„Smogiamasis Zalužno kumštis“ – viskas, kas žinoma apie naują Ukrainos kontrpuolimą  ()

Karinė vadovybė neslepia, kad sunkiausias mūšis dėl Bachmuto suteikia Ukrainos kariuomenei laiko paruošti pajėgas kontrpuolimui. Tūkstančiai karių mokomi naudotis vakarietiškais tankais ir šarvuočiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Fokus“ surinko viską, kas žinoma apie pasiruošimą proveržiui: kaip Ukraina rengia puolimo veiksmus.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimas

Įnirtingiausi mūšiai visoje fronto linijoje jau keletą mėnesių telkiasi Bachmuto srityje.

Visi aukščiausios karinės vadovybės nariai, tarp kurių yra vyriausiasis vadas Volodymyras Zelenskis, vyriausiasis vadas generolas Valerijus Zalužnas, sausumos pajėgų vadas generolas pulkininkas Aleksandras Syrskis ir Vyriausiojo žvalgybos direktorato vadovas generolas majoras Kyrylas Budanovas, kalba apie artėjančias puolimo operacijas. Mūšis dėl Bachmuto leidžia pritraukti Rusijos pajėgas viena kryptimi, sunaikinti labiausiai kovai pasirengusius dalinius ir neleisti kitam Donecko srities miestui pavirsti išdeginta žeme.

„Dabar ten vyksta gynybinė operacija. O pagrindinė užduotis yra suvaldyti priešą, padarant jam didžiulius nuostolius. Tai yra ateities veiksmų, kurių tikisi visa Ukrainos visuomenė, pranašas“, - sakė pajėgų grupės „Rytai“ atstovas pulkininkas Serhijus Čerevatis apie Bachmuto gynimo svarbą.

Dabar NATO šalyse tūkstančiai Ukrainos karių yra mokomi naudotis šiuolaikinėmis technologijomis. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai įvaldo šarvuočius „Stryker“, pėstininkų kovos mašinas M2 „Bradley“, „Marder“, CV90, tankus „Leopard 2A4“ ir „Leopard 2A6“, britų „Challenger 2“. Be to, partneriai Ukrainai gabena artileriją ir amuniciją. Šturmo brigados formuojamos ir Vidaus reikalų ministerijos struktūroje. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai kartais publikuoja vaizdo įrašus iš poligonų, kuriuose jie praktikuoja darbą junginiuose, skirtuose kombinuotoms ginkluotės operacijoms vykdyti.

Visos šios pajėgos suformuos šarvuotą kumštį, kuris turėtų leisti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pradėti kontrpuolimą viena iš krypčių. Tam taip pat svarbu yra išminavimo inžinerinių mašinų ir mobilių tiltų buvimas, be kurių bus sunku prasibrauti per priešo gretas. Tokią įrangą suteiks ir Vakarų partneriai.

Vyriausiasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Valerijus Zalužnas per pastarąsias 10 dienų surengė susitikimus ir pokalbius telefonu su daugeliu Vakarų šalių vadais. Jie aptarė padėtį fronte, taip pat būtinybę sustiprinti Ukrainos kariuomenę ginklais, amunicija ir oro gynybos sistemomis.

 

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiojo žvalgybos direktorato vadovo Kyrylo Budanovo prognozė išlieka – Ukraina turi visas galimybes laimėti karą 2023 metais.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimas – JAV vertinimas

Kovo 16 dieną „Politico“ rašė, kad JAV paspartino ginklų ir amunicijos tiekimą, laukdamos artėjančio kontrpuolimo. Pentagono skaičiavimais, kaip teigiama leidinyje, Ukrainos kontrpuolimas prasidės gegužės pabaigoje.

„Turime greitai ir visapusiškai vykdyti savo pažadėtus įsipareigojimus, – sakė Pentagono vadovas Lloydas Austinas. – Tai apima mūsų šarvuočių pristatymą į mūšio lauką ir užtikrinimą, kad Ukrainos kariai kuo greičiau gautų reikiamus mokymus, dalis ir techninę priežiūrą“.

