Rusija bando patobulinti „Shahed“ ir sparnuotąsias raketas: kiek tai pavojinga?  ()

Rusai stengiasi patogulinti savo sparnuotąsias raketas ir iranietiškus dronus, kad jie būtų tikslesni ir galingesni.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai „Channel 24“ pranešė „Defense Express“ ekspertas Ivanas Kirichevskis. Anot jo, panašu, kad atakų prieš Ukrainą metu Rusijos kariuomenė išbando naujas tiek „Shahed“, tiek raketų modifikacijas.

Visų pirma, rusai bando modifikuoti „Shahed“ kovines galvutes. Kaip pažymėjo Kirichevskis, vietoj įprastų sprogmenų įsibrovėliai „Shahed-131“ montuoja kombinuotą kovinę galvutę, kurios smūgis elektros transformatorių turėtų paversti išlydyto metalo ir pelenų krūva. „Sprendžiant iš niokojančio paprasto „Shahed“ poveikio, deja, rusams sekasi“, sakė „Defense Express“ ekspertas.

Niokojantis „Shahed“ poveikis yra akivaizdus. Vienas toks dronas buvo numuštas virš Poltavos srities Kremenčugo rajono ir nukrito kaime. Dėl šio išpuolio buvo sugriautas namas, o dar keli buvo rimtai apgadinti. Mat numuštas „Shahed“ vis tiek yra pavojingas - jis nebeskrenda toliau, bet kovinė galvutė gali likti nepažeista.

Be to, okupantai bando tobulinti ir šių dronų valdymą. „Vieną naktį rusai paleido tik 2 „Shahed“, kurie buvo sėkmingai numušti. Tačiau mūsų radiotechnikos specialistai užfiksavo, kad įsibrovėliai juose sumontavo kažką panašaus į GPS maršrutizatorių, kad galėtų koreguoti drono trajektoriją“, – sakė Kirichevskis.

 

Jis priminė, kad senosios „Shahed“ versijos, kurias Rusijos pajėgos masiškai naudojo 2022 metų rudenį, galėjo skristi tik link iš anksto užprogramuoto taikinio.

Rusai taip pat eksperimentuoja su savo sparnuotomis raketomis. Kirichevskio teigimu, įsibrovėliai bando modifikuoti „Ch-101“ raketas. Tiesa, tuose eksperimentuose nepadarė reikšmingos pažangos. Bet gali padaryti - jie stengiasi paversti šias raketas sunkiau numušamomis ir tikslesnėmis.

(4)
(6)
(-2)

Komentarai ()