BSA: Lietuva pagal piratavimo rodiklius prilygsta Kolumbijai ir Bahreinui

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Jin 2010-05-11 14:39
Nedidijantys kompiuterinės technikos mastai, o krizė ir nesveikos programų kainos įtakoja piratavimą. Manau tikrai daug kas pirktu jei kainos būtų žmoniškos, o ne tokiso kosminės kaip dabar. Pvz jei reikia mokėti virš 700 litų už windows (jei neklystų) Tai eik tu šikt.. Paprasti žmonės sunkiai gali tokią prabangą įpirkt..
Nerijux 2010-05-11 14:43
O man įdomu, kaip as nepirataudamas galečiau išmokti dirbti tokiomis programomis kaip Autocad, Photoshop, Delphi, Simatic Step7 ir dar daugybe kitų, kurių kainos paprastam vartotojui neikandamos, o ir kursų dažnai kokybiškų surast sunku, bei jų kainos neįkandamos... Nemažai mūsų įnovacijai būtent tai ir prisideda, kad naudodamas tik piratinę programinę įrangą, mes išmokstame su jomis dirbti ir prisidedam prie naujovių kūrimo... Man geras pavyzdis- kai mokiausi, reikalavo išmokti dirbti su AutoCAD. Mokiausi neakivaizdiniu būdu. Tai ką, kursus reikėjo eiti už nemenką sumą? Buvau jose už 600 lt- pirmokų lygio, o rimtesni reikalauja gerokai didesniu investicijų. Ir vien tik tam, kad išmokčiau pagrindus... O savamoksliu (ką manau tikrai nemažai žmonių sugeba- savistoviai išmokti) būti, galimybių kaip ir nebelieka. Tad jei nesi turtingas ir negali sau leisti kursų, nors galėtum išmokti savistoviai- tu neturi galimybių? Tokiu atveju mūsų lietuvėlėj tikrai smarkiai sumažėtu žmonių, mokančių dirbti specifinėmis programomis... Ir taptumėm luzeriais, bei atlikinėtumėm trečiarūšius darbus. Manau, kad tokių specifinių programų kūrėjams kaip tik į naudą, kad kuo daugiau žmonių mokėtu su jomis elgtis. Nes tik tai gali paskatinti jas naudoti isidarbinus. Kokia nauda programų kūrėjams, jei mažai kas moka jomis naudotis ir tik dėl to jomis nedirba? P.S. Ir tikrai, tokios programos kaip AutoCAD, GERBER AcuMark... Kainos tai tokios, kad net ir ne kiekviena firma galėtu jas isigyti... O ką jau bekalbėt apie išmokimą?
StN 2010-05-11 15:09
Manau žmonės mielai pirktų tas programas jei jos nekainuotų milžiniškų pinigų, na, MUMS milžiniškų. Realiai piratauja tos šalys kuriose ir taip nėra už ką valgyt. Kaip, kad ir pas mus. Bet pačiame piratavime nematau aš didelės problemos jeigu, kaip, kad Nerijux sakė - žmonės tiesiog kaupia žinias apie tas programas ir mokosi jomis dirbt, juk ieškodamas darbo tam tikroj specialybėj, tarkim kur reik dirbt prie PC, tai tu turi kažką ir mokėt dirbt su tuo PC. Nemanau, kad kiekvienas gali paklot nuo 300 iki 1,5k lt ant programinės įrangos, kad vien išmoktų su ja dirbt. Juk paprasčiau tiesiog ją parsisiųst ir išmokt, o kai reikės tikrai - ją nusipirkt. O taip žiauriai subjektyviai pasakius: mane jau iki gyvo kaulo už***o tie kapitalistai nesuprantantys nieko apie šalių padėtis ir protą knisantys dėl to, kaip jiem PER MAŽAI pinigėlių ateina į kišenes, nors tų pinigėlių pakankamai užtenka prabangiai gyvent. Popieriukai užvaldė žmoniją prieš ~100 metų, dabar užvaldo poperiuko atvaizdai ekrane.
