Panaudojant titano oksidą, tikimasi sukurti tūkstančius kartų talpesnius optinius diskus  (19)

Japonijos mokslininkai teigia suradę medžiagą, kurią galima naudoti gaminant pigius ir aukštos kokybės diskus, tūkstančius kartų talpesnius nei DVD ar netgi "Blu-ray". Šią medžiagą apšvietus, ji iš juodo elektrai laidaus metalo virsta rudu puslaidininkiu, teigia Tokijo universiteto chemijos profesorius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Medžiaga - nauja titano oksido forma - kambario temperatūroje yra juodos spalvos ir pasižymi metalo savybėmis, t.y. yra laidi elektros srovei. Ją paveikus šviesa, medžiaga keičia savo būseną ir tampa puslaidininkiu. Išnaudojant šią savybę, galima sukurti efektyvią duomenų saugojimo įjungimo ir išjungimo funkciją, praneša naujienų agentūra AFP. Anot tyrimo autoriaus Shin-ichi Ohkoshi, iš šios medžiagos galėtų būti gaminami naujos kartos optiniai duomenų saugojimo įrenginiai.  Skirtingoms įvairių sluoksnių spalvoms, panašiai kaip ir dabartiniuose didelės talpos optiniuose diskuose, skirtingai atspindint šviesą, būtų saugojama skirtinga informacija.

Japonijos mokslininkams pavyko sukurti nuo 5 iki 20 nanometrų dydžio titano oksido (Ti3O5) daleles. Panaudojus mažiausias iš jų, naujajame diske tilptų tūkstantį kartų daugiau informacijos nei „Blu-ray“ diske, jei tik būtų sukurta tam pritaikyta duomenų įrašymo ir nuskaitymo įranga. Šiuolaikiniame vienpusiame vienasluoksniame „Blu-ray“ diske galima saugoti apie penkis kartus daugiau informacijos nei įprastiniame DVD - įrašyti galima 25GB.

Titano oksido rinkos kaina sudaro maždaug vieną šimtąją dalį reto elemento – germanio-stibio-telūro, šiuo metu naudojamo gaminant „Blu-ray“ ir DVD diskus, kainai, teigė Shin-ichi Ohkoshi. „Dėl retų metalų įsigijimo nereikėtų nerimauti. Titano oksidas yra pigus ir saugus, jis jau plačiai naudojamas gamyboje, pradedant kosmetine pudra, baigiant baltais dažais“, – kalbėjo mokslininkas. Anot jo, dar neaišku, kada naujieji diskai galėtų būti pradėti gaminti ir pradėti naudoti. Mokslininkas žada apie tai kalbėtis su privačiomis kompanijomis. Mokslininkų tyrimo rezultatai publikuoti moksliniame žurnale "Nature Chemistry".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)