Ko Xi Jinpingas nori iš Putino: „The Economist“ skelbia slaptus Kinijos lyderio ketinimus  ()

Xi Jinpingas kovo 20 d. atvyko į Maskvą – tai pirmasis jo vizitas nuo 2022-ųjų Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-20 Ko Xi Jinpingas nori iš Putino: „The Economist“ skelbia slaptus Kinijos lyderio ketinimus  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Kinijos, Xi Jinpingas keliauja į Maskvą kaip „taikdarys“ ir nesiūlo pirkti ginklų. Savo kelionę jis tikriausiai panaudos Kinijos „12 punktų taikos planui“ reklamuoti.

Tačiau tikrieji Xi ketinimai yra slapti. Kalbėdamas apie neutralią poziciją karo Ukrainoje klausimu, jis atsisako smerkti Rusijos invaziją ar rusų karo nusikaltimus. Maskvoje jis kartu su Putinu dėl karo kaltins „NATO plėtrą“.

„Xi skaičiavimuose dominuoja įsitikinimas, kad Kinija yra įsitraukusi į ilgalaikę konfrontaciją su JAV, ir ji gali sukelti karą dėl Taivano, kurį Kinija laiko savo teritorija. Šiame kontekste Rusija ir toliau yra nepakeičiamas energijos,  karinių technologijų ir diplomatinės paramos šaltinis“, – rašo „The Economist“.

Rusijos pralaimėjimas Ukrainoje padrąsintų JAV ir jų sąjungininkus. Be to, Xi gali baimintis, kad Rusijai po Putino Rusijai gali vadovati provakarietiškų pažiūrų žmogus. Kinija norėtų tam užkirsti kelią.

„Xi Jinpingo akimis, Amerika yra didžiausia potenciali grėsmė, o Kinija neturi kitos didelės valstybės, kuri galėtų padėti atremti Vakarų ekonominį ar karinį spaudimą. Rusija yra vienintelė išeitis. Tai ta pati logika, kaip ir Šaltojo karo metu, kai Mao Zedongas Sovietų Sąjungą laikė Kinijos priešu numeris vienas ir nusprendė priartėti prie JAV“, – sakė Singapūro technologijos universiteto Kinijos užsienio politikos ekspertas Li Mingjiangas.

 

Atrodo, kad Xi stiprina santykius su Rusija, naudodamasis klaidingais V. Putino skaičiavimais, kad pakreiptų jėgų pusiausvyrą savo naudai ir darytų jam spaudimą. Dabar jis turi prieigą prie su nuolaida parduodamų energijos išteklių ir beveik neabejotinai gavo garantijų, kad V. Putinas jį diplomatiškai palaikys kare dėl Taivano.

Kalbant apie Rusijos prašymą dėl mirtinų ginklų  tiekimo, Kinija greičiausiai dar nėra dėl to apsisprendusi. Tačiau jei Xi tikrai nuspręs apginkluoti Rusiją, jis gali tai padaryti slapta.

(3)
(23)
(-20)

Komentarai ()