„Nuo Ukrainos juda radioaktyvus debesis“ - žaibiškai sureagavo Lenkija, skelbiamas atsakymas  (4)

Rusijos Nacionalinio saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas teigia, kad rusai sunaikino Ukrainos nusodrintojo urano amuniciją, todėl į dangų pakilo radioaktyvus debesis. Ir jis slenka Vakarų Europos link.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-05-21 „Nuo Ukrainos juda radioaktyvus debesis“ - žaibiškai sureagavo Lenkija, skelbiamas atsakymas  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patruševas sakė, kad radioaktyvus debesis susidarė po nusodrintojo urano šaudmenų sandėlio Chmelnicke sunaikinimo, praneša „RIA Novosti“. Nusodrinto urano amunicija yra kietesnė, ypatingai efektyvi, tačiau Rusija ne kartą sakė, kad jos naudojimas prieš rusų karius Ukrainoje turi būti traktuojamas kaip radioaktyvios amunicijos panaudojimas.

Ukrainiečių sviedinių su nusodrintu uranu sunaikinimas lėmė tai, kad radioaktyvus debesis keliauja į Vakarų Europą“, – sakė Patruševas. Jis pridūrė, kad dabar Lenkijoje fiksuojamas radiacinio fono suintensyvėjimas. Be to, jis pareiškė, kad JAV kuria biologinį ir cheminį ginklą Ukrainos teritorijoje. Jis mano, kad tie ginklai jau naudojami.

Bet viskas su rusų pasakomis yra kaip visada. Gegužės 17 dieną Lenkijos valstybinė atominė agentūra paskelbė, kad radiacinis fonas virš Lenkijos yra normalus. Fono spinduliuotės padidėjimas buvo natūralus reiškinys, kuris neviršijo normos. Rusijos žiniasklaidos pranešimai buvo melagingi.

Pastarosiomis dienomis grafikuose su jonizuojančios spinduliuotės matavimais ne tik Lenkijoje, bet ir Europoje galėjome stebėti vadinamuosius pikus - matuojamų dydžių padidėjimą. Tai - standartinė situacija, kuri jokiu būdu nekelia pavojaus nei žmonių sveikatai, nei gyvybei, nei aplinkai“, – nurodė agentūra.

 

Radiacijos fonas natūraliai kinta nuolat. Lenkijoje matomas silpnas radioaktyvaus fono padidėjimas yra gana nedidelis - tokių galima aptikti ir toliau, kur rusų „radioaktyvūs debesys“ apskritai neįmanomi.

Be to, radioaktyvių medžiagų nusodrinto urano amunicijoje tiesiog nėra daug. Debesys, galintys slinkti per šalis ir žemynus, nesusidarytų.

(78)
(15)
(63)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: