„Putinas buvo pasirengęs smogti su branduoliniu ginklu. Tada kai kas nutiko.“  ()

Po nepavykusio „blickrygo“ 2022 m. pradžioje buvo didelė tikimybė, kad Rusija Ukrainoje panaudos branduolinį ginklą, sako S. Belkovskis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiandien Rusijos taktinio branduolinio smūgio prieš Ukrainą tikimybė yra mažesnė nei 2022 m. Tokią nuomonę interviu žurnalistei Julijai Latyninai išsakė žinomas Rusijos polittechnologas Stanislavas Belkovskis.

Jo nuomone, branduolinio ginklo panaudojimo rizika buvo didžiausia per pirmąjį „specialiosios operacijos“ etapą 2022 m., kai Kremliui tapo aišku, kad tris dienas trukęs „blickrygas“ nepavyko.

„Praėjusiais metais Putinas tam buvo psichologiškai pasiruošęs... „Specialiosios operacijos Z“ pradžioje, kai jis buvo šiek tiek nusivylęs pirmaisiais Rusijos kariuomenės pralaimėjimais ir tuo, kad per tris dienas nepavyko užimti Kyjivo, jis samprotavo apie japonišką scenarijų. Suprantama, ne viešai, o per visokius savo įvairius kalbėtojus, kurie žino „lyderio“ požiūrį ir jį transliuoja... Jis gi mėgdžioja į JAV, nori daryti taip, kaip daro „didysis brolis“. Jis manė, kad po to Ukraina kapituliuos, kaip Japonija“, - sakė Belkovskis.

Jis priminė, kaip pernai gegužę Baltarusijos diktatorius Aleksandras Lukašenka interviu Japonijos žiniasklaidai grasino Kijevui „japonišku scenarijumi“. Pasak politikos stratego, tada jis transliavo V. Putino požiūrį.

 

„Tačiau dabar Putinas, mano nuomone, perdegė. Jis įsitikino jo panaudojimo Ukrainoje neveiksmingumu, tai radikaliai nepakeis įvykių eigos... 2023 m. veikiau yra supratimas, kad net jei taktinis branduolinis ginklas ir bus panaudotas, tai nesukels 45-ojo dešimtmečio japoniško scenarijaus. Ukraina nebūtų demoralizuota ir nugalėta iki kapituliacijos. Tačiau atsakomasis smūgis galėtų būti pražūtingas“, - sakė polittechnologas.

Kitas Maskvos argumentas „prieš“, jo nuomone, buvo ir Kinijos, kuri nori kuo greičiau užbaigti karą, kad stabilizuotų pasaulinę prekybą ir savo ekonomiką, pozicija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(83)
(7)
(76)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()