Nauja elektrinė Kachovkos HE vietoje. Kada ji bus pastatyta ir kiek tai kainuos  ()

„Focus“ kalbinti ekspertai mano, kad greičiausiai nauja 1 GW galios elektrinė bus pastatyta Kachovkos HE vietoje, tačiau tokios statybos įmanomos tik deokupavus regioną ir su sąlyga, kad bus lėšų finansuoti šį didelio masto projektą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-06-08 Nauja elektrinė Kachovkos HE vietoje. Kada ji bus pastatyta ir kiek tai kainuos  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sunaikintos Kachovkoos HE atkurti nepavyks, tačiau jos vietoje bus pastatyta nauja elektrinė. Tai neseniai paskelbė bendrovės „Ukrhydroenergo“ generalinis direktorius Ihoris Syrota. „Žalos pobūdis, kurį matome, yra toks, kad elektrinė yra 100 % sunaikinta, jos atkurti negalima, po deokupacijos mums reikės statyti naują“, – sakė Ihoras Syrota. Pasak jo, naujos hidroelektrinės statyba užtruks mažiausiai 5 metus, o tokio projekto kaina sieks 1 mlrd. USD.

„Focus“ kalbinti ekspertai teigia, kad sunaikintą hidroelektrinę atkurti įmanoma, tačiau ekonomiškai tai vargu ar prasminga. Nes geriausias variantas – naujos hidroelektrinės statyba.

Razumkovo centro energetikos programų direktoriaus Volodymyro Omelčenko teigimu, nauja elektrinė bus pastatyta Kachovkoos HE vietoje. „Ukrhydroenergo“ bendrovės inžinieriai jau dirba ties tuo, kad būtų sukurtas visiškai naujas projektas“, – sako Volodymyras Omelčenka.

„Sunku įvertinti hidroelektrinių atkūrimo kainą. Pavyzdžiui, 2009 metais apgriautos Sajanų-Šušenskajės hidroelektrinės (Rusija) atkūrimas kainavo daugiau nei 1,25 mlrd. dolerių. Mūsų atveju tai gali būti apie 1,5 milijardų dolerių ar daugiau. Tačiau apskritai akivaizdu, kad užtvanką ir hidroelektrinę teks atkurti, kitaip negalėsime atkurti reikiamo vandens balanso nukentėjusiuose regionuose“, – sako finansų analitikas Andrijus Ševčišinas.

 

Pastatyti modernią 1,5 GW galios stotį gali kainuoti apie 3-4 milijardus dolerių. Tai didelis darbas. Dabar, kai statoma 1 GW galios hidroelektrinė, tai kainuoja apie 2 mlrd. Ir jei senoji hidroelektrinė bus pertvarkoma, išlaidos bus didesnės“, - pažymėjo Energetikos strategijų instituto ekspertas Jurijus Korolčiukas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()