„Montevideo Maru“ nelaimė, pražudžiusi 1000 žmonių: rastas legendinis Antrojo pasaulinio karo laivas (Video)  ()

Japonijos laivas nuo 1942 metų, kai nuskendo su 1060 belaisvių, gulėjo maždaug 4000 metrų gylyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš 80 metų po torpedos atakos nuskendusio japonų laivo „Montevideo Maru“ nuolaužos buvo rastos netoli Filipinų krantų. Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese apie tai paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“ balandžio 22 d.

 

1942 m. liepos 1 d. JAV karinio jūrų laivyno povandeninis laivas „Sturgeon“ užpuolė „Montevideo Maru“, kuris tuo metu iš Rabaule (Papua Naujoji Gvinėja) gabeno kariškius ir civilius Japonijos pajėgų nelaisvėje. Kaip prisiminė Anthony Albanese, kartu su nuskendusiu laivu žuvo 1060 kalinių, įskaitant 850 Australijos karių ir apie 210 civilių iš 14 šalių.

„Tikimės, kad šios dienos naujienos šiek tiek paguos artimuosius, kurie jos ilgai laukė“, – komentavo premjeras.

Išsamią tyrimo informaciją pateikia „ABC News“.

„Sturgeon“ iššovė keturias torpedas į „Montevideo Maru“. Jūreiviai nuleido gelbėjimo valtis, tačiau jos visos apvirto ir laivas nuskendo greičiau nei per 11 minučių.

 

Po didžiausios jūrų nelaimės Australijos istorijoje „Montevideo Maru“ 81 metus išgulėjo Pietų Kinijos jūros dugne daugiau nei 4000 metrų gylyje – 200 metrų giliau nei Titaniko nuolaužos. Balandžio 6 dieną nevyriausybinės organizacijos „Silentworld Foundation“ ir povandeninių laivų specialistų „Fugro“ vadovaujama komanda, padedama Australijos gynybos ministerijos, išvyko ieškoti laivo. Jie atrado laivą po 12 dienų.

 

Radinį aptiko povandeninių laivų ekspertas Rogeris Turneris kartu su kolegomis japonais ir amerikiečiais. Jie ištyrė daugybę duomenų, kad susiaurintų paieškos spindulį ir sukartografavo dugną. Paskutinės ekspedicijos metu jie gautus žemėlapius įdiegė į povandeninį droną, kuris galiausiai susekė nuskendusį laivą.

„Tikimės, kad tai suteiks mums daugiau užuominų apie tai, kaip viskas vystėsi“, – sakė Rogeris Turneris.

Tyrėjai ištyrė nuolaužas ir padarė išvadą, kad triumas, priekinis stiebas ir laivo forma atitinka „Montevideo Maru“ brėžinius. Mokslininkai neplanuoja iškelti jokių daiktų ar žmonių palaikų, tik surinks visus reikiamus duomenis apie nelaimę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()