„1000 kg sprogmenų, tikslumas iki 10 m!“ – skelbiamas didžiulis pavojus Ukrainos kariuomenei  ()

Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos yra ginkluotos modifikuotomis aviacinėmis bombomis FAB-500 ir UPAB-1500.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos įsibrovėliai pastaruoju metu atakuodami Ukrainą naudojo valdomas aviacijos bombas. Tokios amunicijos naudojimo ypatybė, be kita ko, yra galimybė jas numesti iš bombonešių saugiu atstumu, o tai apsunkina Ukrainos oro gynybos sistemų darbą. Apie tai, kaip Rusijos aviacija naudoja valdomas bombas ir kokią grėsmę jos kelia, kalbėjo Valstybinio aviacijos muziejaus tyrėjas Valerijus Romanenko.

Pirmiausia ekspertas patikslino, kad šias bombas Rusijos aviacija numeta iki 50 km atstumu nuo fronto linijos.

„Tai yra rimta grėsmė, nes tai yra naikinimo priemonės, leidžiančios, nepatekus į oro gynybos sistemų zoną, naikinti mūsų sausumos pajėgų pozicijas. Be viso kito, tai yra pigi naikinimo priemonė“, - sakė Romanenko.

Ekspertas pastebėjo, kad rusai tokio tipo amuniciją pradėjo naudoti praėjus dviem savaitėms po to, kai Ukraina panaudojo amerikietišką JDAM. Be to, pirmieji pavyzdžiai buvo skubotai modernizuoti ir neturėjo navigacijos ir valdymo sistemos. Todėl tokios bombos skrisdavo bet kur, o rusai jas numesdavo iš 6-8 km atstumo nuo taikinio.

„Pirmosios sparnuotosios bombos yra paprastos FAB-500M62 bombos. Ką joms padarė? Rusai pritvirtino sparnus prie įprastinės aviacinės bombos“, - sakė Romanenko.

Anot jo, tai labai primityvus dizainas, tačiau vėliau rusai jį patobulino pasitelkę universalų planavimo ir korekcijos modulį (UMPC), be to, bombose buvo sumontuotos navigacinės sistemos. Naujausiose bombose, aiškino ekspertas, jau sumontuoti GPS navigatoriai, kurių apytikslis nuokrypis siekia iki 10 metrų. Atsižvelgiant į sprogmens masę ir tikslumo paklaidą, tokios bombos kelia rimtą grėsmę Ukrainos kariuomenei.

 

Be to, įsibrovėliai naudoja sudėtingesnę UPAB-1500 aviacinę bombą. Tai sparnuota bomba, gabenanti daugiau nei 1 toną sprogmenų. Romanenko pabrėžė, kad nė vienas fronto įtvirtinimas negali atlaikyti tokios bombos.

Norint susidoroti su tokiomis bombomis, efektyviausia naudoti tolimojo nuotolio oro gynybos sistemas, kurios pataikys į pačius vežėjus, tai yra bombonešius. Arba pasitelkus elektroninio karo priemones, tačiau sunkumas slypi tame, kad elektroninio karo sistemas gali lengvai pamatyti priešas ir jas sunaikinti artilerija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(17)
(-8)

Komentarai ()