„Rusija padarė didelę klaidą.“ Ukraina pradeda galingus artilerijos smūgius į Bachmutą  ()

Bachmuto teritorijos užgrobimas gali turėti rimtų pasekmių Rusijai per Ukrainos armijos kontrpuolimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bachmuto užėmimas Rusijos kariuomenei gali tapti Piro pergale. Siekdama išlaikyti miesto kontrolę, Maskva turės čia perkelti papildomus dalinius, kurie turės įtakos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pajėgumams planuojamos kontrpuolimo metu. Taip teigia karo analitikai, kurių skaičiavimus cituoja Vakarų leidiniai.

Šeštadienį britų žvalgyba pranešė, kad Maskva perkėlė „iki kelių batalionų, kad sustiprintų“ savo pajėgas Bachmute. Departamentas pažymėjo, kad tai reikšminga rotacija Rusijos pajėgoms, priverstoms priešintis Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms kelių šimtų kilometrų ilgio sąlyčio linijoje.

Ukraina planuoja kiek įmanoma labiau apsunkinti Rusijos įsitvirtinimą Bachmute ir toliau vykdyti artilerijos smūgius miesto rajone, rašo „The New York Times“, remdamasis Ukrainos šaltiniais. Be to, Kyjivas pradėjo miesto apsupimo operaciją. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis sekmadienį taktinį miesto apsupimą pavadino nauju tikslu. Tą patį sakė ir Ukrainos gynybos viceministrė Hanna Maliar.

Pastarosiomis savaitėmis Ukrainos ginkluotosios pajėgos sugebėjo perimti kelias dešimtis kvadratinių kilometrų aplink miestą, įskaitant Kliščijivkos ir Ivanivskes kaimų apylinkes. Puolime Bachmuto priemiestyje dalyvavę Ukrainos kariškiai „The Washington Post“ sakė, kad jiems pavyko pasinaudoti rotacija, kai  „Wagner“ samdinius Bachmuto priemiestyje keitė Rusijos kariškiai.

Rusijos pajėgos Bachmuto srityje bus dar labiau susilpnintos, jei iš miesto bus išvesti „Wagner“ daliniai (šeštadienį vadovas Jevgenijus Prigožinas sakė, kad jo kovotojai paliks miestą nuo ketvirtadienio). Karo studijų institutas (ISW) teigia, kad mažai tikėtina, kad „Wagner“ tęs puolimo operacijas dabartinėje išsekimo būsenoje. Analitikai rašo, kad Gynybos ministerijos pajėgos, išsidėsčiusios šiauriniame ir pietiniame Bachmuto flanguose, taip pat greičiausiai nebus pasiruošusios puolimui. Jei Prigožinas laikysis pažado išvesti kariuomenę iš miesto, kariuomenės puolimo pajėgumai dar labiau sumažės, reziumuoja ISW.

 

Karo analitikai pažymi, kad jei Maskva ir toliau siųs pastiprinimą miestui ginti, tai gali susilpninti Rusijos karių galimybes suvaldyti planuojamą ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimą.

Karinio jūrų laivyno analizės centro Rusijos tyrimų direktorius Michaelas Kofmanas „The Wall Street Journal“ sakė, kad „dar per anksti spręsti apie Bachmuto mūšio poveikį karui“. Laikraštis pažymi, kad atsakymą, kas laimėjo mūšį, parodys Ukrainos kontrpuolimo rezultatai: Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sėkmė įrodys, kad Kyjivas pastaraisiais mėnesiais neveltui kovojo Bachmute, o nesėkmė gali parodyti sėkmingą Rusijos strategiją nualinti Ukrainos pajėgas.

 

Ukrainos dalinio Bachmute vadas, kuris iš pradžių pasisakė už ankstyvą pasitraukimą iš miesto, WSJ sakė, kad balandį persigalvojo. Anot jo, pastaraisiais mėnesiais aukų santykis pasikeitė į penkis prieš vieną Ukrainos naudai. „Jie toliau spaudė, o mes juos naikinome“, – sakė pareigūnas.

Ukrainos pareigūnai oficialiai nepatvirtino, kad Rusija užėmė Bachmutą, pažymėdami, kad kovos mieste tęsiasi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(58)
(0)
(58)

Komentarai ()

Susijusios žymos: