Pasiūlyta nauja 3D technologija kino teatrams ir televizijai  (4)

Ekranai, padengti mikroskopinėmis prizmėmis, gali atnešti permainų kino teatruose ir televizijoje. Trimatį vaizdą gali matyti ir daug žiūrovų, jei tik jie yra tam tikrose salės vietose, ir jiems nereikia specialių akinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šioje sistemoje prizmės paviršiai atspindi šviesą dviem skirtingais kampais, ir šiek tiek besiskiriantis vaizdas pakliūna į žiūrovo į kairę ir dešinę akis, sukurdamas erdvės įspūdį. Nors prizmės jau buvo mėgintos naudoti kaip ekranų atspindintys elementai, mokslininkai iš Taivano teigia išsprendę pagrindines technologines problemas, tokias kaip vaizdo, skirto kairei ir dešinei akims, persiklojimas, bei vaizdo skiriamosios gebos dydis – jis priklauso nuo prizmių, esančių ekrane, skaičiaus. Nors kol kas trimačio vaizdo žiūrėjimo zona yra nedidelė, tačiau ši technologija leidžia sukurti kelias tokias zonas, išsaugant didelę vaizdo raišką. Paveikslėlyje žemiau parodyta, kaip gali būti sudaryta 10 trimačio vaizdo žiūrėjimo zonų – tai yra trimatį vaizdą galėtų žiūrėti dešimt žmonių, jeigu kiekvienam vaizdo pikseliui išskaidyti būtų skirtos keturios prizmės.

Panaudojus 11 prizmių vienam pikseliui, trimatį vaizdą vienu metu jau galėtų žiūrėti 100 žiūrovų. Mokslininkai dar turi išspręsti ir keletą problemų, tokių kaip vaizdo žiūrėjimo zonose stabilizavimas, jei žiūrovas kiek judina galvą, taip pat optimizuoti sistemą kiek besiskiriančiam skirtingų žmonių skirtingiems atstumams tarp akių.
Svarbu tai, kad tokį ekraną pagaminti yra palyginti nebrangu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)