JAV vadovybė: „Branduolinio karo grėsmė sumažėjo, tačiau branduolinio terorizmo grėsmė padidėjo“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Sloth 2010-04-12 15:48
Mano manymu šiuo klausimu susitarimas turėtų būti greitai pasiektas, nes tiek JAV būtų ragai, jei kokie al qaeda'os gautų branduolinį užtaisą, tiek Rusijai, jei analogiškai atomkė pakliūtų į kokių čečėnų rankas. Kitas klausimas : kiek toks pavojus realus? Vienas dalykas, teroristams būtų labai sunku gauti tokį užtaisą, o jei kas jiems ir parduotų, kaip jie jį paleistų? Nelabai išmanau karines technologijas, bet ar gi branduoliniam užtaisui nereikia specialų paleidimo platformų su galinga įranga? O jei taip, manau tiek JAV, tiek pvz Rusijos ar kitos didesnės valstybės žvalgyba greitai apie tai sužinotų. Bet šiaip, baisu ir pagalvot, kas būtų jei toks scenarijus išsipildytų
mnv 2010-04-12 16:53
Kokiu dar itaisu galingu? Nereikia jiems tos tarpkontinentines balistines raketos. Yra bomba ir tiek, beto siais laikais jos nebera tokios dideles kaip fatman'as, nors ir tokias laivo konteineri galetu iplaukdint, nuvezt su fura kur reikia ir susprogdint.
Analog 2010-04-12 16:54
Kaip tu įsivaizduoji tuos paleidimo aparatus? Atominė, kaip ir betkokia kita bomba, sprogsta detonavus jos sprogdiklį.
DuckAndCover 2010-04-12 16:55
Na branduolines bombos teorinis veikimas ganetinai paprastas - uranine kulka yra issaunama i uranini taikini. Kai kulka pataiko i taikini prasideda grandinine reakcija. Ar viskas taip paprasta kaip skamba tai pasakyti negaliu bet tikrai nemanau kad teroristai nerastu zmoniu ismananciu branduolines technologiojas.
Sloth 2010-04-12 17:05
mnv ir analog, supaprastintą veikimo principą ir tuos paprasčiausius dalykus žinau. Būtent ir turėjau omeny, ar nebūtinos tarpkontinentinės raketos. Jei jie ir gautų urano, pasigamintų bombą, tai tu man paaiškink kaip be raketų jie jas įgabens į šalį? Urano skrandyje juk neatsiveš. Apie konteinerius ar išmetimą iš lėktuvo taip pat manau nereikėtų net galvoti...
DuckAndCover 2010-04-12 17:16
manai tokia galvute butu sunku igabenti is sali?
Alchi 2010-04-12 17:19
Vienintelis būdas, tai kontrabanda. Bet po 9/11 taigi labai sustiprintas saugumas ir bent kiek didesnį urano kiekį būtų nesunku aptikti. Įsivežti bombą idėjus į kokį konteinerį būtų praktiškai neįmanoma. Nebent būtų nemažai švinu apkaustytas iš vidaus. Bet tai iš karto įtarimą sukeltų ir pagautų. Vienintelis būdas kurį sugalvoju, tai mažais kiekiais vežti uraną gerai apsaugotais konteineriais į JAV ir ten vietoje sutverti. Bet tai irgi neužtikrina sėkmingo bombos surinkimo, nes reikia patalpų, žmonių, lėšų ir federalai greitai iššniukštinėtų. Gal nebent būtų įmanoma pačioje JAV kaip nors urano pasivogti? Bet irgi greitai pagautų ir tikrai nespėtum susirinkti kritinės masės. Tikrai nežinau, kaip būtų įmanoma nugabenti bombą. O balistinę raketą sukonstruoti yra DAUG sunkiau negu pačia bombą.
Arns 2010-04-12 17:22
pasigaminti branduolinės bombos neįmanoma net geriausiems mokslininkams, tam reikia itin brangių ir didelio galingumo įrengimų urano sodrinimui. Taigi, nemačiomis teroristams jos pasigaminti neįmanoma. Vargu ir ar kas parduotu bombą. Didesnė tikimybė jog būtu paprasčiausiai gaunama "purvina bomba". Prie įprastinio sprogmens(ų) pridedama nesodrinto ar menkai sodrintos radioaktyvios medžiagos, bei padaryta BUM. Tiesa be nedidelio radioaktyviomis medžiagomis užterštumo, keliasdešimties metrų plote, jokio efekto nebūtu.
