Rusijai ir Kinijai smogs „nematoma“ raketa: skelbiamas monstrinis JAV ginklas „SiAW“  ()

„SiAW“ („Stand-in Attack Weapon“) raketa turėtų būti parengta naudojimui iki 2026 metų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-14 Rusijai ir Kinijai smogs „nematoma“ raketa: skelbiamas monstrinis JAV ginklas „SiAW“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kuria naują oras-žemė raketą, rašo „Militaryaerospace“. Ši raketa pavadinta „SiAW“ ir bus skirta naudoti penktos kartos naikintuvais, tokiuose kaip F-35, ir bombonešiu B-21.

„SiAW“ - tai gerai žinomos AGM-88 HARM raketos versija. HARM yra oras-žemė raketa, kuri taikosi į radarus ir ryšių priemones - pagal tuos signalus ji pasirenka taikinius. AGM-88 HARM toli gražu nėra naujas išradimas - šios raketos gaminamos nuo 1983 metų ir buvo priimtos į tarnybą dar 1985-aisiais.

HARM platforma yra pritaikyta NATO naikintuvams. Pavyzdžiui, Italija naudoja šias raketas su „Panavia Tornado“ naikintuvais. Tačiau Ukraina taip pat gavo neatskleidžiamą šių raketų skaičių ir leido jas savo sovietiniais naikintuvais. Kaip tai įmanoma? Na, tai neatskleidžiama. Tačiau net ir NATO šalys, turinčios sovietinių naikintuvų, anksčiau šios galimybės neturėjo. Spėjama, kad HARM raketos buvo lengvai modifikuotos, kad susidraugautų su sovietiniais naikintuvais ir, tikriausiai, ne visi jų nustatymai Ukrainos pilotams yra prieinami.

„SiAW“ („Stand-in Attack Weapon“) - tai HARM raketos versija. Jos programa pradėta praeitų metų gegužę. SiAW galės taikytis į platesnį taikinių sąrašą, įskaitant balistinių raketų paleidimo įrenginius, sparnuotųjų ir priešlaivinių raketų paleidimo įrenginius, GPS trikdžių generatorius ir priešpalydovines sistemas. „SiAW“ taip pat atidžiau saugos savo savo signalus, kad nebūtų pastebėta ir ją paleidęs lėktuvas nebūtų susektas.

 

Viena iš raketos savybių yra jos gebėjimas rasti taikinį naudojant signalus, kuriuos ji pati generuoja, o ne tik iš taikinio gaunamus signalus. Tai padidina jos efektyvumą tokiomis sąlygomis, kai taikinys yra paslėptas už kliūčių arba veikia radijo tyloje.

Šis projektas, pasak karinių ekspertų, yra atsakas į didėjančią Rusijos ir Kinijos, kurios siekia sukurti tankią integruotą oro gynybos sistemą, grėsmę.

 

Šiuo metu trys pagrindinės JAV gynybos kompanijos dirba su „SiAW“: „Lockheed Martin“, „Northrop Grumman“ ir „L3Harris Technologies“. Jie gavo sutartis iš JAV oro pajėgų sukurti koncepciją ir pademonstruoti naujosios raketos technologijas. Ji bus pagrįsta AARGM-ER („Advanced Anti-Radiation Guided Missile-Extended Range“) raketos architektūra, bet turės daugybę modifikacijų, kad prisitaikytų prie naujausių JAV oro pajėgų reikalavimų ir praplėstų galimų taikinių diapazoną.

Be to, „SiAW“ turės tilpti į vidinį naikintuvo F-35 ar bombonešio B-21 ginklų skyrių, kad netrukdytų lėktuvų STEALTH dizainui, slepiančiam orlaivius nuo radarų.

(24)
(0)
(24)

Komentarai ()