Po ukrainiečių „Su-25“ pastebėta šis tas ypatingo - tai gerokai galingiau už tarybinius analogus!  ()

JAV dar sausį paskelbė, kad perduos Ukrainai 4000 „Zuni“ raketų. Šis ginklas vis dar gaminamas, bet pirmą kartą tarnyboje pasirodė dar 1957 metais. Nepaisant to, teigiama, kad „Zuni“ raketos yra geresnės už 20 metų jaunesnes sovietines S-13.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadas generolas leitenantas Mykola Oleščiukas paskelbė nuotrauką, kurioje - Ukrainiečių „Su-25“ su amerikietiškomis raketomis „Zuni“. Ant jų - užrašai, kad tai - kerštas įsibrovėliams už raketų ataką Umanės mieste.

JAV dar 2023 metų sausį paskelbė, kad perduos Ukrainai keturis tūkstančius „Zuni“ raketų. Tai - nevaldoma raketa, įprastai naudojama antžeminiams taikiniams atakuoti. Ukrainiečiai šių raketų iki šiol nėra naudoję - arimiausia jiems pažįstama raketa būtų sovietinė S-13, bet „Zuni“ pasižymi ilgesniu veikimo nuotoliu ir galingumu.

Yra kelios kovinės galvutės versijos, kurias naudoja  „Zuni“ raketos: itin stiprų sprogimą sukelianti „Mk. 24“, fragmentacinė „Mk. 25“, prieššarvinė „Mk. 32“, kasetė „Mk. 76/84“ ir daug kitų. „Zuni“ raketos gali būti komplektuojamos ir su kitokiomis galvutėmis - yra mokomųjų bei dūminių „Zuni“ versijų.

 

„Zuni“ raketa buvo sukurta dar šeštajame dešimtmetyje. Jos gamyba prasidėjo 1957 metais, tačiau ji vis dar naudojama JAV bei Prancūzijos oro pajėgose ir, nuo dabar, Ukrainoje.

Maksimalus „Zuni“ raketos veikimo nuotolis – 8 km, jos maksimalus greitis siekia 2600 km/val. Tuo tarpu sovietinė S-13B raketa lekia iki 6 km atstumu, jos greitis yra tik iki 1800 km/cal. S-13 raketos yra naujesnės, bet ne tokios galingos ar patikimos.

(42)
(0)
(42)

Komentarai ()

Susijusios žymos: