[ŽT] Rusiška tvarka. Už „Wagner“ kritiką Putinas gali sėsti į kalėjimą  ()

Aišku, prasidėjus „Wagner“ maištui prieš Rusijos karinę vadovybę, Vladimiras Putinas privačių Jevgenijaus Prigožino pajėgų labai negyrė. Jis sakė, kad Rusijai ir rusams buvo suvarytas peilis į nugarą. Aišku, ir Putinui prijaučiantys rusai „Wagner“ dėjo į šuns dienas. Problema ta, kad tai - nelegalu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Twitter“ puslapis „ChrisO_wiki“ primena, kad 2023 m. sausį Jevgenijus Prigožinas pradėjo prašyti, kad kritika „Wagner“ būtų kriminalizuota lygiai taip pat kaip ir „Rusijos ginkluotųjų pajėgų diskreditavimas“. Pastarasis įstatymas buvo priimtas norint numalšinti neigiamus pasisakymus apie Rusijos invaziją į Ukrainą. Vieni palaikė invaziją, bet kritikavo Rusijos kariuomenę dėl neefektyvumo, kiti invazijai prieštaravo ir vadino rusų karius teroristais. Pagal Rusijos įstatymus tai - nelegalu.

Prigožinas pasiekė savo - Rusijoje priimtas įstatymas, draudžiantis melą, kaip jį supranta Rusija, apie „savanorių organizacijas“ padedančias Rusijos pajėgoms. „Wagner“ ir panašių organizacijų kritika iš esmės buvo uždrausta. Už „netikros informacijos“ skleidimą galima 3-5 metams netekti laisvės, už „diskreditavimą“ gali tekti atsisėsti 5-7 metams.

 

„Wagner“ maištas įstatymų nepakeitė. Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas Vladislavas Davankovas suskubo paskelbti, kad jei įstatymas nebus pakeistas, net ir po birželio 24-osios įvykių didelei visuomenės daliai tektų atsakyti už „Wagner“ kritiką. „Turėtų būti moratoriumas baudžiamajam persekiojimui pagal šį straipsnį, bent jau viešajai nuomonei apie „Wagner“ ir ginkluotųjų pajėgų veiksmus už kovos zonos ribų,“ sakė Davankovas.

Juokinga, bet Putinas „Wagner“ kovotojams negailėjo aštrių žodžių, kai jie dar judėjo link Maskvos. Vėliau jis juos pabrėžtinai vadino „patriotais“ už jų tarnybą Ukrainoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(33)
(2)
(31)

Komentarai ()

Susijusios žymos: