„Tai labai sudėtinga.“ Ar „Wagner“ galėjo gauti branduolinių ginklų?  ()

Ekspertų teigimu, sukilimai kelia neteisėto branduolinio ginklo panaudojimo riziką, tačiau gauti prieigą prie Rusijos branduolinių ginklų yra gana sunku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jevgenijaus Prigožino „Wagner“ maištas Rusijos Federacijoje sukėlė JAV susirūpinimą dėl neteisėto Rusijos branduolinio arsenalo panaudojimo, rašo „Foreign Policy“.

Pranešama, kad JAV pareigūnai stebėjo Rusijos branduolinių ginklų atsargas kelias savaites iki sukilimo ir jo metu. Analitikai teigia, kad Rusija turi griežtą kontrolės sistemą, kuri neleistų užpuolikams panaudoti branduolinių ginklų ar įsigyti medžiagų jiems gaminti.

Kita vertus, „Wagner“ maištai sukūrė aukštą rizikos lygį. Kovinės galvutės ir jų komponentai gali būti parduodami juodojoje rinkoje ar naudojami „nešvarioje bomboje“. Gerai, jei to išvengta.

Publikacijos autoriai pažymi, kad branduolinio arsenalo valdymas Rusijoje kažkuo primena amerikietišką. 2020 metų Rusijos branduolinė doktrina numato, kad sprendimą panaudoti branduolinį ginklą priima prezidentas. Ekspertai taip pat pažymi, kad valstybės vadovas, gynybos ministras ir Generalinio štabo viršininkas veikiausiai bendrai leistų panaudoti branduolines pajėgas, tačiau sunku tiksliai pasakyti, kokį vaidmenį kiekvienas iš jų atlieka.

„Kadangi Rusijos branduolinių ginklų valdymas greičiausiai reikalauja bent dviejų lyderių, kad būtų paleistas smūgis, prezidentas ar vienas nesąžiningas žmogus greičiausiai negalėtų vadovauti Rusijos ginklo paleidimui“, – teigia analitikai.

 

„Wagner“ greičiausiai negavo prieigos prie branduolinių ginklų, nors ir sukiojosi kariniuose daliniuose, kur jie saugomi. Maištas buvo labai trumpas, viskas buvo labai vieša. Bet JAV šią riziką vertina ir stebi Rusijos branduolinių ginklų judėjimą ir padėtį.

Reikalas tas, kad Rusija turi būti pasiruošusi tokiems atvejams ir karinės bazės, saugančios taktinius ir strateginius branduolinius ginklus, turi būti apsaugotos nuo maišto ar invazijos.

„Wagner“ maištas baigėsi netrukus po to, kai „Wagner“ kovotojai galimai įžengė į „Voronež-45“ - karinę bazę, kurioje saugomas branduolinis ginklas. Todėl internete sukasi sąmokslo teorijos, kad tai buvo pagrindinis Prigožino tikslas. Ir, žinoma, sąmokslo teorijų šalininkai mano, kad tai buvo daroma su Putino ar kitų aukšto rango pareigūnų žinia. Spėliojama, kad „Wagner“ rankomis įvykdytas branduolinis išpuolis Putinui leistų kratytis atsakomybės bent jau savo žmonių akyse. Ši sąmokslo teorija, aišku, turi didelę skylę - Rusija yra atsakinga už savo branduolinius ginklus ir jų panaudojimą, nepaisant to, kokia grupė prie to prisideda.

(12)
(1)
(11)

Komentarai ()