Verta pažymėti, kad JAV Jungtinio štabo vadas generolas Markas Milley pakeitė komunikaciją apie Ukrainos pergalę. Sausio 20 d., po susitikimo Ramštein formatu, generolas sakė, kad visiška Ukrainos pergalė 2023 metais yra „labai labai sunki užduotis“.

 

Kovo 15 d., po kito Ramštein susitikimo, Milley pareiškė, kad Ukrainos kariai buvo apmokyti ir pakankamai stiprūs, kad galėtų laimėti.

„Padidėjęs Ukrainos potencialas leis Ukrainos vadovybei ateityje sukurti ir įgyvendinti daugybę galimybių pasiekti savo tikslus ir sėkmingai užbaigti šį karą“, – sakė Markas Milley.

Galimos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimo kryptys

Ukrainos generalinis štabas savo puolimo planų neatskleidžia, todėl šis klausimas komentuojamas prezidento kanceliarijoje, daugybė žiniasklaidos priemonių ir analitikų siūlo keletą įvykių variantų. Kovo 15 d. „Politico“, remdamasis Pentagono pareigūnais, nustatė du Ukrainos puolimo variantus:

  • per Chersoną Krymo link;
  • pulti iš šiaurės į rytus, o tada į pietus.

Kartu pažymima, kad Pentagonas mano, kad antrasis variantas yra labiau tikėtinas. Pirmasis variantas yra brangus ir praktiškai nerealus. Būtina atlikti desantinę operaciją kairiajame Dniepro krante, kurį RF ginkluotosios pajėgos gerokai sustiprino.

 

Kovo 10 d. Prezidento administracijos vadovo patarėjas Michailo Podoliakas pareiškė, kad Ukrainos kariuomenė per artimiausius du mėnesius ruošia kontrpuolimą.

„Mums reikia ilgo nuotolio raketų. Turime padidinti sunkiųjų 155 mm kalibro artilerijos sviedinių tiekimą“, - pabrėžė Podoliakas.

Tuo pačiu metu reikia pažymėti, kad, laukdama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimo Melitopolyje, Rusijos armija aktyviai stato įtvirtinimus aplink miestą.

Kovo 3 dieną „The Economist“ rašė, kad „ginklų srautas iš upelio virto upe“, todėl Ukraina ruošiasi puolimui. 40 % visos Pentagono karinės pagalbos 2023 m. – daugiau nei 8 mlrd. USD – buvo suteikta per tris mėnesius nuo 2022 m. gruodžio 9 d. Trečdalis Ukrainos kariuomenės netrukus turės tik vakarietiško tipo ginklus.

Vakarų analitikų prognozės

Buvęs JAV pajėgų Europoje vadas generolas Benas Hodgesas sakė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali išlaisvinti Krymą. Norint tai padaryti, reikia smogti į Rusijos Federacijos objektus Rusijos armijos užnugaryje.

 

„Skeptikai teigia, kad pusiasalio deokupacijai reikės brangiai kainuojančios didelio masto antžeminių pajėgų puolimo, tačiau prioritetas – pirmiausia padaryti Krymą netinkamu Rusijai. Prie to prisidės specialiųjų operacijų pajėgos ir kiti daliniai“, – rašė Hodgesas.

Buvęs Italijos kariškis ir analitikas Thomas Teineras taip pat pateikė savo prognozes dėl Ukrainos kontrpuolimo. Jis svarstė mūšio Ukrainos pietuose scenarijų.

Jis pažymi, kad jei bus pakankamai karinės pagalbos, Rusijos gynybos linijas įveikti nebus sunku. Esant inžinerinėms transporto priemonėms, „Patriot“ oro gynybos sistemų oro erdvės dangai, šimtams UAV ir raketų su amunicija, bus galima padaryti pažeidimą keliose gynybos vietose. To pakaks mechanizuotiems daliniams su pėstininkais praeiti.

Teineras mano, kad Melitopolis ir Mariupolis bus pagrindinis Ukrainos tikslas pietuose, o Perekopo sąsmauka – antraeilis tikslas siekiant atkirsti Rusijos ginkluotąsias pajėgas nuo Krymo. Tačiau, jo nuomone, tokiai operacijai atlikti neužtenka turimos Vakarų pagalbos. Reikia daugiau amunicijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(51)
(0)
(51)

Komentarai ()