Keistasis karas, trukęs 16 metų – kaip Lenkija paskelbė karą savo sąjungininkei Japonijai, o japonai atsisakė kariauti (Video)  ()

1941 m. gruodžio 11 dieną Lenkija paskelbė karą Japonijai – tai buvo, ko gero, keisčiausias „karas“ XX amžiuje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkijos paskelbtas karas buvo dar keistesnis, nes ji paskelbė karą ne dviem 1939 m. ją užpuolusioms valstybėms – Trečiajam Reichui ir Sovietų Sąjungai, o imperatoriškajai Japonijai – šaliai, su kuria ji neturėjo jokių konkrečių konfliktų, o net mėgavosi vaisingu bendradarbiavimu ir šiltais santykiais, net ir po 1939 m.

Nors Japonija per Antrąjį pasaulinį karą prisijungė prie Vokietijos ir Italijos suformuotos Ašies, ji nepalaikė 1939 m. įsiveržimo į Lenkiją. Tiesą sakant, imperija aktyviai rėmė Lenkijos emigracinę vyriausybę konflikto pradžioje – tai yra iki tol, kol Europos šalis 1941 m. paskelbė karą. Dar keisčiau, kad šis mažai žinomas karas truko 16 metų – iki 1957 m.

Lenkijos ir Japonijos bendradarbiavimas

Japonijos ir Lenkijos bendradarbiavimas prasidėjo 1904–1905 m. Rusijos ir Japonijos karo metu. Per tą laiką dėl Lenkijos nepriklausomybės kovojantys aktyvistai bendradarbiavo su Japonijos žvalgyba, teikdami jiems informaciją apie Rusijos kariuomenės judėjimą.

Nepaisant to, kad Lenkija dar nebuvo pripažinta nepriklausoma šalimi, japonų autorius Nitobe Inazō savo 1904 m. knygoje „Bušido: Japonijos siela“ ją laikė „samurajų tauta“.

Po Pirmojo pasaulinio karo Japonija oficialiai pripažino Lenkiją nepriklausoma valstybe. Taip prasidėjo tarptautiniai abiejų šalių santykiai. Po konflikto Japonija palaikė Lenkijos pastangas prisijungti prie Tautų Sąjungos kaip nepriklausoma valstybe.

1923 m. Lenkijos kariuomenė išmokė Japonijos armiją kriptografijos, siųsdama karininkus į Japoniją mokyti šifravimo įgūdžių. Tuo metu japonai daugiau nei metus stengėsi perimti sovietų radijo signalus. Su lenkų pagalba jie buvo nulaužti vos per kelias savaites.

Antrasis pasaulinis karas

Nepaisant to, kad Antrojo pasaulinio karo pradžioje turėjo skirtingus sąjungininkus, Japonija ir Lenkija tęsė tvirtus santykius. Tam didelę įtaką turėjo nepasitikėjimas vokiečiais, kurie sudarė slaptą paktą su Sovietų Sąjunga, prieš 1939 m. rugsėjo mėn. invaziją į Lenkiją.

Japonijos ambasadoje Berlyne buvo sukurtas lenkų šnipinėjimo tinklas, o lenkų agentai ir diplomatai keliaudavo su japonų pateiktais pasais. Tokijuje Lenkijos ambasada veikė normaliai.

 

Tik tvirtas vokiečių spaudimas privertė japonus 1941 m. spalį uždaryti ambasadą. Tačiau lenkai ir toliau buvo aprūpinti Japonijos diplomatiniais pasais.

Lenkija paskelbė karą Japonijai

Tačiau viskas pasikeitė po Japonijos puolimo JAV, Perl Harbore, Havajuose, 1941 m. gruodžio 7 d.

Jungtinė Karalystė nedelsdama paskelbė karą Japonijai kartu su jos dominijomis ir sąjungininkų vyriausybėmis tremtyje, įskaitant Belgiją, Nyderlandus ir Prancūzijos nacionalinį išlaisvinimo komitetą. Venesuela, Kolumbija, Egiptas, Meksika ir Graikija taip pat nutraukė diplomatinius santykius.

Gruodžio 11 d. Vladislovo Sikorskio Lenkijos vyriausybė tremtyje paskelbė karą Japonijai, bet tai darė nenoriai.

Tokijo reakcija buvo gana keista. Japonijos ministras pirmininkas Hideki Tojo aiškiai neketino kariauti pažymėdamas: „Mes nepriimame Lenkijos iššūkio. Lenkai, kovodami už savo laisvę, tik Jungtinės Karalystės spaudžiami paskelbė mums karą“.

 

Nepaisant karo padėties, agentų bendradarbiavimas tęsėsi. Lenkų šnipai ir toliau judėjo po Europą naudodamiesi japonų suteiktais pasais, keitimasis informacija apie SSRS ir Vokietiją tęsėsi.

Nors karas išliko daugiausia tik ant popieriaus, kai kurie lenkai kovojo su japonais, nors ir su kitų valstybių vėliavomis. Kovotojas asas Witoldas Urbanovičius, išgarsėjęs savo žygdarbiais Lenkijos 303 eskadrilėje, buvo išsiųstas į JAV rinkti Amerikoje gyvenančių lenkų paramos. Netrukus jam pavyko patekti į Kinijoje tarnaujančią elitinę „Flying Tigers“ eskadrilę, kur numušė mažiausiai 6 japonų naikintuvus.

Karas tarp Lenkijos ir Japonijos formaliai tęsėsi iki 1957 m., kai buvo pasirašytas susitarimas atkurti normalius Lenkijos Liaudies Respublikos ir Japonijos santykius.

Taip baigėsi 16 metų trukęs karas, kurį galbūt verta vadinti keisčiausiu karu abiejų šių tautų istorijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(0)
(28)

Komentarai ()