„Maskva ilgą laiką to bijojo“ – Rusija spjauna į riziką: skelbiama, ką perdavė Iranui  ()

Rusijos valdžia nusprendė, kad karinių santykių su Iranu plėtojimo nauda yra didesnė už bet kokią riziką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos ir Irano bendradarbiavimas turi įtakos įrenginių ir programinės įrangos, skirtos stebėjimui ir kibernetiniam karui, tiekimui iš Rusijos Federacijos, rašo „The Wall Street Journal“, remdamasis JAV ir Irano pareigūnais.

Šalys jau seniai turėjo ryšių IT srityje, tačiau anksčiau jos apsiribojo kibernetine gynyba, o Maskva ilgą laiką atsisakė tiekti „puolimo“ priemones, teigia šaltiniai. Situacija pasikeitė po to, kai Iranas pradėjo tiekti Rusijai bepiločius lėktuvus ir sviedinius karui Ukrainoje.

Pasak WSJ, po to Rusijos valdžia nusprendė, kad karinių santykių su Iranu plėtojimo nauda yra didesnė už bet kokią riziką.

Prasidėjus karui Rusija perdavė Iranui ryšių ir stebėjimo įrangą, pasiklausymo įrenginius, slapto filmavimo įrenginius ir melo detektorius. Tikėtina, kad nuo to laiko Maskva dalijosi su Teheranu ir pažangesnėmis technologijomis, leidžiančiomis įsilaužti į telefonus ir kitą programinę įrangą, teigia WSJ šaltiniai.

Technologiją tiekia Rusijos mokslo ir technikos centras „Proteus“, rašo laikraštis, remdamasis Toronto universiteto „Citizen Lab“ tyrimų centro duomenimis. Organizacija perdavė interneto cenzūros programinę įrangą Irano korinio ryšio tiekėjui „Ariantel“. „Citizen Lab“ teigimu, „Proteus“ technologija leidžia Irano valdžiai perimti duomenis, kuriais iraniečiai, įskaitant tuos, kurie „dabar kovoja su režimu“, keičiasi mobiliuoju ryšiu.

 

Iranas periodiškai vykdo kibernetines atakas prieš savo priešų, įskaitant JAV ir Saudo Arabiją, sistemas. Kovą Izraelis apkaltino įsilaužėlių grupę „MuddyWatter“, susijusią su Irano valdžia, užpuolus Techniono universitetą. 2022 m. vasario mėn. Irano vyriausybės remiami programišiai įsilaužė į vieno iš JAV departamentų tinklą ir įdiegė programinę įrangą, leidžiančią išgauti kriptovaliutą.

Rusijoje „Proteus“ kuria technologijas, leidžiančias valdžios institucijoms perimti telefono, banko kortelių ir elektroninio pašto duomenis. JAV ir Europos Sąjunga sankcijų bendrovei netaikė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(18)
(-11)

Komentarai ()