Ukrainiečių žvalgyba atliko unikalią operaciją „Trojos kupranugaris“ – sudėtingiau nei Afganistane (Video)  ()

Ukrainos piliečiai Chartume dirbo aviacijos inžinieriais, pilotais ir skrydžių palydovais ir staiga atsidūrė karo veiksmų centre, kai kuriems iš jų buvo grasinama ginklais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos gynybos ministerijos Pagrindinis žvalgybos direktoratas (GUR) Sudano sostinėje Chartume surengė specialią operaciją „Trojos kupranugaris“. TSN žurnalistai išsiaiškino plano detales.

Daugelis užsieniečių atsidūrė šalies Greitojo reagavimo pajėgų (RSF) sukilėlių ir reguliariosios armijos kovos dėl valdžios centre. Daugelis, įskaitant ukrainiečius, neturėjo galimybės išvykti iš Sudano, rašoma istorijoje.

Dauguma Ukrainos piliečių, kaip išsiaiškino korespondentai, Chartume dirbo aviacijos inžinieriais, pilotais ir skrydžių palydovais.

„Atvykome į darbą kaip įprastai. Po 5 minučių prasidėjo šaudymas iš visų pusių. Nebuvo jokios galimybės pabėgti ir pasislėpėme angare", – pasakojo inžinierius Maksimas Lemišas.

Jo kolega Maksimas Zinčenko matė į angarą bėgančius automatais ginkluotus karius. Anot jo, ukrainiečiams buvo grasinama ginklais, todėl teko duoti pinigų.

Vėliau oro uostas virto mūšio lauku – kiekvieną dieną aidėjo šūviai ir sprogimai. Po kiek laiko pradėjo trūkti vandens ir maisto, bet naktį galiausiai pavyko gauti maisto.

Kovos Sudane: evakuacijos operacija buvo sunkesnė nei Afganistane

Gynybos ministerija davė GUR kovotojams užduotį evakuoti ukrainiečius iš Chartumo. Pasak siužeto, Ukrainos žvalgyba turi sėkmingos tokių specialiųjų operacijų patirties – ukrainiečiai anksčiau buvo evakuoti iš Afganistano 2021 metais, kai valdžią jame užgrobė Talibanas.

 

„Tuo metu nei amerikiečiai, nei kanadiečiai nedrįso leisti savo piliečių į Kabulą. Už JAV oro bazės ribų buvo leidžiami tik Ukrainos karininkai. Tačiau dabar buvo dar sunkiau“, – pabrėžė straipsnio autoriai.

Pasak specialaus agento šaukiniu Yarem, Sudane galiojo režimas „visi visus šaudo“. Sudaniečiai atakavo Europos Sąjungos ir Kataro kolonas. Jis pažymėjo, kad operaciją Sudane apsunkino saugomos JAV oro bazės, kaip ir Afganistane, nebuvimas.

Kaip sakė Jaremas, Sudane veikė Ukrainos specialiųjų pajėgų grupė, kurioje buvo mažiau nei 10 žmonių. Neįmanoma palyginti su JAV gelbėjimo operacijomis, kuriose dalyvavo aviacija, šarvuočiai ir specialiosios pajėgos, pridūrė jis.

 

„Saudo Arabija netgi turėjo raketinį kreiserį, dislokuotą netoli Sudano uosto. Veikėme savarankiškai, neturėdami šarvuočių ir sunkiosios ginkluotės. Regione jų tiesiog neturime. Visos mūsų pajėgos yra įsitraukusios į Ukrainos frontą“, – sakė vienas iš operacijos dalyvių.

Ukrainos žvalgyba pasinaudojo vietiniais ryšiais ir trumpalaikių paliaubų metu sukūrė evakuacijos planą. Misiją apsunkino ir geografinė Chartumo padėtis.

„Miestas yra pačiame Sudano centre. Turėjome pereiti sritis, kurios reguliariai pereina iš vienos kariaujančios šalies į kitą“, – sakė kariškiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()