Lietuvos kaimynai pradeda didžiausią per 50 metų perginklavimą – 1000 tankų, 1000 šarvuočių, 600 artilerijos vienetų  ()

Varšuva dėl Rusijos grasinimų pradeda didžiausią per 50 metų perginklavimo kampaniją. Kariuomenė jau yra užsakiusi 1000 tankų iš Pietų Korėjos ir 250 naujų „Abrams“ iš JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkijos valdžia pasiryžusi sukurti didžiausias sausumos pajėgas Europoje nuolatinės Rusijos karinės grėsmės fone.

Apie tai praneša britų leidinys „The Telegraph“.

Varšuva gynybai 2023 metais skirs 4 % BVP, tai yra 2 kartus daugiau nei reikalauja NATO. Lenkija ginkluotųjų pajėgų modernizavimą pradėjo prieš karą Ukrainoje, pažymi leidinys. Visapusiška Putino invazija į Ukrainą paspartino procesą ir paskatino pasirašyti daug naujų sutarčių. Lenkijai nepaprastai svarbu greitai sukurti stiprią kariuomenę, kad būtų galima atgrasyti bet kokį potencialų agresorių nuo atakų, sakė Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas.

Kokius ginklus pirks Lenkija?

Leidinyje rašoma, kad Lenkija užsakė 1000 tankų K2 iš Pietų Korėjos ir 250 naujų „Abrams“ tankų iš JAV. Lenkija taps didžiausios tankų grupės Europoje savininke. JK turi tik 227 tankus.

Artileriją sustiprins 600 vnt. Pietų Korėjos 155 mm K9 „Thunder“, 18 vnt. HIMARS su 9 tūkst. raketų ir 288 vnt. K239 „Chunmoo“ sistemų iš Pietų Korėjos.

Mūšiuose bus panaudota daugiau nei 1000 vnt. lenkų gamybos pėstininkų kovos mašinų „Borsuk“ („Barsukas“), oro priedangą teiks 96 sraigtasparniai AH-64E „Apache“ iš JAV ir 48 lėktuvai FA-50 iš Pietų Korėjos.

Be to, planuojama padvigubinti Lenkijos kariuomenę iki 300 tūkstančių žmonių, o tai pavers Lenkiją didžiausia karine jėga Europoje pagal karių skaičių.

Karinė vadovybė derasi su JK dėl didelės ginklų gamyklos statybų. Jos užduotys apims pagalbą gaminant ir remontuojant įrangą ir ginklus Ukrainai, pranešė „The Telegraph“.

 

Lenkijos 11-ojo artilerijos pulko kapitonas Marekas Adamiakas „The Telegraph“ sakė, kad jo padalinys 2022 m. gruodžio viduryje gavo 24 Pietų Korėjos gamybos savaeiges haubicas K9, galinčias pataikyti į taikinius iki 54 km atstumu.

„Galime geriau manevruoti, šaudyti iš bet kur. Nėra vietos, kur negalėtume šaudyti. Turėjome daug senos artilerijos, bet dabar turime labai naujų ginklų“, – sakė jis.

Lenkijos išlaidos gynybai: ar atlaikys šalies biudžetas?

Lenkija planuoja ginkluotei iki 2035 metų išleisti daugiau nei 100 mlrd. USD. Šalies gynybos biudžetas 2023 metais sieks rekordinę 21,7 mlrd. USD sumą.

Gynybos ekspertė ir „Res Publica-Visegrad Insight“ viceprezidentė Magdalena Jakubovska žurnalistams sakė, kad toks išlaidų lygis nėra be rizikos.

 

„Bijau, kad visos šios išlaidos netinkamai valdant gali sužlugdyti biudžetą. Visuomenė nežino, kad kai kuriuos civilinius projektus gali tekti nutraukti. Pastaruosius kelerius metus turėjome tvirtą ekonomikos augimą, bet dabar esame arti nuosmukio. Jei neskatinsime ekonomikos ES pinigais (iš pandemijos atkūrimo fondo), kurių vis dar neturime, situacija gali tapti kritiška“, – sakė ji.

Siekdamas padėti Lenkijai, JAV Kongresas 2022 metais patvirtino 288,6 mln. USD paramą apsisaugoti nuo išaugusios Rusijos grėsmės. Šiuo metu infliacija Lenkijoje siekia 17 proc., todėl šaliai gali būti sunku išlaikyti tokį aukštą gynybos biudžetą.

„Kadangi karas taip arti, lenkai supranta, kad norint pasirūpinti nacionaliniais interesais, reikia kažką paaukoti. Jeigu žmonės bijo karo, vadinasi, supranta“, – pridūrė Jakubovska.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(72)
(3)
(69)

Komentarai ()