„Niekas netikėjo, kad tai išvis įmanoma“: CNN atskleidė itin slaptas Ukrainos ir Rusijos derybas  ()

Ukrainos liaudies deputatas Aleksandras Kovaliovas pasinaudojo savo ryšiais FSB derėdamasis su aukšto rango Rusijos pareigūnais dėl Mariupolio gynėjų evakuacijos iš „Azovostal“. Jis pirmasis įžengė į apgultą miestą ir vedė kelis derybų ratus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balandžio mėnesį Mariupoliui dar ginantis Putinas paskelbė apie „Azovostal“ gamyklos apgultį. Tuo pat metu Ukrainos parlamentaras Aleksandras Kovaliovas ruošėsi deryboms su Rusijos generolais pačiame Mariupolyje. Tai praneša CNN.

Liaudies deputatas Aleksandras Kovaliovas iš parlamentinės grupės „Pasitikėjimas“ kadaise kovojo Afganistane ir veikė kaip tarpininkas derybose su Rusijos Federacija. Okupantų vardu kalbėjo Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) generolas leitenantas Vladimiras Aleksejevas ir GRU vado pavaduotojas generolas majoras Aleksandras Zorinas. Abu jie gimė Ukrainoje.

Vladimirui Aleksejevui, beje, nuo 2016 metų JAV taiko sankcijas už kibernetinius nusikaltimus ir kišimąsi į rinkimus. Jis taip pat susijęs su Sergejaus Skripalio apnuodijimu Jungtinėje Karalystėje. Na, o Aleksandras Zorinas buvo Putino pasiuntinys Sirijoje. Jis suvaidino vaidmenį derybose tarp Sirijos prezidento Bašaro al Assado ir sukilėlių.

 

Šių derybų faktas patvirtina, kad Vladimiras Putinas tuo metu asmeniškai vadovavo karui Ukrainoje. Mariupolio okupacija užbaigė sausumos koridoriaus tarp Krymo ir Rusijos sukūrimą.

Kovaliovo derybos su Rusijos generolais

CNN pažymi, kad Kovaliovas dar 2014 metais buvo kaltinamas pagalba „Berkut“ Maidane. Jis CNN sakė, kad tai netiesa ir jis padėjo išvengti kraujo praliejimo Kyjive. To paties tikslo jis siekė ir kare.

Kovaliovas tapo pirmuoju Ukrainos atstovu, gavusiu galimybę vykti į derybas. „Siunčiau 11 nesėkmingų prašymų ir niekas netikėjo, kad ten įmanoma patekti“, – sako Kovaliovas

Sėkme abejojo ​​ir Ukrainos karinės žvalgybos vadovas Kirilas Budanovas, tačiau, kaip sako politikas, generolas majoras deryboms pritarė.

Balandžio 25 dieną Kovaliovas pirmą kartą išvyko į okupuotą Ukrainos dalį. Už tai jis iš Budanovo gavo slaptažodžius ir užšifruotas ryšio priemones. Kelionės faktui patvirtinti žurnalistams buvo įteiktas Kovaliovo vaizdo įrašas, kurį jis užfiksavo iš automobilio Mariupolyje. CNN patikrino failų metaduomenis ir patvirtina, kad vaizdo įrašo data sutampa su kelionės data.

 

„Mus bombardavo, apšaudė. Buvome visiškai sugriautame mieste. Mieste, kuris praktiškai nušluotas nuo žemės paviršiaus. Buvome pačiame karo centre", – sakė Kovaliovas.

Balandžio 27 d. Kovaliovas susitiko su Valentinu Kryžanovskiu, FSB karininku, iki 2014-ųjų dirbusiu Ukrainai, ir rusų generolu leitenantu Andrejumi Syčevu iš 8-osios gvardijos miščių ginklų armijos. Syčevas vadovavo Mariupolio puolimui. Esminis klausimas buvo civilių evakuacija iš „Azovostal“. Kovaliovas sugebėjo įtikinti okupantus, kad reikia išgelbėti vaikų ir sužeistų moterų gyvybes. Gegužės pradžioje žmonės buvo išvežti padedant Jungtinėms Tautoms ir Tarptautiniam Raudonajam Kryžiui.

Kitas derybų ratas įvyko gegužės 9 d. Prie Kovaliovo prisijungė pirmasis Budanovo pavaduotojas Dmitrijus Usovas, o prie Rusijos Federacijos – Aleksejevas ir Zorinas iš GRU.

 

Anot Kovaliovo, Aleksejevas gegužės 9 dieną reguliariai darė pertraukas derybose, kad paskambintų į Maskvą. Jis, kaip suprato Kovaliovas, turėjo „tiesioginį palydovinį ryšį“ su Rusijos gynybos ministerija.

Susitikimas su „Azovo“ vadu Deniu Prokopenko

Gegužės 16-osios rytą Kovaliovas surengė 3-iąjį vizitą į Mariupolį. „Įvyko viena įspūdingiausių karo scenų – Rusijos generolų, vadovavusių kruvinam karui, ir Ukrainos karininkų, kuriuos Maskva vaizdavo kaip „neonacius“, susitikimas“, – rašo CNN.

Rusijos delegaciją pasitiko mažiausiai 6 ukrainiečių kovotojų grupė, tarp jų - pulkininkas leitenantas Denisas Prokopenko, kurį Kremlius kaltina neonacizmu.

„Tai yra momentai, dėl kurių mes nerimavome. Pasitikėjimo akimirka. Kai padarėme viską, kad abi pusės susitartų, pažvelgtų vienas kitam į akis, Rusijos pusė pažadėjo, kad mūsų kariams bus rasta civilizuota išeitis“, - sakė Kovaliovas.

 

Sąlygos buvo paprastos – Ukrainos kariuomenė nutrauks gynybą ir bus paimta į nelaisvę Rusijoje mainams. Šis etapas, pasak Kovaliovo, praėjo be kliūčių. Netrukus buvo pradėta Mariupolio gynėjų evakuacija iš „Azovostal“.

Gegužės 17 dieną Ukrainos gynėjai visą dieną evakavosi iš gamyklos teritorijos. Kovaliovas pažymi, kad pamatęs Ukrainos kovotojus ir jų būklę suprato, kad sandoris buvo būtinas. Ukrainos kariai turėjo būti pasiųsti į Jelenivką ir Zaporižės atominę elektrinę, tačiau pastarosios dėl vietos trūkumo buvo atsisakyta.

Gegužės 18 d. Kovaliovas gavo prieigą prie Ukrainos kariuomenės „DLR“ teritorijoje. Tai buvo paskutinis kartas, kai jis savo akimis matė Mariupolio gynėjus.

 

(38)
(0)
(38)

Komentarai ()

Susijusios žymos: