amerikoje ir Artimuosiuose Rytuose. Nes jie nenori susidurti nei su korupcija šiose šalyse, nei su Rusijos Federacijos pasipriešinimu, kuri tikrai stengsis neleisti tiekti ginkluotųjų pajėgų iš šių šalių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(81)
(0)
(81)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()