Netrukus pamatysime pavyzdį, kas gali nutikti Putinui  ()

Netrukus pamatysime pavyzdį, kas gali nutikti ir Putinui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvęs Kosovo prezidentas Hashimas Thaci, savo tautiečių laikomas didvyriu už vadovavimą 1998–1999 m. sukilimui prieš Serbijos valdžią, pirmadienį, balandžio 3 d., stos prieš teismą Hagoje dėl kaltinimų karo nusikaltimais, praneša „Reuters“.

Trims artimiausiems jo bendražygiams, įskaitant du buvusius parlamento pirmininkus, pateikti tokie patys kaltinimai kaip ir buvusiems Kosovo išlaisvinimo armijos (KLA) kovotojams.

Leidinys praneša, kad 2020 m. lapkritį Hagoje įsteigtas specialus Kosovo teismas apkaltino Thaci 10 kaltinimų karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui, įskaitant žmogžudystes, kankinimus, persekiojimus ir priverstinį žmonių dingimą karo su Serbija metu. Be to, specialusis Kosovo teismas laiko Thaci atsakingu už maždaug 100 civilių nužudymų karo metu.

Tais pačiais metais Thaci paskelbė, kad paliks prezidento postą, savo noru pasidavė ir buvo perkeltas į Hagą.

Keturi kaltinamieji byloje kaltinami dalyvavimu „nusikalstamoje veikloje, kurios metu buvo plačiai arba sistemingai buvo vykdomi išpuoliai“ prieš serbų civilių mažumą Kosove ir prieš Kosovo albanus, kurie priešinosi KLA.

 

Yra žinoma, kad pats Thaci ir jo bendražygiai neigia visus kaltinimus.

Tuo pat metu leidinys pažymi, kad daugelis Kosovo albanų mano, kad tribunolas elgiasi su išankstiniu nusistatymu ir yra suinteresuotas diskredituoti Thaci pasiekimus.

1998–1999 m. karas Kosove

Per 1998–1999 m. Kosovo nepriklausomybės karą žuvo daugiau nei 13 000 žmonių, kurių dauguma buvo etniniai albanai Kosove, taip pat serbai, romai ir kitų tautybių atstovai. Kariniai veiksmai nutrūko po keleto NATO antskrydžių Serbijai, kurie, anot aljanso, buvo būtini.

 

Tuo metu Kosovas dar buvo Serbijos provincija valdant prezidentui Slobodanui Miloševičiui. Miloševičius buvo teisiamas TBTBJ (Tarptautinis baudžiamasis tribunolas buvusiai Jugoslavijai), tačiau 2006 m. mirė prieš paskelbiant nuosprendį.

2008 metais Kosovas paskelbė savo nepriklausomybę, kurią pripažino beveik šimtas pasaulio valstybių. Tuo pat metu Rusija, Indija ir Kinija nepripažino Kosovo Respublikos nepriklausomybės.

Hashimas Thaci tapo Kosovo vadovu pasibaigus karui su Serbija, o prezidentu buvo išrinktas 2016 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(0)
(28)

Komentarai ()