Sloth 2010-04-12 17:24
Alchi puikiai išdėstė mano padrikas mintis Būtent tą ir norėjau pasakyti. JAV apsauga yra žveriška, pažiūrėkit vien į Didžiosios Britanijos apsaugas ( o palyginus su JAV jos dar gan švelnios ) . Praeiti terminalą su uranu kišenėje manyčiau neįmanoma. Esmė juk ne dydyje, kad ir 10 g abejoju ar pavyktų lengvai prasinešt, turint omeny, kad metalo detektoriai turėtų jį fiksuot ( nors dėl šito nesu tikras )
Analog 2010-04-12 17:27
Perdaug sudėtingai mąstot, nieks atominės bombos negamins nuo 0, tiesiog ją pasivogs iš sandėlių. Taip pat į JAV narkotikai yra plukdomi povandeniniais laivas, tad ir atominę bombą ten būtų galima ivežti, aišku prireiktų sekmės. Tikiuosi tokie dalykai niekad neįvyks.
MarkizasBarabasas 2010-04-12 17:46
Na, kaip lietuvos patirtis rodo nudžiauti vieną konteinerį su radioaktyviomis atliekomis (6m ilgio) nebuvo labai sunku, o ir pasigedo jo tik po poros mėnesių (regis gerai išdėsčiau šituos faktus, galiu kažką maišyti) O kai pasigedo buvo pervėlu - nebesurado. Kitas variantas, Rusų tankai palikti miškuose (manau visi apie tai girdėjote), netikiu, kad palkti buvo jie ten šeip sau, nes neturėjo kur padėt, galiu galvą duot, kad jie buvo skirti pardavimui. Atominės bombos veikimas yra begalo paprastas, brėžiniai yra viešai prieinami internete (vandenilinės irgi) tiesa neieškojau ir nesidomėjau, tačiau fizikos mokytojas sakė rado pagooglines. Aišku šalia buvo prierašas "Edukaciniams tikslams" Dėl paruošimo - sunkiausia dalis gauti sodrinto urano, kurio (vėl gi, jei neklįstu) būna atominėse elektrinėse + dar galimybė jo nusipirkti iš "nepatikimų" valstybių, tokių kaip š.korea ar iranas. O dėl transportavimo tai čia yra 'mizeris'. Lėktuvus 4 paimė (nepradėkit pasakot apie Zaitgeist tiesas), prasiveš ir bombą, cigaretes fūromis per sieną praveža, tai ką, manot kad nesugebės dviejų statinių ravešti?
Analog 2010-04-12 17:52
Elektrinių uranas nepakankamai išsodrinamas, o tu kai tų brėžinių net akimis nematęs... Žodžiu pašnekėjai ir gana, jei taip lengva atominę bombą pagaminti, tai ji ir būtų seniai pagaminta, beje, abejoju ar tau Iranas ar Korėja parduotų to urano, jos pačios jau kelis metus jį sodrina ir dar trūkumas, juk padoriam arsenalui daug urano reikia
Alchi 2010-04-12 18:14
Sulyginai cigaretes su radioaktyviom medžiagom ir JAV saugumą su kažkokios tai bananų šalies, kuri niekam taip nerūpi, kad net terorizuot nesiruošia O aptikti radioaktyvias medžiagas, turint reikiamų aparatų (kurių JAV turi) yra turbūt netgi lengviau negu cigaretes arba kokainą. Še tau ir paradoksas. Pavyzdžiui šitas prietaisiukas sugeba ypač tiksliai surasti radioaktyvias medžiagas. Straipsnis parašytas 2007, tai kaip dabar patobulėjęs yra sunku sužinoti. Ir tingiu ieškoti.
Sloth 2010-04-12 18:24
Markizui : pamiršti faktą, kad po 9/11 visame pasaulyje sugriežtintas aerouostų saugumas, tuo metu gal ir buvo lengva užgrobti lėktuvą - dabar tikrai nėra. Beto, netikslinga lyginti branduolinį ginklą ir bloką cigarečių...
Ervinas 2010-04-12 20:20
Jau vaje vaje, ko čia prisapaliojot. Jeigu jūsų būdai, kaip pasigaminti ar pervežti branduolinį ginklą, veiktų, jau seniai tokios šalys kaip Iranas bombų turėtų tikrai ne vieną ir ne dvi... Ir šiaip man įdomu pasidarė. Kaip galėtų toks fanatikas kaip Osama bin Ladenas (jei jau kalbama apie Al Qaeda) suorganizuoti branduolinio ginklo kontrabandą į tokią saugomą šalį kaip JAV? Ne jo jėgoms.
Freeman 2010-04-12 21:45
neblogas straipsnis apie hipotetini atveji ir branduolini terorizma JAV zemeje. (butent straipsnio tematika) Apie tokio atvejo galimybes, kastus, aplinkybes ir kitus aspektus.
Justas116 2010-04-14 20:36
Siaip tai veikimo principas atomines bombos yra ganetinai lengvas. Bet is kur Urano ar Plutonio gaut tai kitas dalykas. O pervezti atomine bomba i Jav nebutu sunku. Tiesiog bomba idetu i konteineri kuri plukdo dideli krovininiai laivai ar tanklaiviai. Uostuose konteineriu yra tukstanciai todel bomba galetu pasilikti iki detonavimo konteineri daugiausiai savaite. Kazkada ziurejau dokumentini apie tai.