Ukraina paprašė JAV suteikti daugiau nei 120 šalių uždraustą ginklą: kas tai per monstras  ()

Ukraina nori pritaikyti kasetines bombas naudoti bepiločiuose orlaiviuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina išplėtė JAV ginklų prašymą, įtraukdama kasetinius šaudmenis. Visų pirma minima, iš oro paleidžiama bomba MK-20, kurią Ukrainos ginkluotosios pajėgos nori panaudoti numetimui iš dronų.

Tai pranešė „Reuters“, remdamasi JAV įstatymų leidėjais Jasonu Crowe'u ir Adamu Smithu, JAV Atstovų rūmų ginkluotųjų pajėgų komiteto nariais.

Kijevas paragino Kongreso narius daryti spaudimą Baltiesiems rūmams, kad šie patvirtintų ginklų siuntimą. Tačiau nėra aišku, kad Bideno administracija sutiks. Kasetiniai šaudmenys yra uždrausti daugiau nei 120 šalių (JAV ir Ukrainoje jie neuždrausti, pvz. Lietuva juos uždraudusi).

Pasak Smitho ir Crowe'o, Ukraina nori, kad aviacinę kasetinę bombą MK-20 (dar žinoma kaip CBU-100) būtų galima numesti iš bepiločių orlaivių.

MK-20 dažniausiai išmetamos iš orlaivių. Bombos dislokuojamos skrydžio viduryje, paleidžiant daugiau nei 240 į smiginį panašių šaudmenų. Submunicija yra išsklaidoma 2700 kvadratinių metrų plote.

Kijevas taip pat mano, kad kasetinė artilerija yra būdas sustabdyti Rusijos „žmogiškos bangos“ taktiką per kelis mėnesius trukusį bandymą užimti Bachmutą.

 

JAV nustojo gaminti MK-20 bombas dar 2016 m., tačiau JAV kariniame arsenale jų yra daugiau nei 1 mln. vienetų.

Nuo plataus masto Rusijos invazijos pradžios Ukraina prašė – ir dažniausiai gavo – ginklų, kurių JAV iš pradžių atsisakė pateikti, įskaitant HIMARS raketų paleidimo įrenginius, oro gynybos baterijas „Patriot“ ir tankus „Abrams“, pažymima leidinys.

Tačiau kasetinė amunicija yra per daug Bideno administracijai ir kai kuriems Kongreso nariams. Oponentai teigia, kad kai bombos paleidžiamos, jos gali suluošinti ir nužudyti civilius gyventojus ir turėti didelį gedimų skaičių.

 

Kasetiniai šaudmenys yra uždrausti pagal tarptautinę sutartį, nes gali neproporcingai paveikti civilius gyventojus. Sutarčiai pritarė 123 šalys, tarp jų dauguma NATO narių. JAV, Rusija ir Ukraina atsisakė prisijungti prie draudimo.

2009 m. įstatymas draudžia eksportuoti JAV kasetinius šaudmenis, kurių bombų sunaikinimo rodiklis didesnis nei 1 proc. Publikacija neatmeta, kad Joe Bidenas gali panaikinti draudimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(2)
(37)

Komentarai ()