JAV parodė naują bombonešį „B-21 Raider“: vieneto kaina siekia 700 mln. dolerių (Foto)  (5)

JAV karinės oro pajėgos išleido dvi naujas branduolinio slapto bombonešio „B-21 Raider“ nuotraukas. Jos suteikia naujų žinių apie 692 milijonus JAV dolerių kainuojančio orlaivio konstrukciją ir galimybes, praneša „New Atlas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2022 m. gruodžio 2 d. „Northrop Grumman“ ir JAV karinės oro pajėgos pristatė „B-21 Raider“ – modernų radarais nesusekamą („stealth“) bombonešį, kuris gali nešti branduolinius ir įprastinius ginklus ir yra sukurtas taip, kad galėtų skraidyti be įgulos.

Tai buvo kviestinis renginys, kuriame B-21 buvo dramatiškai, nors ir neaiškiai, apšviestas, o visuomenei paviešinta vos viena jo nuotrauka.

Dabar karinės oro pajėgos paskelbė dar dvi nuotraukas, kurios buvo padarytos tuo pačiu metu kaip ir pirmoji. Tiesa, iš jų galima pamatyti vos porą užuominų apie konstrukciją – visa kita informacija laikoma paslaptyje, tad neaiškūs net matmenys.

„B-21 Raider“ yra pirmasis strateginis bombonešis per daugiau nei tris dešimtmečius. Jis liudija apie Amerikos išradingumo ir inovacijų pranašumą“, – ceremonijos metu sakė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

Bombonešis skirtas vykdyti tolimojo nuotolio misijas iš JAV teritorijos, nenaudojant priešakinių bazių ir, ko gero, nereikalaujant degalų papildymo skrydžio metu. Šis nuotolis yra toks didelis, kad Australijos vyriausybei buvo patarta įsigyti B-21, kad jis galėtų veikti iš saugių bazių šalies pietuose, tačiau galėtų smogti į toli esančius taikinius.

 

B-21, kaip ir F-22 bei F-35, panaudota nesusekamumo radiolokatoriais technologija, kuri sumažina orlaivio matomumą tiek dėl jo formos, tiek dėl medžiagų, iš kurių jis pagamintas, todėl priešininkams sunkiau jį aptikti.

 

Kiti faktai apie B-21, kuriuos pripažino karinės oro pajėgos, yra tai, kad, be tolimų smūgių užduočių, jis gali būti naudojamas žvalgybos ir stebėjimo užduotims, taip pat elektroninei atakai. Be to, jis pasižymi dideliu autonomiškumu ir dirbtiniu intelektu, todėl gali veikti be įgulos ir kaip bepiločių orlaivių būrių valdymo platforma.

 

Lėktuvas taip pat sukonstruotas pagal „atviros sistemos architektūrą“, kuri leis panaudoti „naujus, dar nė neišrastus ginklus“.

Naujos nuotraukos patvirtina, kad B-21 yra bombonešio „B-2 Spirit“ evoliucija, sujungta su radikalia nesusekamumo technologijos pažanga. Akivaizdžiausias skirtumas – pilkšvai balta naujos radarus sugeriančios kompozitinės dangos spalva, kuri, kaip pranešama, yra veiksmingesnė ir mažiau trapi nei senoji danga.

 

Karinės oro pajėgos planuoja įsigyti mažiausiai 100 B-21, o pirmasis turėtų būti pradėtas naudoti 2027 m. Iki 2040 m. šie orlaiviai pakeis bombonešius B-1B „Lancer“ ir B-2 „Spirit“, o 2050-aisiais – B-52 „Stratofortress“.

Šis bombonešis bus pagrindinė JAV „branduolinės triados“, kurią sudaro iš žemės, oro ir jūros paleidžiami ginklai, dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(25)
(0)
(25)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: