Atsiranda „mažų įtrūkimų“ tarp Ukrainos ir JAV – „Politico“ skelbia, kas vyksta užkulisiuose  ()

Anot „Politico“, Ukrainos ir JAV skirtumai auga dėl karo su Rusija tikslų ir priemonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viešumoje nebuvo matyti jokių nesutarimų tarp JAV prezidento Joe Bideno ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio. Tačiau, remdamiesi pokalbiais su 10 pareigūnų, įstatymų leidėjais ir ekspertais, žurnalistai nustatė naujus įtampos taškus:

  • „Nord Stream“ sabotažas;
  • brutali, alinanti Bachmuto, kuris Pentagone vadinamas strategiškai nesvarbiu, gynyba;
  • planas kovoti už Krymą, kurį Rusija okupavusi jau 9 metus.

Pasak leidinio, daugelis Bideno administracijos pareigūnų pradėjo nerimauti, kad Ukraina eikvoja per daug gyvosios jėgos ir amunicijos Bachmute ir kad tai gali pakenkti galimybėms pavasarį pradėti didelį kontrpuolimą.

„Žinoma, nenoriu sumenkinti didžiulio darbo, kurį Ukrainos kariai ir lyderiai atliko siekdami apsaugoti Bachmutą, bet manau, kad tai daugiau simbolinis nei strateginis ir operatyvinis tikslas“, – sakė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

Kalbant apie „Nord Stream“ sprogimą, JAV žvalgybos pareigūnai netiki, kad Zelenskis ar jo komanda būtų įsitraukę į sabotažą.

„Tačiau Bideno administracija pranešė Kijevui – lygiai taip pat, kai pernai Maskvoje sprogo automobilis ir žuvo garsaus rusų nacionalisto Aleksandro Dugino dukra Darija – kad tam tikri smurto aktai už Ukrainos ribų nebus toleruojami“, – rašoma straipsnyje. Pažymėtina, kad Ukrainos pusė oficialiai neigia savo dalyvavimą Duginos sprogdinime.

 

Žurnalistų teigimu, Jungtinėse Valstijose kartais „skundžiamasi dėl nuolatinių prašymų (padidinti ginklų tiekimą) ir kartais dėl tinkamo Zelenskio dėkingumo nebuvimo“.

Kitas „įtrūkimas“ – JAV atsisakymas teikti tolimojo nuotolio ATACMS raketas. Vašingtonas nepateikė šių tolimojo nuotolio raketų, nes Amerika savo arsenale jų turėjo nedaug. Taip pat baiminamasi, kad Ukraina gali pradėti smūgius prieš tolimus Rusijos taikinius, o tai gali eskaluoti karą.

Be to, Baltųjų rūmų pareigūnai sunerimo, kai laikraštis „New York Times“ išplatino istoriją, kad Pentagonas trukdo Bideno administracijai dalytis įrodymais apie galimus Rusijos karo nusikaltimus su Tarptautiniu baudžiamuoju teismu.

 

Taip pat JAV esą aiškiai leido Kijevui suprasti, kad negali neribotą laiką finansuoti Ukrainos dabartiniu lygiu. Be to, Pentagonas išreiškia abejones, ar Ukrainos pajėgos, nepaisant to, kad yra ginkluotos modernia Vakarų ginkluote, sugebės išstumti Rusiją iš okupuoto Krymo.

„Matau mažų įtrūkimų, bet jie egzistavo dėl nesutarimų ir skirtingų požiūrių tarp JAV ir Ukrainos taškų dar prieš didžiąją vasario invaziją“, – sakė Atlanto tarybos Eurazijos centro direktoriaus pavaduotoja Shelby Magid. Zelenskis praeityje yra sakęs griežtas pastabas apie JAV, o Baltieji rūmai nesutiko su juo – viešai ir privačiai – konkrečiais aspektais, tačiau tai nepakeitė bendros JAV paramos ir partnerystės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(13)
(-9)

Komentarai ()