Sauliaus 2010-05-11 15:11
Kainos tai tikrai nerealios. Kaip pvz naujas Adobe Creative Suite 5 (su photozopu ir tt.) su "studento" nuolaida tekainuoja apie 1,2 tukst. svaru. Lietuvoj tikrai nesulauksit kad studentas tiek pinigu turtetu...
MarijonasM 2010-05-11 15:19
Jiems atrodo, kad jei sumažės piratavimas, žmonės daugiau pirks windausų, microsofto ofisų, autokadų , photošopų, tada atsiras daugiau tokių perprekiautojų, perprekiautojų tarpininkų, įvairių konsultantų kurie tesugeba pasiūlyt kreiptis į patį microsoftą, ir visokių kitokių panašių lobistų, ir iš to išeina, kad kyla IT lygis? O kainos tokios nes nėra konkurencijos. Norit kaip pigiau, bet net nesidomit alternatyvom.
bullka 2010-05-11 16:11
Šiaip įdomumo dėlei namie legalizavausi. Visokius photoshopus pakeičiau GIMP, ofisą OpenOfice, ACDsee -> Picasa, RAR -> 7zip ir t.t. ir pan. Ir viskas veikia ir viskas čiki. Nieko nepasigedau per pusmetį. Nėra nei vienos programos, kuri būtų komercinė. Tiesa.. Win nepakeičiau į Linux, nes istoriškai Win legalūs. Tipo reikia nelegalių, kad išmoktumėm? O keliems tokių autocadų ar photoshopų reikia? Vienetams! O naudoja visi, kam reikia elementariai nuotraukose Levels pasikoreguoti. Ir verkia, kad brangu taip pat visi. Nors realiai verkti reiktų tik vienam kitam, kuriam tos programos tikrai reikia. Tad tie vienetai gali ir panaudoti studijų metais 3dmax'ą ar PS namie. Niekas nei jų baus nei į kalėjimą sodins. Bet kad masiškai verkti, kad per brangu ir pan. - na... neteisinga. Nei Jums reikia tų aplikacijų nei ką.
Nerijux 2010-05-11 16:59
Butent, kad tik vienetams reikia ir tik laikinai. Bet jeigu randa ir baudžia- tai visus vienodai... O naudoja tai tikrai ne visi... Norint dirbt su autocad neužtenka puse metų kalt, kaip dirbti su Notepad... Ne visų vienodas sugebėjimas išmokt ir patikėk, bet tikrai su Photoshop nuotraukų nebando koreguoti bet kas, kaip ir ne visiems reikia. Be abejo yra ir tokių, kurie piktybiškai pasinaudodami Photoshop kuria, bet jei pagrindinis tikslas išmokti su šia priemone kurti? Kokios alternatyvos, jei būsimas darbdavys reikalauja, kad tu mokėtum, o tu net rankose neturėjes tokių pinigų, kiek kainuoja Photoshopas, tačiau iš patirties žinai, kad sugebėsi išmokti jei bus galimybė? P.S. Jei ne piratavimas, manau mūsų (lietuvių) sugebėjimai prisitaikyt prie pasaulinės darbo rinkos būtų galbūt labiau nei kuklūs...
šakės 2010-05-11 18:08
Autocadą ir kitas specializuotas programas tai iš tikro sunku pakeist. Tačiau pvz kokį ms ofisą tai galėtų valstybinis sektorius draugiškai kartu su visais gyventojais pakeist į open ofisą. Skirtumo didelio nepajustų, tačiau bent jau neiškeliautų milijardai iš Lietuvos microsoftui
MarijonasM 2010-05-11 18:52
Kad ir windausų nereik, autokadai, photoshopai dažnai ir su wine veikia.
