Rusija sulaukė kaltinimų energetiniu ginklu JAV diplomatams sukėlusi „Havanos sindromą“: kaip yra iš tikrųjų? (Video)  ()

JAV žvalgyba baigė ilgalaikį tyrimą dėl „Havanos sindromo“ tarp JAV diplomatų ir priėmė galutinį sprendimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal galutinę CŽA ataskaitą, kuri yra dešimtmečius trukęs „Havanos sindromo“ priežasčių tyrimas, teigiama, kad JAV diplomatų ligos „greičiausiai“ neturi nieko bendra su energetiniais ginklais, rašo „The Washington Post“.

Žvalgybos departamentas pažymi, jog mažai tikėtina, kad Rusija naudoja, o tuo labiau turi, energetinius ginklus, galinčius paveikti konkrečius žmones (kompaktinius pistoletus ar šautuvus). Nors šiuolaikinė karinė pramonė kuria ir išbando tokius ginklus, galinčius išjungti bepiločius orlaivius ar kitą įrangą, tačiau tokios mažos versijos vargu ar kuri pasaulio valstybė turi kažką panašaus.

Skandalas šia tema ir Rusijos dalyvavimo joje įsiplieskė 2016 m., kai daugiau nei 200 JAV diplomatų Kuboje, Kinijoje, Kazachstane, Rusijoje ir JAV patyrė migreną, nuovargį, galvos svaigimą, atminties sutrikimus ir įvairaus pobūdžio pažintinių funkcijų sutrikimus. Kai kurios aukos teigė, jog jautėsi taip, lyg būtų nukentėjusios nuo sprogimo ar energijos bangos. Dėl to daugelis diplomatų buvo priversti nuolatos kreiptis į medikus, o kai kurie buvo priversti anksčiau išeiti į pensiją.

 

JAV žvalgybos agentūros nedelsdamos pradėjo tyrimą, išanalizavo visas galimybes: nuo akustinio poveikio iki elektromagnetinio. Kai kuriuose sluoksniuose, įskaitant vyriausybinius, iš karto pasirodė versija, kad Rusija slaptai kuria energetinius ginklus, kurie yra bandomi su amerikiečių diplomatais. Be to, gydytojai neatmetė „nukreiptos, impulsinės radijo dažnių energijos“ poveikio pacientams.

Išanalizavusi duomenų masyvą ir atlikusi tūkstančius tyrimų per daugiau nei 6 metus nuo incidento, CŽA padarė išvadą, kad „greičiausiai” Rusija ar bet kuri kita šalis nėra susijusi su Amerikos diplomatų sveikatos problemomis.

 

Nors Davidas Relmanas, vadovavęs Nacionalinės akademijos tyrimui ir vienas iš ekspertų grupės pirmininkų, vis dar teigia, kad energetinio ginklo hipotezė vis dar yra „gyvybinga“. Tačiau CŽA mano, jog diplomatų sveikatos problemas sukėlė anksčiau buvusi sveikatos būklė arba aplinkos veiksniai.

Kita vertus, nukentėjusieji teigia, kad specialiosios tarnybos nepakankamai ištyrė energetinio ginklo panaudojimo galimybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(9)
(-5)

Komentarai ()