Rusijoje to dar nėra buvę: Putino imsis Interpolas - nelieka diplomatinės neliečiamybės  ()

Vladimiro Putino negalima suimti Kremliuje, tačiau jis gali būti sulaikytas už Rusijos ribų. Be to, Rusijos Federacijos prezidentas neteks diplomatinės neliečiamybės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-19 Rusijoje to dar nėra buvę: Putino imsis Interpolas - nelieka diplomatinės neliečiamybės  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Interpolas ieškos Rusijos prezidento Vladimiro Putino po to, kai Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) Hagoje išdavė arešto orderį.

Buvęs šio teismo teisėjas Vladimiras Vasilenko komentare leidiniui „Glavkom“ atskleidė procedūros detales.

Anot jo, orderis įpareigoja Vladimirą Putiną atvykti į Hagos teismą duoti parodymų, tačiau jei prezidentas to nepadarys, Interpolas jį įtrauks į tarptautinį ieškomų asmenų sąrašą. Po to valstybės vadovas gali būti sulaikytas bet kurioje šalyje, kuri yra TBT Romos statutą ratifikavusi šalis.

„Interpolas negali atvykti į Kremlių ir jo suimti. Taip gali nutikti, jei jis atsidurs kur nors už Rusijos ribų. Ir tada Interpolo darbuotojai gali sulaikyti Putiną“, – aiškino Vladimiras Vasilenko.

TBT Romos statutas įpareigoja Interpolo valstybes nares padėti sulaikyti asmenis, kaltinamus tarptautinių nusikaltimų padarymu.

Kaip pridūrė Vladimiras Vasilenko, Hagoje vyksta tyrimas. Ateityje prokuratūra turėtų suformuluoti apkaltinamąjį nuosprendį ir iškviesti į teismą Vladimirą Putiną dalyvauti teismo posėdyje. Buvęs teisėjas įsitikinęs, kad prezidentas niekada neatvyks.

 

Jei TBT teismas oficialiai pripažins Vladimirą Putiną tarptautiniu nusikaltėliu, jis praras diplomatinį imunitetą. Vasilenko atkreipė dėmesį ir į svarbų niuansą – Vladimiras Putinas gali atsakyti tik kartu su visa Rusija, kaip šalimi agresore. Tai įmanoma tik tuo atveju, jei Ukraina laimės karą, o Putino režimas žlugs.

„Tie, kurie veržiasi su mintimi įkurti kokį nors kitą papildomą teismą, turėtų tai žinoti. Negalima apgauti visuomenės, nukreipti jos dėmesį nuo realių Putino ir Putino Rusijos baudimo būdų“, – reziumavo Vladimiras Vasilenko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(142)
(1)
(141)

Komentarai ()