Nerijux 2010-05-11 20:00
Bet nesvarbu, ar Windozuose, ar Linux su Wine- Autocad vis tiek nelegalus. Mes kalbėjom apie alternatyvas.
pinkiss 2010-05-11 20:31
kopijavims ir piratavims atsirada kai pats pirms zmogus ant uolos nupiese gyvuly ir like pamate pripaise dar 100 tokiu paskui kai isleida kasetines mages visi sake nieks nebepirks muzikas nes visi ja namie ysirasines is radija,po to seke ta pati ystorija su vhs kasetem,nors kinai ir kinoteatrai dar nebankrutava.Bils geitsas kai sukure pirma sava OS ir pamate kad visi vietoj pirke uz kelius dolerius mieliau persirasa is kitu y flopikus susinervines parase laiska kongresui kad reik nauju ystatymu kitaip jis bankrutuos.taigi ka turim? radijas groj kas diena,filmu ir muzikas pasirinkims milijoninis,ir visas tos sritys uzdirb milijardus per diena,nors palei ideja tie dalykai jau seniai turetu but nekuriami ir neplatinami nes juk kiekviens gal sau patogiai piratau ir is to nieks neuzdirb.O tiesa paprasta zmones mok uz kokybe ir uz tai ka jiems patink o ne uz kiekviena S*** kury bet kas gal sukurt ir lupt pinigus.
wolas 2010-05-11 20:38
Man labai patiktu, kad jie išrastų technologiją, kuri neleistų piratauti tada pusė pasaulio norom nenorom pereitų ant nemokamų programų, + taip būtų dar labiau paskatinamas atviras kodas ir neužilgo visokie windows ir kitos neiperkamos programos žlugtų, nes žmonės jau tikrai nemanau kad pirktu 1000 litu programą tam kad ją išmėgint jei galima nemokamą alternatyva gauti. Aišku visokie microsoftai tai žino ir džiaugiasi piratavimu, kažkur microsoftas net pasigyrė, kad visa kinija naudoja windows, bet pagal parduotas licenzijas ten turėtų būti kažkas kitas Čia panašiai kaip su muzikos industrija verkia, kad niekas neperka, bet patys atlikėjai dėl piratavimo tik populerėja. Aplamai įsivaizduokit save tokioi vietoje viskas nebeimanoma nelegaliai įdiegti windows dabar ištrauksi kiek ten šimtų litų, kad vėl galėtum jais naudotis? (Na gerai primeskim windowsams sukrapštysit, nes kaimynas pripasakojo baisių istorijų apie linux ar kitas operacines sitemas, bet dabar niekada nepatiko gimp'as (nes kažkada kažkas parekomendavo photoshop'a kaip gera vaizdu redaktorių) dar 1000Litų išmesit ar jau ir gimp'as tiks raudonoms akims užtušuot? Ir taip eilę visų programų sumoi gautusi apie porą tūkstančių litų tikrai nemanau, kad jas susipirktumėte. Vienintelė bėda singleplayer'io "geimeriams" jie galėtų pradėti verkt arba visus pinigus leist ant žaidimų.
bullka 2010-05-12 00:00
Butent, kad tik vienetams reikia ir tik laikinai. Bet jeigu randa ir baudžia- tai visus vienodai... O naudoja tai tikrai ne visi... Norint dirbt su autocad neužtenka puse metų kalt, kaip dirbti su Notepad... Ne visų vienodas sugebėjimas išmokt ir patikėk, bet tikrai su Photoshop nuotraukų nebando koreguoti bet kas, kaip ir ne visiems reikia. Be abejo yra ir tokių, kurie piktybiškai pasinaudodami Photoshop kuria, bet jei pagrindinis tikslas išmokti su šia priemone kurti? Kokios alternatyvos, jei būsimas darbdavys reikalauja, kad tu mokėtum, o tu net rankose neturėjes tokių pinigų, kiek kainuoja Photoshopas, tačiau iš patirties žinai, kad sugebėsi išmokti jei bus galimybė? P.S. Jei ne piratavimas, manau mūsų (lietuvių) sugebėjimai prisitaikyt prie pasaulinės darbo rinkos būtų galbūt labiau nei kuklūs... [/quote] Tai kad gaudo tik įmones, kurios iš to verslą daro. Niekas gi dar pasaulyje nenubaudė nei vieno žmogaus, kad jis namie Photoshop'u mokėsi. Ar nubaudė? Bet jei jis photoshop'u mokėsi apdirbinėdamas vestuvių fotkes - va tada ir bausti reikia ir negailėti tokių.
AirDog 2010-05-12 00:53
Windows 7 Home Premium OEM pakuotė (perkant su nauju kompiuteriu) kainuoja apie 370 lt. Windows 7 Home Premium RETAIL (nepririšta prie kompiuterio) pakuotės kaina - 650 lt. Perkant nešiojamus kompiuterius, OEM pakuotės kaina dar mažesnė, t.y. skirtumas tarp laptopo su OS ir be OS (jei kalbam apie Win7HP) būna mažesnis nei 300 lt. Mano manymu kaina tikrai nėra neįkandama, bet atsižvelgiant į Lietuvos žmonių pragyvenimo lygį, W7HP OEM logiška kaina būtų apie 200 lt. Office paketo namuose paprastai reikia dirbantiems namuose arba studentams. Jiems Microsoft suteikia galimybę įsigyti Office 2007 pigiau. Kam nepatinka MS ofisas laisvai gali naudoti OOfisą.
Nerijux 2010-05-12 02:47
Ko gero, pats skaitei apie Linkomanijos useriu bėdas. Ir apie teisma skaitei. Aišku, ten prisikabino iš esmės del Windozu (ne paslaptis, kad būtent Microsoft yra viena iš aršiausiu antipiratinių kovotojų), bet iš esmės tai ne kokios firmos kabinimas, o asmeninio vartotojo... Gal ir ne paradoksas, bet labiausiai dėl piraavimo kovoja tie, kurių produktai nėra kokybiški. Kažkaip negirdėjau, kad Adobe ar kokia "cad"soft firma skustusi dėl piratavimo. Bet jei ir jie pradės... Tačiau manau kokybiškos , bet prabangaus softo firmos ignoruoja smulkius piratus, juk jei niekas neistengs išmokti dirbti su jų produkcija, tai kam ji už tokia kainą reikalinga bus???
Tadulis 2010-05-12 02:49
Siaip kainos tokios dėl to, kad imones daug moka specialistams, uz naujas technologijas uz atidirbta laika. Kainos kaip kainos, piratavimo neispresi apskritai... cia kaip su kontrabanda, prostitucija kovoti reikia, susitaikant kad visa laika pralaiminesi... vienai daliai moniu atrodytu, kad jau kaina 200 LT yra labai gera... o kitas ir 10 lt nenoretu u tai moketi... is kitos puses... atsirado iprotis kaupti visas programas... o ne tai kas tik reikalinga... beabejo ju visu neipirksi... Is kitos puses jei sedėtum tik su Office ir kokiu Photoshopu (tai ko reikia darbui) tai ir laiko daugiau sutaupytum... ir darbo daugiau padarytum... visas tas piratavimas is gobsumo
Mopsiasnukis 2010-05-12 10:51
Rusijoj spec.teisininku chebra Adobe'as surinko kovoti pries piratavima, o ir nubaude kazka, tik straipsnio nerandu. Cia ziema buvo. Del filmu, muzikos ir megstiniu piratavimo situacija yra daugiaprasme, o del softo, tai, mano nuomone, yra vienareiksmiskai blogai, ypac, kai yra open source is kurio irgi galima uzdirbti pinigus, bei tai yra moralesne vartotojo atzvilgiu terpe, nei tie adobai, mikisoftai ir kiti senoviniai verslo modeliai.