Ištirtas robotų gebėjimas žudyti (Video)  (5)

Vokietijoje pirmą kartą atliktas eksperimentas, padedantis prognozuoti „pamišusių“ robotų užpuolimo pasekmes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rašytojų fantastų kūriniuose aprašyti buitiniai robotai, tvarkantys savo šeimininkų namus, klojantys lovas ar virtuvėje pjaustantys daržoves, pamažu tampa tikrove. Tačiau Vokietijos mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad tokie robotai žmonėms keltų rimtą pavojų, jeigu jų mechaninėse rankose atsidurtų aštrūs ar smailūs daiktai, skelbia „Physorg.com“.

Vokietijos Aerokosminio centro Wellinge Robotų technikos ir mechatronikos instituto mokslininkai potencialų robotų pavojų žmonėms nagrinėjo pasitelkę šiame tyrimų centre sukurtą 14 g sveriantį „Lightweight Robot III“ pavadintą robotą, tiksliau, jo mechaninę ranką. Šis šarnyrus naudojantis manipuliatorius gali laikyti visą eilę pavojingų daiktų – peilius, žirkles, skalpelius, atsuktuvus it t.t. Roboto ranka gali pasiekti 1,1 metro atstumu esančius objektus. Skirtingai nuo kitų robotų, ji yra sąlyginai lanksti, o kiekviename jos „sąnaryje“ yra įrengti pozicionavimo ir sukimo momento davikliai.

Eksperimento vykdytojai siekė nustatyti, kas atsitiktų, jei buitiniai robotai būtų išmokyti naudoti ašmenis turinčius įrankius, kurių paprastai esti kiekvienuose namuose, ir atsitiktinai ar dėl techninio sutrikimo sužeistų jais žmones. Be to, remiantis tyrimo rezultatais, siekta sukurti nuo tokių užpuolimų apsaugančią sistemą, kad nelaimės atveju pasekmės būtų kaip įmanoma švelnesnės.

Vokiečių specialistų eksperimentas atskleidė, kad kai kuriais atvejais, kai apsaugos nuo tokių incidentų sistema būtų išjungta, robotų „atakos“ pasekmės žmonėms būtų mirtinos – patirti sužeidimai nepaliktų jokios vilties išgyventi.

„Lightweight Robot III“ roboto ranka buvo užprogramuota skirtingais greičiais kirsti, pjauti ir durti. Atliekant bandymus buvo naudojamas kiaulienos fragmentas ir silikono gniužulas, imituojantys žmogaus minkštuosius audinius. Paaiškėjo, kad tais atvejais, kai apsaugos sistema buvo išjungta, roboto rankos paliktos durtinės žaizdos buvo gilios ir kai kuriais atvejais mirtinos, teigiama pranešime. Tais atvejais, kai apsaugos sistema buvo aktyvuota, sužeidimai nebuvo tokie rimti, o kai kada jų išvis pavykdavo išvengti, nes davikliai laiku sustabdydavo ranką.

Manoma, kad šis tyrimas yra pirmasis, skirtas aštrius daiktus naudojančių robotų „atakų“ pasekmėms įvertinti. Anksčiau atliktais tyrimais buvo bandoma nustatyti pavojų, kurį sukeltų į žmones atsitrenkę robotai.

Tyrimo autoriai Samis Haddadinas, Gerdas Hirzingeris ir Alinas Albu-Schafferis, jo rezultatus pristatę Aliaskoje (JAV) vykusioje tarptautinėje IEEE Robototechnikos ir automatikos konferencijoje, teigia skeptiškai vertinantys robotų mokymo naudotis peiliais ir kitais aštriais namų apyvokos daiktais galimybę, tačiau jų sukurta apsaugos sistema esą padės ateityje kurti saugesnius robotus.

Šiame vaizdo siuežete – eksperimento naudojant „Lightweight Robot III“ fragmentai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: