Vokietijos pavyzdžiu. NYT skelbia, kaip Ukraina gali prisijungti prie NATO iki karo pabaigos  ()

Žurnalistų teigimu, kai kurie Europos politikai pradeda domėtis Vakarų Vokietijos stojimo į NATO modeliu. Šalis įstojo į Aljansą 1955 m., kai dar egzistavo VDR.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Valstijos ir Europa diskutuoja, kaip garantuoti Ukrainos saugumą pasibaigus karo veiksmams su Rusija. Taip gali nutikti net jei nė viena pusė nepasieks visiškos pergalės. Šiuo atveju Ukrainai gali padėti 1955 metais į NATO įstojusios Vakarų Vokietijos patirtis. Apie tai rašo „The New York Times“.

Leidinys rašo, kad artėjant kasmetiniam NATO viršūnių susitikimui liepos mėnesį, Aljanso narės diskutuoja, ką galėtų pasiūlyti Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, norinčiam gauti konkretesnes saugumo garantijas savo šaliai.

Pranešama, kad kai kurie Europos politikai domisi Vakarų Vokietijos stojimo į NATO modeliu siekiant užtikrinti Ukrainos saugumą. Vokietija yra pavyzdys, kaip NATO priima šalį, turinčią „reikšmingų ir neišspręstų teritorinių problemų“.

Kaip sakė Rusijos ir Vokietijos ekspertė Angela Stent, Vakarų Vokietijai įstojus į NATO, kilo „įšaldytas konfliktas“*.

*Vakarų Vokietija Rytų Vokietiją, ir atvirkščiai, pripažino tik 1972 m., o šios dvi nepriklausomos Vokietijos šalys kitais metais kartu tapo dviem atskiromis Jungtinių Tautų narėmis.

„Ir vis dėlto buvo manoma, kad labai svarbu užtikrinti Vakarų Vokietiją Vakarų Sąjungoje, todėl Vokietija prie jos prisijungė. Rusai skundėsi ir sakė, kad tai labai pavojinga, bet jie buvo bejėgiai tam užkirsti kelią“, – sakė ji.

 

Leidinys rašo, kad Vakarų Vokietija įstojo į NATO, ji nebuvo tiesioginio karinio konflikto su Rytų Vokietija būsenoje. Ukraina baiminasi, kad paliaubos patvirtins Rusijos Federacijos kontrolę okupuotose teritorijose.

Dabar, kaip rašo žurnalistai, daugelis Vakarų politikų mano, kad vienintelė Ukrainos saugumo garantija yra jos įstojimas į NATO. Kiti politikai teigia, kad Aljansas negali priimti kariaujančios šalies.

Straipsnyje rašoma, kad kol kas iki viršūnių susitikimo NATO šalys rengia vidutinės trukmės karinės pagalbos Ukrainai planą, apimantį garantinį ginklų tiekimą ir tolesnę integraciją į NATO. Bet Zelenskis nori politinio pažado.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()