Kiek galima sutaupyti už elektrą, Lietuvoje įsirengus saulės elektrinę  ()

Saulės elektrinės montavimas ant namo stogo ar ant žemės sudaro reikšmingą dalį visos saulės elektrinės kainos. Specialistai teigia, kad su aiškiomis instrukcijomis kiekvienas nagingesnis žmogus paprastai gali susimontuoti sau saulės elektrinę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

UAB Solispro komanda nuolat stebi viešosios erdvės komunikaciją ir analizuoja socialinių tinklų grupes bei žmonių poreikius, siekdama pasiūlyti klientams aktualią produkciją ir sutaupyti dalį darbų savarankiškai. Norėdami atliepti klientų poreikius, siūlome keturias skirtingas montavimo konstrukcijas lygiam stogui ir sprendimus antžeminėms elektrinėms įsirengti. Šiuos komplektus galite įsigyti SolisPro elektroninėje parduotuvėje Pasidaryk Pats kategorijoje.

Klientams siūlome aštuonis standartinius saulės elektrinių komplektus nuo 3 kW iki 30 kW su visais reikalingais komponentais, taip pat galimybę įsirengti antžeminę saulės elektrinę, jei stogas nepajėgus atlaikyti papildomų apkrovų. Kiekviename komplekte pateikiamos gamintojo instrukcijos ir montavimo schemos. Po saulės elektrinės susimontavimo tereikės pasikviesti atestuotą elektriką, kuris patikrins elektros sujungimą ir prijungs elektrinę prie ESO skirstomųjų tinklų. Be to, pagal poreikį galime sudaryti saulės elektrines su kitų gamintojų moduliais, inverteriais ir baterijomis, kurios leis naudoti pagamintą elektros energiją, neatsiduodant jos į ESO tinklus ir nemokant "pasaugojimo" mokesčio. Savarankiškai susimontuoti saulės elektrinę yra ne tik paprasta, bet ir ekonomiškai naudinga. Tai leidžia sutaupyti nuo 1000 iki 6000 eurų.

Vienas lengviausių bei paprasčiausių būdų susimontuoti saulės elektrinę pačiam yra rinktis antžeminę saulės jėgainės konstrukciją. Montavimui neprireiks nei lipti, nei kelti sunkių saulės modulius ant stogo ar samdyti bokštelio galinčio viską užkelti ko pasekoje elektrinės bendra kaina pakiltų. Pagrindiniai SMS-212 antžeminių elektrinių montavimo tipai yra du: montuojama betonuojant polius arba “šakniniu principu” įkalant tvirtinimo kuolus į žemę. Pastarasis montavimo būdas tinkamas tuo atveju jeigu gruntas yra kietas, pilnai nusėdęs ir bent paskutinius 5 metus nebuvo kasamas ar kitaip judinamas. Taip pat reikėtų atsižvelgti ir pasiskaičiuoti apkrovas, ar statomoje teritorijoje tokios konstrukcijos pakanka ir ji yra tinkama bei atlaikys sniego ir vėjo apkrovas. Kartu su konstrukcija, moduliais ir inverteriu yra pateikiamos montavimo instrukcijos, bei montavimo shema. Sistema pritaikyta montuoti dvi modulių eiles vertikaliai (portretu), daugiausiai elektros generuojanti kryptis yra pietinė modulius pakeliant 30 laipsnių kampu.

 

Norint sužinoti, kiek galima sutaupyti susimontavus saulės elektrinę, galime pereiti prie skaičiavimų. Pavyzdžiui, jei turite 28 centų sutartį su nepriklausomu elektros tiekėju ir per metus sunaudojate 9 000 kilovatvalandžių elektros energijos, tai reiškia, kad per metus sumokate 2 520 Eur. Tačiau jeigu įsirengtumėte 10 kW antžeminę elektrinę, ji jums per metus pagamintų apie 10 000 kilovatvalandžių ir kainuotų apie 7 400 Eur. Tarkime, pasirenkate ESO gaminančio vartotojo tarifą, kuriame atiduodate 12% savo pagamintos energijos ESO už pasinaudojimą elektros tinklais. Tai reikštų, kad jums per metus reikėtų išleisti tik 56 Eur už trūkstamą elektrą iš tinklų. Paskaičiavus pirmus metus atrodo, kad investicija yra per didelė, bet jeigu žiūrime į ateitį, per 10 metų jūs, nepriklausomam tiekėjui, už elektros energiją sumokėsite 25 200 Eur. Tuo tarpu, turint savo nuosavą saulės elektrinę, per 10 metų išleistumėte tik 7 960 Eur. Be to, svarbu paminėti, kad saulės elektrinė tarnauja bent 30 metų, todėl per tuos metus galėtumėte sutaupyti dar daugiau.

 

Vis dėlto, norint įsirengti saulės elektrinę, reikia įvertinti ir kitus veiksnius, įskaitant vietos klimato sąlygas, saulės spinduliavimo intensyvumą, elektros energijos poreikį, montavimo vietos tinkamumą ir kitus techninius bei finansinius aspektus. Taip pat svarbu gauti leidimus ir laikytis vietos įstatymų bei reglamentų dėl saulės elektrinių įrengimo.

Saulės elektrinės įrengimas patiems gali suteikti nemažą sutaupymą, tačiau tai taip pat reikalauja laiko, pastangų ir techninių žinių. Taigi, svarbu atidžiai apsvarstyti privalumus ir trūkumus bei įvertinti savo gebėjimus ir resursus, prieš priimant sprendimą. Tinkamai parinkti saulės moduliai yra labai svarbūs, jie tiesiogiai įtakoja elektrinės energijos gamybą. Pasirinkdami modulius, reikia atsižvelgti į jų efektyvumą, ilgaamžiškumą, atsparumą aplinkos sąlygoms ir kitus techninius parametrus. Konstrukcijos tvirtumas ir modulių tvirtinimas taip pat yra esminiai aspektai. Montuojant saulės modulius ant stogo ar ant žemės, reikia užtikrinti, kad konstrukcija būtų stabiliai pritvirtinta ir atlaikytų ekstremalias sąlygas, tokias kaip vėjas, sniegas ir kitos apkrovos. Supratimas apie elektros energijos poreikį yra svarbus norint tinkamai suprojektuoti ir įrengti saulės elektrinę. Remiantis šiuo supratimu, galima parinkti tinkamą galingumą, kad būtų patenkinti jūsų energijos poreikiai.

 

Pasirinkus patikimą ir profesionalų saulės elektrinių tiekėją, gausite kokybiškus komponentus ir paslaugas bei patarimus dėl tinkamo įrengimo ir veikimo. Visi šie aspektai, kai tinkamai įvertinami ir įgyvendinami, padeda užtikrinti, kad saulės elektrinė ne tik prisideda prie aplinkos tausojimo, bet ir suteikia galimybę sutaupyti ilgalaikiu laikotarpiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(7)
(1)

Komentarai ()