[ŽT] Slaptos Kremliaus išlaidos: karas Ukrainoje kainuoja vis brangiau  (3)

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija pažymi, kad sunku išsiaiškinti tikrąsias išlaidų sumas, nes Rusijos Federacija naudoja slaptus biudžeto punktus, kurie sudaro apie 22% viso vyriausybės biudžeto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siekdama tęsti karo veiksmus Ukrainoje ir sustiprinti gynybines priemones regionuose, Rusija savo biudžete priversta gerokai padidinti karines išlaidas. Apie tai birželio 30 d. savo ataskaitoje socialiniame tinkle „Twitter“ rašo Didžiosios Britanijos gynybos ministerija.

Remiantis Didžiosios Britanijos žvalgybos pranešimu, Stokholmo tarptautinis taikos tyrimų institutas (SIPRI) savo šių metų birželio mėnesio ataskaitoje apskaičiavo, kad Rusijos biudžetas karinėms išlaidoms sudaro apie 6,6 trilijono rublių (apie 85,8 mlrd. USD), o tai atitinka maždaug 4,4% Rusijos BVP. Tuo pačiu metu, 2021 m., prieš prasidedant plataus masto invazijai į Ukrainą, Rusijos Federacijos karinis biudžetas buvo 3,6%.

Tačiau ministerija pabrėžia, kad sunku nustatyti tikrąją Rusijos karinių išlaidų sumą, nes šalis naudoja slaptus biudžeto elementus, kurie sudaro apie 22% viso Rusijos vyriausybės biudžeto.

„Nors karui Ukrainoje skiriama tik dalis gynybos biudžeto, išlaidų padidėjimas išryškina Rusijos veiklos Ukrainoje kaštus. Be to, Rusija beveik neabejotinai susidurs su papildomomis tiesioginėmis biudžeto išlaidomis gynybai dėl karo, įskaitant išlaidų saugumui okupuotuose regionuose ir gynybinėms priemonėms su Ukraina besiribojančiuose regionuose“, – pažymi ministerija.

 

Pernai rugsėjį Rusijos 2023 metų biudžeto projekte buvo numatyta apie 6,5 trilijono rublių (tuometiniu kursu 112 mlrd. JAV dolerių) slaptoms ar nenurodytoms išlaidoms.

2023 m. kovą buvo atskleista, kad Rusijos įslaptintos arba nenurodytos išlaidos kovo 24 d. išaugo iki 2,4 trilijono rublių (31 mlrd. USD).

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(2)
(28)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: